Tentoonstellingen Archive - Museum Cobra

Endless Imagination

zaterdag 13 jul 2024 t/m zondag 8 sep 2024

Deel:

Endless Imagination
De tentoonstelling Endless Imagination toont inzendingen voor de Special Award 2023-2024, een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. Museum Cobra nodigde voor deze tentoonstelling de (klein) kinderen van Cobra-kunstenaars Eugène Brands en Shinkichi Tajiri uit om een selectie te maken uit de ingezonden werken. Daarnaast hebben verschillende professionals en diverse musea uit de inzendingen hun favorieten gekozen. Van iedere selectie koos Museum Cobra vervolgens werken die aansluiten bij het gedachtegoed van de Cobra-beweging.

Kunst door mensen met een beperking was voor de Cobra-kunstenaars een belangrijke bron van inspiratie. Zich afzettend tegen de academische regels vonden ze puurheid en onbevangenheid in Art Brut. Zowel Karel Appel als Corneille bezochten tentoonstellingen in Hôpital Sainte-Anne, de psychiatrische inrichting van Parijs. Appel kocht er de catalogus die uitsluitend bestond uit tekst en gebruikte deze als schetsboek. Corneille voorzag zijn exemplaar van tekeningen in de kantlijn. Eugène Brands las boeken over het onderwerp, die hij altijd heeft bewaard. De Deense schilder Carl-Henning Pedersen zei zelfs: ‘ik zou wel willen dat ik net zo goed kon schilderen’.

Brands en Tajiri
Op de eerste museale Cobra-tentoonstelling in 1949 in het Stedelijk Museum in Amsterdam is het werk van Brands en Tajiri in dezelfde ruimte te zien, waarna een lange vriendschap tussen beide kunstenaars volgt.

Brands’ dochter Eugénie en Tajiri’s kleinkinderen Tanéa en Shakuru hebben de inzendingen voor de Special Award beoordeeld op grond van hun expressie en eigenheid, met het werk van respectievelijk hun vader en grootvader in gedachten. De drie erfgenamen zijn alle werkzaam in de creatieve sector. Hun selectie kenmerkt zich door kleur, humor en originaliteit en is aangevuld met kunstwerken uit de Cobra-collectie.

Special Award
De Special Award is een initiatief van Special Arts, een landelijke stichting die de kunst- en cultuurparticipatie voor kunstenaars met een beperking bevordert. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts deze kunstenaars èn anderen enthousiasmeren en stimuleren om met kunst aan de slag te gaan.

De tentoonstelling Endless Imagination krijgt in september 2024 een vervolg met de tentoonstelling Recall of Infinity. Uit de kunstenaars die daar te zien zullen zijn kiest een jury de Special Award winnaar 2024.


De eekhoorn, Eva Visser

Cobra Kindermuseum #2

maandag 16 sep 2024 t/m donderdag 31 okt 2024

Deel:

Het Cobra Kindermuseum is een unieke tentoonstelling dat laat zien hoe kinderen hun ideeën rondom een eigen gekozen thema verbeelden. Een viering van de grenzeloze verbeelding! 

Na een aantal voorbereidende lessen op school, op basisscholen Het Palet en de Bloeiwijzer in Amstelveen, is er door kinderen zelf een thema gekozen voor deze tweede editie van het Kindermuseum. Aan de hand van dit thema zijn ruim 35 kinderen, samen met begeleidende kunstenaars, Annet Breure en Julia dos Santos Baptista, creatief aan de slag gegaan met het verbeelden van hun ideeën rondom dit thema. Ze kregen telkens een nieuwe beeldende techniek aangereikt en ze leerden woorden te geven aan wat ze maakten en hun ideeën daarover. De begeleidende kunstenaars luisterden naar hun verhalen en maakten daarmee een prachtige audiotour bij deze tentoonstelling.

