Tentoonstellingen Archive - Museum Cobra

Cobra Kunstprijs Amstelveen

donderdag 14 nov 2024 t/m zondag 9 feb 2025

Deel:

Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis winnen Cobra Kunstprijs Amstelveen 2024

Met trots maakt Museum Cobra bekend dat de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2024 is toegekend aan het gerenommeerde kunstenaarsduo Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis! De Cobra Kunstprijs Amstelveen eert kunstenaars die, net als de Cobra-beweging, creatief experiment en maatschappelijke betrokkenheid centraal stellen. Naast de toekenning van een geldbedrag van 15.000 euro is ook een solotentoonstelling van actueel werk in Museum Cobra onderdeel van de prijs.

Cobra Kunstprijs Amstelveen 2024. Foto: Matthijs Immink

Over het kunstenaarsduo
De kunst van Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis laat zien hoe creativiteit kan inspireren, verbinden en nieuwe perspectieven kan bieden. De jury, bestaande uit Roos Gortzak (directeur Vleeshal, Middelburg), Melchior Jaspers (kunstadviseur van de Rijksbouwmeester en tentoonstellingsmaker), en Sjarel Ex (kunsthistoricus), koos Zijlmans & Jongenelis als winnaar vanwege hun speelse, experimentele en collectieve kunstpraktijk – drie eigenschappen die direct aansluiten bij de erfenis van Cobra. Het duo staat bekend om hun sociaal bewogen kunst, waarin zij vaak dystopische thema’s verkent, maar toch altijd een vleug van optimisme en saamhorigheid bevat. Hun werk is een unieke mengeling van performance, sculptuur en interactieve installaties, waarbij de rol van de mens centraal staat. Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis creëren niet alleen kunstwerken, maar brengen mensen samen om deel te nemen aan hun visionaire werelden.

Over de prijs
De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt sinds 2005 uitgereikt en is bedoeld voor beeldend kunstenaars die zich in het midden van hun carrière bevinden en waarvan het oeuvre in verband staat met het gedachtegoed en de geëngageerde kunstpraktijk van de Cobra-beweging. De kern van deze beweging wordt gevormd door experimentele, speelse en een radicale benadering van kunst. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een solotentoonstelling in Museum Cobra. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen creëert Museum Cobra samen met de gemeente Amstelveen aandacht voor hoe de waarden van de Cobra-beweging vandaag de dag een rol spelen in de hedendaagse kunst. Eerdere winnaars waren Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007), Gijs Frieling (2009), Nathaniel Mellors (2011), Metahaven (2013), Jennifer Tee (2015), Christian Friedrich (2017) en Guido van der Werve (2021). De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen. 

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling Voices From a Simmering City is te zien van 14 november 2024 t/m 9 februari 2025 in Museum Cobra en toont verschillende installaties.

Recall of Infinity

vrijdag 20 sep 2024 t/m zondag 3 nov 2024

Deel:

Recall of Infinity

Recall of Infinity is het vervolg op de tentoonstelling Endless Imagination en toont het werk van eenenveertig kunstenaars die genomineerd zijn voor de Special Award 2023-2024, een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. Van iedere kunstenaar is een drietal werken te zien.

Durf en experiment
De jury, bestaande uit kunstenaars Lisa Couwenbergh, Jacobien de Rooij, Roland Berning en Paul Klemann, is getroffen door de durf en het experiment waarmee deze kunstenaars uiting geven aan hun persoonlijke kijk op de wereld, ieder op een geheel eigen manier.

Opvallend is de enorme diversiteit, de kwaliteit en eigenheid van de werken. Qua onderwerpkeuze, materiaalgebruik en techniek zijn er onderling grote verschillen, maar dat geldt ook voor de leeftijd, interesse en ervaring van deze kunstenaars. Eén aspect is in ieder werk terug te zien en dat is de enorme passie waarmee deze kunst is gemaakt – niet om er rijk of beroemd mee te worden, maar geheel vanuit een innerlijke drang.

