Tentoonstellingen Archive - Cobra Museum voor Moderne Kunst
Deel:

VERWACHT NAJAAR 2024

Op 5 december 2024 bereikt de Nederlandse acteur, filmregisseur, documentairemaker, kunstschilder en illustrator Jeroen Krabbé de leeftijd van tachtig jaar. Dat viert het Cobra Museum dit najaar met een presentatie van acht schilderijen, die elk een decennium van zijn leven vertellen. De presentatie wordt omlijst met tekeningen en schilderijen vanaf de prille kunstzinnige ontwikkeling van Krabbé tot het meest recente werk.

Jeroen Krabbé komt uit een kunstenaarsfamilie. Geïnspireerd door zijn grootvader Heinrich Martin Krabbé en vader Maarten Krabbé tekent en schildert hij van jongs af aan en lijkt hij voorbestemd te zijn om in hun voetstappen te treden. Hij kiest echter voor het acteursvak, maar direct na zijn internationale doorbraak in Soldaat van Oranje in 1977, meldt hij zich bij de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Krabbé’s stijl ontwikkelt zich van hyperrealistische minuscule werken via portretten, Pop Art en heftig expressionisme tot kleurrijke landschappen. Ook de verre landen die hij voor zijn werk als acteur bezoekt duiken regelmatig op in zijn oeuvre. Al deze elementen komen samen in de acht schilderijen die licht scheppen op zijn leven en ontwikkeling als mens, acteur en kunstenaar.

Amstelveen Triënnale 2024

vrijdag 17 mei 2024 t/m zondag 7 jul 2024

Deel:

Op vrijdag 17 mei 2024 opent in het Cobra Museum de negende editie van de Amstelveen Triennale. De Amstelveen Triënnale toont professionele kunstenaars die werken in Amstelveen. De Triënnale is de driejaarlijkse tentoonstelling voor professionele beeldend kunstenaars die in Amstelveen woonachtig en/of werkzaam zijn. Sinds 1998 wordt deze manifestatie onder auspiciën van het Cobra Museum georganiseerd, in samenwerking met de Gemeente Amstelveen.

De Triënnale heeft als doelstelling om aan in Amstelveen werkende en/of woonachtige kunstenaars een professioneel podium te bieden en om het publiek een overzicht te geven van de stand van zaken in de lokale beeldende kunst. De tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van de kunstbeoefening in Amstelveen. Er vonden Triënnales plaats in de jaren 1998, 2001, 2004, 2007, 2010, 2014, 2017 en 2024

Sinds de vijfde editie streeft het Cobra Museum ernaar deze manifestatie van een nóg groter en breder publiek te voorzien. In 2014 is daarom samenwerking gezocht met collega-kunstinstellingen in Amstelveen. De Amstelveen Triënnale is een samenwerking tussen het Cobra Museum, Museum JAN en Platform C.

Diana Blok – I challenge you to love me

vrijdag 31 mei 2024 t/m zondag 6 okt 2024

Deel:

De tentoonstelling I challenge you to love me toont een overzicht van het werk van de fotografe en kunstenares Diana Blok (Uruguay, 1952). Blok werd geboren in Montevideo en woonde in Colombia en Guatemala. Ze studeerde sociologie in Mexico City. In 1974 emigreerde ze naar Amsterdam en ontwikkelde zich tot een zeer succesvolle fotografe en kunstenares. Met haar werk onderzoekt Diana onderwerpen als identiteit, gender, seksuele diversiteit en cultuur. De tentoonstelling is te zien van 31 mei t/m 6 oktober 2024.

 

Zelfportret, 1982, Diana Blok

Pierre Verger – The One That I Am Not

vrijdag 31 mei 2024 t/m zondag 6 okt 2024

Deel:

Van 31 mei tot en met 6 oktober 2024 toont het Cobra Museum een selectie van werken uit het omvangrijke oeuvre van de fotograaf Pierre Verger (Parijs 1902 – Salvador 1996).  Pierre Verger werd geboren in Parijs en vond uiteindelijk zijn thuis in de Braziliaanse stad Salvador. De Pierre Verger – The One That I am Not is een viering van zijn fotografische nalatenschap, zijn hart en zijn onophoudelijke zoektocht naar zelfontdekking. De tentoonstelling toont meer dan 160 werken die hij tijdens verschillende reizen maakten. Het is voor het eerst dat er in Nederland een solo-tentoonstelling te zien is.

