Endless Imagination - Museum Cobra

Endless Imagination

zaterdag 13 jul 2024 t/m zondag 8 sep 2024

Deel:

Endless Imagination
De tentoonstelling Endless Imagination toont inzendingen voor de Special Award 2023-2024, een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. Museum Cobra nodigde voor deze tentoonstelling de (klein) kinderen van Cobra-kunstenaars Eugène Brands en Shinkichi Tajiri uit om een selectie te maken uit de ingezonden werken. Daarnaast hebben verschillende professionals en diverse musea uit de inzendingen hun favorieten gekozen. Van iedere selectie koos Museum Cobra vervolgens werken die aansluiten bij het gedachtegoed van de Cobra-beweging.

Kunst door mensen met een beperking was voor de Cobra-kunstenaars een belangrijke bron van inspiratie. Zich afzettend tegen de academische regels vonden ze puurheid en onbevangenheid in Art Brut. Zowel Karel Appel als Corneille bezochten tentoonstellingen in Hôpital Sainte-Anne, de psychiatrische inrichting van Parijs. Appel kocht er de catalogus die uitsluitend bestond uit tekst en gebruikte deze als schetsboek. Corneille voorzag zijn exemplaar van tekeningen in de kantlijn. Eugène Brands las boeken over het onderwerp, die hij altijd heeft bewaard. De Deense schilder Carl-Henning Pedersen zei zelfs: ‘ik zou wel willen dat ik net zo goed kon schilderen’.

Brands en Tajiri
Op de eerste museale Cobra-tentoonstelling in 1949 in het Stedelijk Museum in Amsterdam is het werk van Brands en Tajiri in dezelfde ruimte te zien, waarna een lange vriendschap tussen beide kunstenaars volgt.

Brands’ dochter Eugénie en Tajiri’s kleinkinderen Tanéa en Shakuru hebben de inzendingen voor de Special Award beoordeeld op grond van hun expressie en eigenheid, met het werk van respectievelijk hun vader en grootvader in gedachten. De drie erfgenamen zijn alle werkzaam in de creatieve sector. Hun selectie kenmerkt zich door kleur, humor en originaliteit en is aangevuld met kunstwerken uit de Cobra-collectie.

Special Award
De Special Award is een initiatief van Special Arts, een landelijke stichting die de kunst- en cultuurparticipatie voor kunstenaars met een beperking bevordert. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts deze kunstenaars èn anderen enthousiasmeren en stimuleren om met kunst aan de slag te gaan.

De tentoonstelling Endless Imagination krijgt in september 2024 een vervolg met de tentoonstelling Recall of Infinity. Uit de kunstenaars die daar te zien zullen zijn kiest een jury de Special Award winnaar 2024.


De eekhoorn, Eva Visser