De tentoonstelling is opgedeeld in vier thema’s: Binnenwerelden, Interacties, Observaties en Fantasiewerelden. Van surrealistische taferelen en persoonlijke fascinaties tot dromerige biotopen en maatschappelijk engagement: samen bieden ze een unieke inkijk in de wereld van kunstenaars met een beperking.

Special Award
De Special Award is een initiatief van Special Arts, een landelijke stichting die de kunst- en cultuurparticipatie voor kunstenaars met een beperking bevordert. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts deze kunstenaars en anderen enthousiasmeren en stimuleren om met kunst aan de slag te gaan. Uit de geselecteerde kunstenaars in de tentoonstelling kiest de jury de winnaar van de Special Award 2024. Daarnaast kan ook het publiek haar stem uitbrengen voor de publieksprijs.


Jessica Magnin, Onzichtbare amfibie

The New Mother Sculptures

zondag 20 okt 2024 t/m zondag 2 mrt 2025

Deel:

The New Mother Sculptures
Een onderdompeling in beeldhouwkunst

The New Mother Sculptures is een tentoonstelling samengesteld door de bekende Nederlandse kunstenaar en curator Ad de Jong. Ruim vijftig sculpturen van in Nederland woonachtige kunstenaars worden in een unieke setting getoond. Een speciaal aangelegde lemen vloer en een soundscape bieden de bezoeker een nieuwe manier om kunst te ervaren: niet alleen visueel maar met inzet van alle zintuigen.   

Diepgaande beleving
The New Mother Sculptures transformeert de bovenzaal van het museum tot een groot, open landschap waar hedendaagse kunstwerken op een verleidelijke manier kunnen worden ervaren. Iedere sculptuur vormt haar eigen specifieke fysieke en geestelijke wereld, soms vloekend en schreeuwend, soms liefdevol. Een wereld die niet rationeel begrepen wil worden maar wenst dat we kijken, voelen en ‘zijn’. De beelden komen uit de studio’s van jonge talentvolle én bekende kunstenaars. Er zijn wandtapijten, bezwerende constructies van ijzer, een Canta met lachgaspatronen, gekleurde glazen bakstenen, plastic vrachtwagenzeilen, structuren van wortelweefsels, een oneindige boekenkast en meer. Bezoekers worden aangemoedigd hun schoenen uit te trekken en met blote voeten, zonder gebruik van telefoon de tentoonstelling te verkennen. Het fysieke contact met de kunstwerken, de mysterieuze soundscape en de geur van leem met ingelegde zaden nodigen uit tot volledige onderdompeling.

Over Ad de Jong
Ad de Jong is een vooraanstaand beeldend kunstenaar en curator en mede-oprichter van legendarisch kunstenaarsinitiatief W139. Eerdere tentoonstellingen die hij met anderen organiseerde zoals BeeldHalWerk, Present Forever en All Is Giving, werden met lof ontvangen. In The New Mother Sculptures experimenteert De Jong met de grenzen van de museale kunstervaring en creëert een ruimte met verschillende visies op een mogelijke toekomst, een ruimte waar kunst en toeschouwer elkaar op een nieuwe manier ontmoeten.  

Deelnemende kunstenaars
Maria Roosen, Hilke Walraven, Corine Zomer, HW Werther, Annegret Kellner, Yair Callender, Kristine Hymøller, Hester Oerlemans, Henk Visch, Sachi Miyachi, Théophile Blandet, Lisa Sebestikova, Saar Scheerlings, Maya Berkhof, Maaike Kramer, WONNE, Job Koelewijn, Elena Giolo, Diana Scherer, Jonas Ohlsson, Izaak Zwartjes, Arjanne van der Spek, Esther de Graaf, Femmy Otten, Hans van den Ban, Gijs van Poecke, Klaartje van Essen, Laura Canha Malpique, Mickey Yang, Simon Wald-Lasowski, Rens Spanjaard, Ad de Jong, Jordan Herregraven, Loma Doom, Maartje Korstanje, Afra Eisma, Ellen Yiu en Suzanne Plomp.