 

Cobra Kindermuseum
Het Cobra Kindermuseum is een plek waar kinderen inspraak krijgen in wat er in een museum te zien en te beleven is. Hun eigen plek om dat te realiseren. De kinderen maken kennis met Museum Cobra, het Cobra gedachtengoed, het ontwerpproces van hun eigen museum en uiteindelijk de creatieve uitvoering ervan in de vorm van een heuse expositie in het museum. Het Cobra Kindermuseum wordt opgebouwd, feestelijk geopend en de kinderen verzorgen zelf een rondleiding door hun eigen museum.  

Dit is de tweede editie van het Cobra Kindermuseum. Start van deze tweede editie waren voorbereidende lessen op school, waarin vragen als ‘Wat is een museum?’ en ‘Waar zou een museum over moeten gaan?’ centraal stonden. Via een intensieve, 4-daagse workshop, werden de kinderen meegenomen in een creatief maakproces dat uitmondde in deze tentoonstelling met een eigen audiotour. 

Ook deze tweede editie van het Cobra Kindermuseum is ontwikkeld en begeleid door kunstenares en beeldend docent Júlia dos Santos Baptista en Annet Breure, verhalenverzamelaar en -verteller. Zie voor meer informatie www.plantenverhalen.nl/florafantastica

Amstelveen En Plein Air

zaterdag 18 mei 2024 t/m maandag 20 mei 2024

Deel:

Amstelveen En Plein Air

AmstellandKunst organiseert in samenwerking met het Cobra Museum en Museum JAN een feestelijk evenement in de buitenlucht!

Er gaat iets unieks gebeuren in Amstelveen: Rond het Stadshart Amstelveen, het Oude Dorp en in het Broersepark gaat een groot aantal kunstenaars in de buitenlucht een nieuw kunstwerk maken! Variërend van tekeningen tot schilderijen en van collages tot 3-dimensionaal werk. Tijdens dit creatieve proces kunnen inwoners van Amstelveen (en daarbuiten) artistieke vorderingen real time volgen! Bovendien wordt de twee dagen erna (het Pinkster-weekend) het gemaakte werk geëxposeerd in het Cobra Museum. Zowel tijdens de creatie op zaterdag als tijdens de expositie op zondag en maandag is er gelegenheid om een in dit weekend gemaakt nieuw kunstwerk te kopen. Amstelveen En Plein Air vindt plaats op zaterdag 18 mei (de creatie dag), zondag 19 en maandag 20 mei (Pinksterweekend) tussen 10.00 en 17.00 uur.  

 Zaterdag 18 mei
Op deze dag kiezen de kunstenaars een plek in de buitenlucht binnen een aangegeven gebied en gaan zij aan de slag om binnen één dag hun unieke kunstwerk te creëren. Mocht het weer tegenzitten, dan zijn er voorzieningen getroffen om overdekt te kunnen werken (bij Platform C en in Stadshart Amstelveen).  

 Zondag 19 en maandag 20 mei (pinksterweekend)
Op deze dagen worden de gemaakte werken geëxposeerd in de voordracht- zaal van het Cobra Museum. Deze verkoop-expositie is GRATIS te bezoeken en er is gelegenheid om werk van de kunstenaars te kopen. Het Cobra Museum is geopend van 10 tot 17 uur op het Sandbergplein 1, Amstelveen. 

Amsteleevn En Plein Air Plattegrond

 

 

Natuurlijk Amstelveen

zaterdag 25 mei 2024 t/m zondag 16 jun 2024

Deel:

NATUURLIJK AMSTELVEEN

In de lente is de natuur van Amstelveen op haar mooist. Aanleiding voor Visit Amstelveen om, in samenwerking met Canon, een fotowedstrijd te organiseren. Op ontdekkingstocht door polders, parken en het Amsterdamse Bos werden er ruim 500 natuurfoto’s gemaakt. De mooiste zie je hier in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

De winnaars uit de categorieën “volwassenen” en “kinderen t/m 12 jaar” zijn gekozen door een vakjury bestaande uit Bas Meelker (landschapsfotograaf), Tom Zwerver (producer natuureducatie Amsterdamse Bos) en Moïsha Kruijer (collectiebeheerder Cobra Museum voor Moderne Kunst). Ook zijn er twee publiekswinnaars. De winnaars worden gepresenteerd op een speciaal ontworpen fotopaneel.

