Tentoonstellingen Archive - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Constant: Ruimte + Kleur

zondag 29 mei 2016 t/m zondag 25 sep 2016

Constant. Ruimte + Kleur. Van Cobra naar New Babylon

Collection d’Art

zondag 18 jan 2015 t/m zondag 19 apr 2015

foto Peter Tijhuis
foto Peter Tijhuis

Michael Tedja: Snake

vrijdag 1 feb 2013 t/m zondag 26 mei 2013

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst presenteert SNAKE van Michael Tedja (1971 Rotterdam). Michael Tedja toont een selectie uit zijn oeuvre dat in een periode van 10 jaar is ontstaan en meer dan 1500 tekeningen en schilderijen op papier en linnen bevat. Tedja’s energie is grenzeloos en zijn visie geslepen. Hij werkt geconcentreerd met materialen, kleuren en woorden. De circa 350 voor SNAKE geselecteerde werken zijn soms intiem klein, soms van monumentale afmetingen en in de schilderijen zijn vrijwel altijd de meest uiteenlopende objecten verwerkt, waaronder zelfs een keer een fiets.

100 years Asger Jorn

zondag 28 sep 2014 t/m zondag 18 jan 2015

100 years Asger Jorn: Traces, The Secret of Art, A Way of Making

by Fredrique Bergholtz & Maria Pask

foto Peter Tijhuis
foto Peter Tijhuis
foto Peter Tijhuis

From the Guggenheim to the Cobra Museum

zaterdag 5 apr 2014 t/m zondag 31 aug 2014

From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum of Modern Art, viert een vitale fase in de geschiedenis van het Guggenheim Museum.

From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum of Modern Art, viert een vitale fase in de geschiedenis van het Guggenheim Museum, een decennium waarin de naoorlogse moderne kunst en de samenleving radicaal veranderden. Het Cobra Museum presenteert kunst die met een vooruitziende blik door directeur James Johnson Sweeney in de jaren ‘50 voor het Guggenheim Museum werd aangekocht. Sweeney sprak van ‘tastebreakers’: kunstenaars die ‘onze artistieke grenzen openbreken en verleggen’. Een aantal van die kunstwerken was in 1959 te zien tijdens de legendarische openingstentoonstelling in het iconische gebouw van Frank Lloyd Wright.

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst worden 51 schilderijen en sculpturen uit de collectie van het Solomon R. Guggenheim Museum, New York tentoongesteld, waarmee voor het eerst een keuze uit de kerncollectie midcentury art van het befaamde museum in Nederland te zien is. Behalve van Amerikaanse grootheden als Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning en Sam Francis is er ook werk van minder bekende internationale pioniers, zoals William Baziotes, José Guerrero, Conrad Marca-Relli, Georges Mathieu, Kenzo Okada, en van kunstenaars die aan CoBrA deelnamen: Pierre Alechinsky, Karel Appel en Asger Jorn.

From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum in de media:

“Het is een spectaculaire tentoonstelling […] De noodzaak van het ‘vrij’ schilderen spettert nog steeds van de doeken.”
Trouw *****

“Niet vaak zag u uw Pollock, Alechinksy of Reinhardt zo fijn. Goed gekozen. Riant gehangen.”

Volkskrant *****

“Werken uit Guggenheim als strooigoed in Amstelveen”
Het Parool ****

‘Guggenheim naar Amstelveen’, interview met Amerikaanse conservator Tracey Bashkoff, in NRC.

 

Kamabade’s show

maandag 3 feb 2014 t/m vrijdag 14 feb 2014

Kamabade’s De grote we hebben alles te verliezen show

Kunstenaars David Bade en Kamagurka werken twee weken in en buiten het Cobra Museum aan het Monument voor het verlies. Met een mobiele verliespost, een oude ambulance, rijdt Kamabade door Amstelveen langs de vuilstortplaats, het woonzorgcentrum, het Stadshartplein en gemeenschaphuizen om verhalen en spullen te verzamelen van Amstelveners en hun verlies. Daarmee bouwen ze vervolgens in het museum een monument. Tijdens de bouw zijn bezoekers welkom om te kijken en te delen

Ambulancier is een mooi vak!