Tentoonstelling The New Mother Sculptures. Foto: Peter Tijhuis

Endless Imagination

zaterdag 13 jul 2024 t/m zondag 15 sep 2024

Deel:

Endless Imagination
De tentoonstelling Endless Imagination toont inzendingen voor de Special Award 2023-2024, een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. Museum Cobra nodigde voor deze tentoonstelling de (klein) kinderen van Cobra-kunstenaars Eugène Brands en Shinkichi Tajiri uit om een selectie te maken uit de ingezonden werken. Daarnaast hebben verschillende professionals en diverse musea uit de inzendingen hun favorieten gekozen. Van iedere selectie koos Museum Cobra vervolgens werken die aansluiten bij het gedachtegoed van de Cobra-beweging.

Kunst door mensen met een beperking was voor de Cobra-kunstenaars een belangrijke bron van inspiratie. Zich afzettend tegen de academische regels vonden ze puurheid en onbevangenheid in Art Brut. Zowel Karel Appel als Corneille bezochten tentoonstellingen in Hôpital Sainte-Anne, de psychiatrische inrichting van Parijs. Appel kocht er de catalogus die uitsluitend bestond uit tekst en gebruikte deze als schetsboek. Corneille voorzag zijn exemplaar van tekeningen in de kantlijn. Eugène Brands las boeken over het onderwerp, die hij altijd heeft bewaard. De Deense schilder Carl-Henning Pedersen zei zelfs: ‘ik zou wel willen dat ik net zo goed kon schilderen’.

Brands en Tajiri
Op de eerste museale Cobra-tentoonstelling in 1949 in het Stedelijk Museum in Amsterdam is het werk van Brands en Tajiri in dezelfde ruimte te zien, waarna een lange vriendschap tussen beide kunstenaars volgt.

Brands’ dochter Eugénie en Tajiri’s kleinkinderen Tanéa en Shakuru hebben de inzendingen voor de Special Award beoordeeld op grond van hun expressie en eigenheid, met het werk van respectievelijk hun vader en grootvader in gedachten. De drie erfgenamen zijn alle werkzaam in de creatieve sector. Hun selectie kenmerkt zich door kleur, humor en originaliteit en is aangevuld met kunstwerken uit de Cobra-collectie.


De eekhoorn, Eva Visser

Recall of Infinity – Special Award 2023-2024
De Special Award is een initiatief van Special Arts, een landelijke stichting die de kunst- en cultuurparticipatie voor kunstenaars met een beperking bevordert. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts deze kunstenaars èn anderen enthousiasmeren en stimuleren om met kunst aan de slag te gaan. De Special Award 2023-2024 is een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. De kunstwerken zijn te zien in Museum Cobra. Uit de kunstenaars die daar te zien zullen zijn kiest een jury de Special Award winnaar 2024.

KunstKijker
Met de Cobra KunstKijker schrijf je een kaart aan de kunstenaar van jouw favoriete kunstwerk! Hoe werkt het? Bezoek de tentoonstelling, kies jouw favoriete werk, vraag een kaartje bij de receptie, schrijf een verhaaltje op de kaart en stop de kaart in de speciale brievenbus bij de receptie. Een postzegel is niet nodig! Wij zorgen ervoor dat de kaartjes bij de kunstenaar terechtkomen.

Fantastische Dierbaarheden

maandag 16 sep 2024 t/m zondag 3 nov 2024

Deel:

Het Cobra Kindermuseum is een unieke tentoonstelling dat laat zien hoe kinderen hun ideeën rondom een eigen gekozen thema verbeelden. Een viering van de grenzeloze verbeelding! 