“Ik begon te reizen, niet zozeer uit de wens om etnografisch onderzoek te doen of reportages te maken, maar uit de behoefte om afstand te nemen, om mezelf te bevrijden en te ontsnappen aan de omgeving waarin ik tot dan toe had geleefd en waarvan de vooroordelen en gedragsregels me niet gelukkig maakten… Het gevoel dat er een enorme wereld bestond, verliet mijn geest echter niet en het verlangen om die te zien en te fotograferen bracht me naar andere horizonten.”

Pierre Verger. Salvador, Bahia, Brazil, 1950s © Pierre Verger Foundation

Mijn Cobra-avontuur – Willemijn Stokvis

zaterdag 16 sep 2023 t/m zondag 12 nov 2023

Deel:

Vijftig jaar geleden promoveerde Willemijn Stokvis op de internationale Cobra- beweging. Sindsdien schreef zij talloze publicaties en artikelen over Cobra en stelde zij tentoonstellingen in binnen- en buitenland samen. Het onderzoek naar Cobra was voor Stokvis één groot avontuur en loopt als een rode draad door haar leven.

Stokvis was er als student kunstgeschiedenis al vroeg bij om de Cobra-beweging te bestuderen. In een tijd dat het ongebruikelijk was om eigentijdse kunst te onderzoeken, baande zij zich een weg in de kring van Cobra-kunstenaars en kwam met nieuwe en unieke inzichten. Stokvis leverde hiermee een zeer grote bijdrage aan de kennis over en waardering voor deze groep kunstenaars.

De tentoonstelling toont een selectie van de vele publicaties en artikelen die Stokvis schreef of die verschenen naar aanleiding van haar onderzoek. Ook is uit haar eigen archief een bijzondere verzameling persoonlijke brieven te zien, die een uniek inzicht geven in het leven en werk van verschillende Cobra-kunstenaars en vele anderen met wie zij uitgebreide correspondentie onderhield.

onder: v.l.n.r. Karel Appel, Rob Sneeps, Rik Fernhout en Willemijn Stokvis 1990 Gemeente Museum Den Haag.
foto Nico Koster.

Cobra Kindermuseum #1: Flora Fantastica

zondag 17 sep 2023 t/m zondag 8 okt 2023

Deel:
Deze unieke tentoonstelling laat zien hoe de werken van de Cobra-kunstenaars, kinderen van tegenwoordig nog steeds inspireren. Een viering van de grenzeloze verbeelding!
De 28 deelnemende kinderen lieten zich inspireren door een beeld uit de tentoonstelling Grenzeloos en vrij. De begeleidende kunstenaars, Annet Breure en Julia dos Santos Baptista, stelden hen prikkelende vragen die hun fantasie aanwakkerde. Daarna bedachten de kinderen een vervolg op het verhaal van dit beeld en en maakten hiervan een eigen interpretatie. Ze kregen telkens een nieuwe beeldende techniek aangereikt en ze leerden woorden te geven aan wat ze maakten en hun ideeën daarover.

De begeleidende kunstenaars luisterden naar hun verhalen en maakten daarmee een prachtige audiotour bij deze tentoonstelling.

Cobra Kindermuseum
Dit is de eerste editie van het Cobra Kindermuseum. De stemmen van deze kinderen verdienen een podium, het zijn stemmen die in relatie tot het duiden van kunst minder vaak gehoord worden. Daarom biedt het museum via het Cobra Kindermuseum, kinderen in de basisschoolleeftijd de kans om ook eens het kunstzinnige podium te pakken. Via een intensieve, in dit geval, 4-daagse workshop, worden de kinderen meegenomen in een creatief maakproces dat uitmondt in een heuse tentoonstelling met een eigen audiotour.