Bewonder deze prachtige foto’s van bekende en minder bekende Amstelveense plekken, en laat je inspireren om zelf de natuur te ervaren!


Foto: Thijs Friederich

Open depot

Nu te zien

Deel:


Kunst uit de collectie 

Museum Cobra heeft sinds de oprichting in 1995 een eigen kunstcollectie. Inmiddels is deze uitgegroeid tot ruim 2000 objecten. Het overgrote deel van deze collectie bevindt zich in het depot, een kunstopslag niet toegankelijk voor publiek waar het onder optimale condities wordt bewaard. Het Open depot presenteert een deel van de omvangrijke collectie op zaal. Het is geen vaste tentoonstelling maar een roulerende, dynamische presentatie. Naast het toegankelijk maken van de collectie, biedt het ook een kijkje achter de schermen. Nieuwe aanwinsten en samenwerkingen krijgen hier de ruimte om getoond te worden.    

Het collectiebeleid van het museum heeft de Cobra-kunst als uitgangspunt. Naast de officiële Cobra-leden is er aandacht voor de kunstenaars die met hen samenwerkten of door hen beïnvloed zijn. Ook van deze kunstenaars is hier werk te zien. Behalve schilderijen en sculpturen bestaat de verzameling uit werk op papier, keramiek, textiel, fotografie, films en archiefmateriaal. 

Binnen de Cobra-beweging is er naast eensgezindheid ook sprake van tegenstellingen en verschil van mening tussen de leden. Deze uiteenlopende opvattingen en visies zorgen voor een breed scala aan artistieke uitingsvormen. Het Open depot geeft de bezoeker ruimte voor nieuwe vergelijkingen en verbanden.

Meer weten over Cobra? Klik dan hier. 


Foto: Niels Vis

Jeroen Krabbé 80 – 8 decennia in beeld

vrijdag 15 nov 2024 t/m zondag 26 jan 2025

Deel:

VERWACHT NAJAAR 2024

Op 5 december 2024 bereikt de Nederlandse acteur, filmregisseur, documentairemaker, kunstschilder en illustrator Jeroen Krabbé de leeftijd van tachtig jaar. Dat viert Museum Cobra dit najaar met een presentatie van acht schilderijen, die elk een decennium van zijn leven vertellen. De presentatie wordt omlijst met tekeningen en schilderijen vanaf de prille kunstzinnige ontwikkeling van Krabbé tot het meest recente werk.

Jeroen Krabbé komt uit een kunstenaarsfamilie. Geïnspireerd door zijn grootvader Heinrich Martin Krabbé en vader Maarten Krabbé tekent en schildert hij van jongs af aan en lijkt hij voorbestemd te zijn om in hun voetstappen te treden. Hij kiest echter voor het acteursvak, maar direct na zijn internationale doorbraak in Soldaat van Oranje in 1977, meldt hij zich bij de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Krabbé’s stijl ontwikkelt zich van hyperrealistische minuscule werken via portretten, Pop Art en heftig expressionisme tot kleurrijke landschappen. Ook de verre landen die hij voor zijn werk als acteur bezoekt duiken regelmatig op in zijn oeuvre. Al deze elementen komen samen in de acht schilderijen die licht scheppen op zijn leven en ontwikkeling als mens, acteur en kunstenaar.

Amstelveen Triënnale 2024

zaterdag 18 mei 2024 t/m zondag 7 jul 2024

Deel:

Op zaterdag 18 mei 2024 opent in Museum Cobra de negende editie van de Amstelveen Triennale. De Amstelveen Triënnale is een driejaarlijkse manifestatie waarin professionele beeldend kunstenaars die in Amstelveen wonen of werken een podium krijgen. Sinds 1998 wordt dit evenement georganiseerd door Museum Cobra en dit jaar wederom in samenwerking met onze culturele partners Museum JAN en Platform C. Uit meer dan 60 inzendingen koos een jury bestaande uit medewerkers van bovengenoemde instellingen voor het recente werk van 21 kunstenaars.