Na een aantal voorbereidende lessen op school, op basisscholen Het Palet en de Bloeiwijzer in Amstelveen, is er door kinderen zelf een thema gekozen voor deze tweede editie van het Kindermuseum. Aan de hand van dit thema zijn ruim 35 kinderen, samen met begeleidende kunstenaars, Annet Breure en Julia dos Santos Baptista, creatief aan de slag gegaan met het verbeelden van hun ideeën rondom dit thema. Ze kregen telkens een nieuwe beeldende techniek aangereikt en ze leerden woorden te geven aan wat ze maakten en hun ideeën daarover. De begeleidende kunstenaars luisterden naar hun verhalen en maakten daarmee een prachtige audiotour bij deze tentoonstelling.

 

Cobra Kindermuseum
Het Cobra Kindermuseum is een plek waar kinderen inspraak krijgen in wat er in een museum te zien en te beleven is. Hun eigen plek om dat te realiseren. De kinderen maken kennis met Museum Cobra, het Cobra gedachtengoed, het ontwerpproces van hun eigen museum en uiteindelijk de creatieve uitvoering ervan in de vorm van een heuse expositie in het museum. Het Cobra Kindermuseum wordt opgebouwd, feestelijk geopend en de kinderen verzorgen zelf een rondleiding door hun eigen museum.  

Dit is de tweede editie van het Cobra Kindermuseum. Start van deze tweede editie waren voorbereidende lessen op school, waarin vragen als ‘Wat is een museum?’ en ‘Waar zou een museum over moeten gaan?’ centraal stonden. Via een intensieve, 4-daagse workshop, werden de kinderen meegenomen in een creatief maakproces dat uitmondde in deze tentoonstelling met een eigen audiotour. 

Ook deze tweede editie van het Cobra Kindermuseum is ontwikkeld en begeleid door kunstenares en beeldend docent Júlia dos Santos Baptista en Annet Breure, verhalenverzamelaar en -verteller. Zie voor meer informatie www.plantenverhalen.nl/florafantastica

Partners:
Elja, VSB, Plantenverhalen, MAM, De Bloeiwijzer, Het Palet, Buurtkamer

Amstelveen En Plein Air

zaterdag 18 mei 2024 t/m maandag 20 mei 2024

Deel:

Amstelveen En Plein Air

AmstellandKunst organiseert in samenwerking met het Cobra Museum en Museum JAN een feestelijk evenement in de buitenlucht!

Er gaat iets unieks gebeuren in Amstelveen: Rond het Stadshart Amstelveen, het Oude Dorp en in het Broersepark gaat een groot aantal kunstenaars in de buitenlucht een nieuw kunstwerk maken! Variërend van tekeningen tot schilderijen en van collages tot 3-dimensionaal werk. Tijdens dit creatieve proces kunnen inwoners van Amstelveen (en daarbuiten) artistieke vorderingen real time volgen! Bovendien wordt de twee dagen erna (het Pinkster-weekend) het gemaakte werk geëxposeerd in het Cobra Museum. Zowel tijdens de creatie op zaterdag als tijdens de expositie op zondag en maandag is er gelegenheid om een in dit weekend gemaakt nieuw kunstwerk te kopen. Amstelveen En Plein Air vindt plaats op zaterdag 18 mei (de creatie dag), zondag 19 en maandag 20 mei (Pinksterweekend) tussen 10.00 en 17.00 uur.  

 Zaterdag 18 mei
Op deze dag kiezen de kunstenaars een plek in de buitenlucht binnen een aangegeven gebied en gaan zij aan de slag om binnen één dag hun unieke kunstwerk te creëren. Mocht het weer tegenzitten, dan zijn er voorzieningen getroffen om overdekt te kunnen werken (bij Platform C en in Stadshart Amstelveen).  

 Zondag 19 en maandag 20 mei (pinksterweekend)
Op deze dagen worden de gemaakte werken geëxposeerd in de voordracht- zaal van het Cobra Museum. Deze verkoop-expositie is GRATIS te bezoeken en er is gelegenheid om werk van de kunstenaars te kopen. Het Cobra Museum is geopend van 10 tot 17 uur op het Sandbergplein 1, Amstelveen. 