Het Cobra Kindermuseum is een plek waar kinderen inspraak krijgen in wat er in een museum te zien en te beleven is. Hun eigen plek om dat te realiseren. De kinderen maken kennis met het Cobra Museum, het Cobra gedachtengoed, het ontwerpproces van hun eigen museum en uiteindelijk de creatieve uitvoering ervan in de vorm van bijvoorbeeld een heuse expositie op een plek in het museum. Het Cobra Kindermuseum wordt opgebouwd, feestelijk geopend en de kinderen verzorgen zelf een rondleiding door hun eigen museum of spreken zelf een audiotour in.

Deze eerste editie van het Cobra Kindermuseum: Flora Fantastica is ontwikkeld en begeleid door kunstenares en beeldend docent Julia dos Santos Baptista en Annet Breure, verhalenverzamelaar en -verteller. Zie voor meer informatie www.plantenverhalen.nl/florafantastica

Tijdelijk gesloten
Op onderstaande tijden is de tentoonstellingszaal gesloten wegens een bedrijfsverhuring:
21 september 14.00 -17.00
22 september 13.30 – 16.00
23 september 14.00 – 17.00
26 september 10.00 – 14.00
28 september gehele dag
5 oktober 14.00 – 17.00
Komt u speciaal voor deze tentoonstelling naar het museum? Check dan van tevoren eerst even of de zaal open is via 020 5475031

Wegens ombouw museum tijdelijk gesloten

maandag 9 okt 2023 t/m donderdag 19 okt 2023

Deel:

Van 10 oktober tot en met 19 oktober is het museum tijdelijk gesloten vanwege de ombouw naar nieuwe tentoonstellingen. Op vrijdag 20 oktober opent het museum weer de deuren met de tentoonstelling Cobra 75: De Vrijheidsschreeuw!

De Cobra-kunstenaars in 1948 voor het Stedelijk Museum in Amsterdam. Foto Mw. E. Kokkoris-Syriër

Cobra 75: De vrijheidsschreeuw!

vrijdag 20 okt 2023 t/m zondag 14 apr 2024

Deel:

Op 8 november 2023 was het precies 75 jaar geleden dat de Cobra-beweging in Parijs werd opgericht. Kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen waren lid. De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. Cobra zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd gesproken over geknoei, gekladder en verlakkerij.

“Wij discussieerden onophoudelijk en waren het op bijna alle punten met elkaar oneens. Maar de samenwerking was vruchtbaar zo lang wij het konden volhouden. Het punt was, dat wij elkaar wilden begrijpen om het met elkaar eens te kunnen zijn. Deze houding schiep een inspirerende samenwerking van een spanwijdte die ongelooflijk breed was.” Asger Jorn, in 1967.

De toen zo revolutionaire Cobra beweging is nu verankerd in de Europese kunstgeschiedenis. Daarin wordt Cobra voornamelijk geassocieerd met kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst die nog lang invloed heeft gehad. Het Cobra Museum in Amstelveen laat met de tentoonstelling zien dat Cobra veel meer was dan die ‘vrolijke kleurrijke kunstbeweging’ die het voor het grote publiek geworden is.

De oprichters van de Cobra-beweging verschillen nogal in hun ideeën over de betekenis van Cobra. Voor sommigen ligt die betekenis in Cobra’s bijdrage aan schilderkunstige ontwikkelingen, voor anderen in Cobra’s geest van absolute vrijheid en voor weer anderen in de samenwerkingen tussen de leden en de kruisbestuiving tussen dichters en schilders. Eén ding is zeker: over de betekenis van Cobra heeft nooit eensgezindheid bestaan. Het karakter van Cobra wordt misschien juist wel bepaald door de tegenstellingen en onenigheden tussen haar leden, iets wat Cobra haar vitaliteit verleent.

In deze tentoonstelling staan de uiteenlopende, soms haaks op elkaar staande perspectieven op Cobra centraal. In de selectie van zo’n 90 werken en archiefmaterialen ligt de nadruk op de periode dat de beweging officieel bestond, 1948-1951, maar er is ook werk opgenomen van eerdere en latere datum. 

Handout
Speciaal voor deze tentoonstelling is er een handout met meer verdiepende informatie. Deze handout is te downloaden door op de afbeelding te klikken.