De Triënnale heeft als doelstelling om aan in Amstelveen werkende en/of woonachtige kunstenaars een professioneel podium te bieden en om het publiek een overzicht te geven van de stand van zaken in de lokale beeldende kunst. De tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van de kunstbeoefening in Amstelveen. Er vonden Triënnales plaats in de jaren 1998, 2001, 2004, 2007, 2010, 2014, 2017 en 2024

Deze tentoonstelling laat de rijkdom aan lokale kunstpraktijken zien in al hun verscheidenheid. Naast oudgedienden toont de Amstelveen Triënnale ook verrassende nieuwkomers die samen een breed scala aan artistieke uitingsvormen bestrijken: van schilderkunst tot installatie en van videowerk tot grafiek. Er is conceptuele kunst, zoals een vloerkleed in de vorm van een envelop, maar ook experimenten met materiaal en traditionele thema’s zoals landschap en interieur. Inhoudelijk viel de keuze ook op werken die een betrokkenheid tonen met onderwerpen als migratie en taal, zoals een harnas van hout en een vuist van hardschuim. Daarnaast zijn er verschillende schilderijen waarin het thema trauma en de rol van het onderbewustzijn worden belicht, in zowel figuratieve als meer abstracte vertalingen.

Speciale dank gaat uit naar de Gemeente Amstelveen, voor de ruimhartige financiële steun en natuurlijk naar alle Amstelveense kunstenaars, zonder wie er geen Amstelveen Triënnale zou bestaan.

Voor meer informatie https://amstelveen-triennale.nl/

Diana Blok – I challenge you to love me

vrijdag 31 mei 2024 t/m zondag 29 sep 2024

Deel:

De tentoonstelling I challenge you to love me toont een overzicht van het werk van de fotografe en kunstenares Diana Blok (Uruguay, 1952). Blok werd geboren in Montevideo en woonde in Colombia en Guatemala. Ze studeerde sociologie in Mexico City. In 1974 emigreerde ze naar Amsterdam en ontwikkelde zich tot een zeer succesvolle fotografe en kunstenares. Met haar werk onderzoekt Diana onderwerpen als identiteit, gender, seksuele diversiteit en cultuur. De tentoonstelling is te zien van 31 mei t/m 29 september 2024.

Over Diana Blok
Geboren in Montevideo (Uruguay, 1952) met een Nederlandse vader en een Argentijnse moeder, groeit Blok op in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. In de jaren zeventig vestigt zij zich in Amsterdam. Daar begint de ontdekkingsreis naar haar identiteit. Als autodidact portretfotograaf richt ze eerst de blik op zichzelf, visualiseert mythes en dromen en legt vormen van verwantschap tussen mensen vast. Blok herkent haar eigen verhaal in dat van anderen. In landen waar slechts één seksuele norm geldt en elk ander gedrag wordt onderdrukt, maakt ze indringende portretten. Zij richt zich vooral op het portretteren van personen voor wie gender, (culturele) identiteit en seksuele voorkeuren niet vastomlijnd zijn. In zekere zin zijn al haar projecten ingebed in vormen van samenwerking. Samenwerkingen met andere kunstenaars, met schrijvers, met acteurs en vooral: met de geportretteerden.

 

Zelfportret, 1982, Diana Blok

Audiofragmenten
In de tentoonstelling zijn bij diverse werken audiofragmenten te beluisteren. In deze 8 fragmenten vertelt Diana Blok vanuit haar atelier in welke verhalen er
achter de foto’s schuilgaan. Ieder audiofragment blikt terug op een foto uit een bepaalde periode of project.