Amsteleevn En Plein Air Plattegrond

 

 

Natuurlijk Amstelveen

zaterdag 25 mei 2024 t/m zondag 16 jun 2024

Deel:

NATUURLIJK AMSTELVEEN

In de lente is de natuur van Amstelveen op haar mooist. Aanleiding voor Visit Amstelveen om, in samenwerking met Canon, een fotowedstrijd te organiseren. Op ontdekkingstocht door polders, parken en het Amsterdamse Bos werden er ruim 500 natuurfoto’s gemaakt. De mooiste zie je hier in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

De winnaars uit de categorieën “volwassenen” en “kinderen t/m 12 jaar” zijn gekozen door een vakjury bestaande uit Bas Meelker (landschapsfotograaf), Tom Zwerver (producer natuureducatie Amsterdamse Bos) en Moïsha Kruijer (collectiebeheerder Cobra Museum voor Moderne Kunst). Ook zijn er twee publiekswinnaars. De winnaars worden gepresenteerd op een speciaal ontworpen fotopaneel.

Bewonder deze prachtige foto’s van bekende en minder bekende Amstelveense plekken, en laat je inspireren om zelf de natuur te ervaren!


Foto: Thijs Friederich

Open depot

Nu te zien

Deel:


Kunst uit de collectie 

Museum Cobra heeft sinds de oprichting in 1995 een eigen kunstcollectie. Inmiddels is deze uitgegroeid tot ruim 2000 objecten. Het overgrote deel van deze collectie bevindt zich in het depot, een kunstopslag niet toegankelijk voor publiek waar het onder optimale condities wordt bewaard. Het Open depot presenteert een deel van de omvangrijke collectie op zaal. Het is geen vaste tentoonstelling maar een roulerende, dynamische presentatie. Naast het toegankelijk maken van de collectie, biedt het ook een kijkje achter de schermen. Nieuwe aanwinsten en samenwerkingen krijgen hier de ruimte om getoond te worden.    

Het collectiebeleid van het museum heeft de Cobra-kunst als uitgangspunt. Naast de officiële Cobra-leden is er aandacht voor de kunstenaars die met hen samenwerkten of door hen beïnvloed zijn. Ook van deze kunstenaars is hier werk te zien. Behalve schilderijen en sculpturen bestaat de verzameling uit werk op papier, keramiek, textiel, fotografie, films en archiefmateriaal. 

Binnen de Cobra-beweging is er naast eensgezindheid ook sprake van tegenstellingen en verschil van mening tussen de leden. Deze uiteenlopende opvattingen en visies zorgen voor een breed scala aan artistieke uitingsvormen. Het Open depot geeft de bezoeker ruimte voor nieuwe vergelijkingen en verbanden.

Meer weten over Cobra? Klik dan hier. 


Foto: Niels Vis

Jeroen Krabbé 80 – 8 decennia in beeld

vrijdag 15 nov 2024 t/m zondag 9 feb 2025

Deel:

Jeroen Krabbé – 8 decennia in beeld

Museum Cobra is verheugd om een bijzondere tentoonstelling aan te kondigen ter ere van de 80e verjaardag van Jeroen Krabbé, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars. Van 15 november 2024 tot 9 februari 2025 neemt Jeroen Krabbé 80 – 8 Decennia in beeld bezoekers mee op een persoonlijke reis door de acht decennia van zijn leven.

Over Jeroen Krabbé
Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en documentairemaker, maar bovenal een gepassioneerd beeldend kunstenaar. Deze unieke tentoonstelling vertelt zijn levensverhaal door middel van indrukwekkende schilderijen die de bouwstenen van zijn artistieke ontwikkeling onthullen. Elk decennium wordt verbeeld in een schilderij, geïnspireerd door zijn eerder werk, kindertekeningen, schetsen en schilderijen, en zelfs door het werk van zijn vader Maarten Krabbé en zoon Jasper Krabbé.