Open Ateliers Amstelveen 2023

vrijdag 9 jun 2023 t/m zondag 18 jun 2023

Deel:

Deze expositie in het kader van de Open Ateliers Amstelveen toont recent werk van 53 deelnemende kunstenaars die werkzaam zijn in uiteenlopende disciplines, waaronder beeldhouwkunst, schilderkunst, keramiek, glas en fotografie. Het biedt een mooi overzicht van de praktijk van deze makers en laat goed de diversiteit aan technieken, onderwerpen en stijlen zien.  

Atelierroute
Al meer dan dertig jaar wordt Open Ateliers Amstelveen georganiseerd, een tweejaarlijks terugkerende atelierroute waarin professionele Amstelveense kunstenaars hun atelier openstellen voor publiek. Daarnaast zijn er geselecteerde locaties waar kunstenaars gezamenlijk hun werk exposeren. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het werk van deze kunstenaars en een uniek kijkje te nemen achter de schermen van het kunstenaarschap. 

Op 17 en 18 juni tussen 11.00u en 17.00u zullen de kunstenaarsateliers geopend zijn voor publiek. Leer zo de kunstenaars uit Amstelveen en hun werk beter kennen. Natuurlijk biedt de atelierroute ook de mogelijkheid om kunst direct bij de kunstenaar zelf te kopen.

 

Voor meer informatie over de atelierroute ga naar openateliersamstelveen.nl

 

Alle kinderen kunstenaar met Jeroen Krabbé

vrijdag 2 jun 2023 t/m zondag 8 okt 2023

Deel:

Jeroen Krabbé en Annefie van Itterzon tonen kindertekeningen in Cobra Museum. Deze tentoonstelling past naadloos in de zomertentoonstellingen Grenzeloos en vrij en De andere Picasso die tegelijk te zien zijn in het Cobra Museum. 

In de zomervakantie (tot en met 30 september) trakteert het museum ter ere van het 75-jarig bestaan van de Cobra-beweging: u ontvangt voor uw toeslag een voucher die u kan besteden in museumwinkel of café. Voor het bijzondere zomerprogramma geldt, voor bijna alle bezoekers, een toeslag van 10 euro.

Luister hier de podcast aflevering met Jeroen Krabbé. Als klein kind bezocht hij de Cobra tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij vertelt waarom dit grote indruk op hem maakte.

Kindertekening Jeroen Krabbé (11 jaar), Chagall Vis, 1956

Acteur, schilder en kunstprogrammamaker Jeroen Krabbé heeft samen met Annefie van Itterzon 40 kindertekeningen geselecteerd die een prachtig beeld geven van hoe kinderen wereldwijd tekenen. Daar worden 2 van zijn eigen kindertekeningen aan toegevoegd. Deze selectie is afkomstig uit een collectie van ruim 900 tekeningen die zijn verzameld tussen 1983 en 2021 door kunstpedagoog Annefie van Itterzon. Vorig jaar schonk Van Itterzon deze unieke collectie aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Het onbevangen kind
Deze tentoonstelling biedt niet alleen een fascinerend inzicht in de wereldwijde tekenkunst van kinderen, maar is ook een eerbetoon aan hun onbevangenheid en spontaniteit. Kinderen zijn niet bezig met perspectief en vorm, waardoor hun tekeningen direct, origineel en puur zijn. Kunstenaars als Picasso, Klee, Kandinsky en de Cobra-kunstenaars zagen kindertekeningen dan ook als een inspiratiebron. Het is fantastisch dat deze kunst nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.


Toverfee valt coronavirus aan, Whanzi (5 jaar), 2020

Zelf aan de slag
Kinderen kunnen op woensdag en zondag ook hun eigen tekeningen maken in Atelier CoBrA. Deze tekeningen vormen samen een enorm collage-kunstwerk dat tijdens de hele tentoonstelling blijft groeien en voor alle bezoekers in het museum te zien is. Het is geweldig om te zien hoe kinderen hun creativiteit kunnen uiten en met hun eigen kunstwerk bijdragen aan deze tentoonstelling.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Rijkscollectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Activiteit/workshop
28 t/m 31 aug: creatieve cursus voor kinderen