1. Self-portrait with Flor
2. Mother and sons
3. Leda and swan
4. Male wet nurse in Romeo & Juliet – Sjoerd Didden
5. Ay dios Curaçao | Corazón | Curazion
6. Ketje
7. Living leaves
8. Priestesses

Pierre Verger – The One That I Am Not

vrijdag 31 mei 2024 t/m zondag 29 sep 2024

Deel:

Van 31 mei tot en met 29 september 2024 toont Museum Cobra een selectie van werken uit het omvangrijke oeuvre van de fotograaf Pierre Verger (Parijs 1902 – Salvador 1996).  Pierre Verger werd geboren in Parijs en vond uiteindelijk zijn thuis in de Braziliaanse stad Salvador. De Pierre Verger – The One That I am Not is een viering van zijn fotografische nalatenschap, zijn hart en zijn onophoudelijke zoektocht naar zelfontdekking. De tentoonstelling toont meer dan 160 werken die hij tijdens verschillende reizen maakten. Het is voor het eerst dat er in Nederland een solo-tentoonstelling te zien is.

“Ik begon te reizen, niet zozeer uit de wens om etnografisch onderzoek te doen of reportages te maken, maar uit de behoefte om afstand te nemen, om mezelf te bevrijden en te ontsnappen aan de omgeving waarin ik tot dan toe had geleefd en waarvan de vooroordelen en gedragsregels me niet gelukkig maakten… Het gevoel dat er een enorme wereld bestond, verliet mijn geest echter niet en het verlangen om die te zien en te fotograferen bracht me naar andere horizonten.”

Over Pierre Fatumbi Verger
Pierre Fatumbi Verger (Paris, 1902 – Salvador, 1996) is een Franse fotograaf, antropoloog, botanicus en schrijver die het grootste deel van zijn leven woont in de stad Salvador in Brazilië. In 1932, na het overlijden van zijn moeder, leert hij fotograferen en neemt het besluit om een reizend bestaan en een non-conformistisch leven te leiden. In de veertien jaar die volgen, fotografeert hij op veel plekken in de wereld. In 1946 vestigt hij zich in Brazilië maar blijft reizen, met name naar Benin, waar hij in 1953 ritueel wordt ingewijd in de Yoruba-religie en als Fatumbi symbolisch herboren wordt. Hij levert met zijn werk en boeken een belangrijke bijdrage aan de algemene kennis over de Afrikaanse diaspora. Vanuit een traditioneel antropologisch gezichtspunt houdt hij niet voldoende afstand tot de mensen die hij bestudeert, een absolute voorwaarde voor het vakgebied, en raakt hij “inheems”. Dat wil zeggen, hij verblijft tussen de mensen die hij bestudeert en wordt als het ware een van hen. Het enige wat hij wil is samenleven met de mensen bij wie hij zich op zijn gemak voelt, niet om ze te bestuderen, maar gewoon om ze te observeren, naar ze te luisteren en aan hun leven deel te nemen.

 

Pierre Verger. Salvador, Bahia, Brazil, 1950s © Pierre Verger Foundation

Mijn Cobra-avontuur – Willemijn Stokvis

zaterdag 16 sep 2023 t/m zondag 12 nov 2023

Deel:

Vijftig jaar geleden promoveerde Willemijn Stokvis op de internationale Cobra- beweging. Sindsdien schreef zij talloze publicaties en artikelen over Cobra en stelde zij tentoonstellingen in binnen- en buitenland samen. Het onderzoek naar Cobra was voor Stokvis één groot avontuur en loopt als een rode draad door haar leven.

Stokvis was er als student kunstgeschiedenis al vroeg bij om de Cobra-beweging te bestuderen. In een tijd dat het ongebruikelijk was om eigentijdse kunst te onderzoeken, baande zij zich een weg in de kring van Cobra-kunstenaars en kwam met nieuwe en unieke inzichten. Stokvis leverde hiermee een zeer grote bijdrage aan de kennis over en waardering voor deze groep kunstenaars.

De tentoonstelling toont een selectie van de vele publicaties en artikelen die Stokvis schreef of die verschenen naar aanleiding van haar onderzoek. Ook is uit haar eigen archief een bijzondere verzameling persoonlijke brieven te zien, die een uniek inzicht geven in het leven en werk van verschillende Cobra-kunstenaars en vele anderen met wie zij uitgebreide correspondentie onderhield.

onder: v.l.n.r. Karel Appel, Rob Sneeps, Rik Fernhout en Willemijn Stokvis 1990 Gemeente Museum Den Haag.
foto Nico Koster.