Over de tentoonstelling
Daarnaast biedt de tentoonstelling een diepere kijk in het leven van Krabbé door middel van persoonlijke foto’s en memorabilia, die naast de schilderijen worden getoond. Bezoekers worden uitgenodigd om op ontdekking te gaan en de verhalen en invloeden die verweven zijn in elk werk te ontrafelen.

Audiotour
Bij de tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 – 8 decennia in beeld is een gratis audiotour beschikbaar. In deze tour neemt Jeroen Krabbé de luisteraar mee op reis door zijn veelbewogen leven. Aan de hand van de acht schilderijen en de inspiratiebronnen voor deze reeks vertelt hij over de mensen en gebeurtenissen die voor hem belangrijk en vormend zijn geweest. Luister naar de kleurrijke verhalen die zowel persoonlijk zijn als ontroeren.

Deze audiotour is tijdens uw museumbezoek gratis te beluisteren op uw smartphone middels het scannen van een QR-code. Vergeet niet uw eigen koptelefoon mee te nemen om de audiotour op uw smartphone te kunnen beluisteren. In het museum is gratis WiFi aanwezig. De voertaal is Nederlands.

Het boek ‘Jeroen Krabbé – Een biografisch portret’
Naar aanleiding van Jeroen Krabbé’s 80e verjaardag verschijnt op 13 november 2024 bij Uitgeverij Rubinstein het prachtige boek ‘Jeroen Krabbé – Een biografisch portret’, waarin regisseur, acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé de lezer een unieke kijk in zijn bijzondere carrière en leven geeft. Ondanks zijn indrukwekkende carrière als acteur en regisseur, blijft zijn eerste liefde – de schilderkunst – een constante in zijn leven, en blijft hij deze passie met dezelfde gedrevenheid volgen.

Fotograaf: Matthijs Immink

Amstelveen Triënnale 2024

zaterdag 18 mei 2024 t/m zondag 7 jul 2024

Deel:

Op zaterdag 18 mei 2024 opent in Museum Cobra de negende editie van de Amstelveen Triennale. De Amstelveen Triënnale is een driejaarlijkse manifestatie waarin professionele beeldend kunstenaars die in Amstelveen wonen of werken een podium krijgen. Sinds 1998 wordt dit evenement georganiseerd door Museum Cobra en dit jaar wederom in samenwerking met onze culturele partners Museum JAN en Platform C. Uit meer dan 60 inzendingen koos een jury bestaande uit medewerkers van bovengenoemde instellingen voor het recente werk van 21 kunstenaars.

De Triënnale heeft als doelstelling om aan in Amstelveen werkende en/of woonachtige kunstenaars een professioneel podium te bieden en om het publiek een overzicht te geven van de stand van zaken in de lokale beeldende kunst. De tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van de kunstbeoefening in Amstelveen. Er vonden Triënnales plaats in de jaren 1998, 2001, 2004, 2007, 2010, 2014, 2017 en 2024

Deze tentoonstelling laat de rijkdom aan lokale kunstpraktijken zien in al hun verscheidenheid. Naast oudgedienden toont de Amstelveen Triënnale ook verrassende nieuwkomers die samen een breed scala aan artistieke uitingsvormen bestrijken: van schilderkunst tot installatie en van videowerk tot grafiek. Er is conceptuele kunst, zoals een vloerkleed in de vorm van een envelop, maar ook experimenten met materiaal en traditionele thema’s zoals landschap en interieur. Inhoudelijk viel de keuze ook op werken die een betrokkenheid tonen met onderwerpen als migratie en taal, zoals een harnas van hout en een vuist van hardschuim. Daarnaast zijn er verschillende schilderijen waarin het thema trauma en de rol van het onderbewustzijn worden belicht, in zowel figuratieve als meer abstracte vertalingen.

Speciale dank gaat uit naar de Gemeente Amstelveen, voor de ruimhartige financiële steun en natuurlijk naar alle Amstelveense kunstenaars, zonder wie er geen Amstelveen Triënnale zou bestaan.

Voor meer informatie https://amstelveen-triennale.nl/