Pers en beeld - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Pers en beeld

Welkom op de perspagina van Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen. Persmateriaal (persberichten, persbeeldenoverzicht) van de tentoonstellingen kunt u hier vinden. Het persbeeldenoverzicht geeft aan welke beelden beschikbaar zijn en gedurende de tentoonstelling rechtenvrij (tenzij anders aangegeven) te gebruiken mits de juiste bijschriften en copyrights worden vermeld. Deze beelden zijn enkel te gebruiken voor redactionele (en niet-commerciële) doeleinden als recensie of promotie van de tentoonstelling.

In de mappen vindt u beeldmateriaal in hoge resolutie en het bijschriftdocument. Sommige beelden zijn tijdelijk rechtenvrij. Dit staat in het bijschriftdocument. Wel dient u áltijd de juiste en complete bijschriften te gebruiken.

Wij wijzen u op uw eigen verantwoordelijkheid bij het publiceren van beeld. U dient de juiste bijschriften te plaatsen en de juiste rechten te hebben om beeld te mogen plaatsen. Het Cobra Museum is nooit de rechthebbende van het beeldrecht van de kunstwerken zelf, en zelden van de portretten van de kunstenaars. Die liggen bij de kunstenaar dan wel bij de erven van de kunstenaar of bij de fotograaf in kwestie. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij Pictoright. Informatie over de voorwaarden en tarieven: www.pictoright.nl en 020 -589 18 40

Voor het opvragen van meer persinformatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen via pers@cobra-museum.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het tentoonstellingsprogramma, meer weten over activiteiten in het museum. Meld u dan aan voor de nieuwsbrief die circa tien keer per jaar verschijnt.

Pers op afspraak

Het Cobra Museum biedt journalisten en filmploegen graag de mogelijkheid om tentoonstellingen en activiteiten te bezoeken. Daarnaast denken we graag met u mee over het creëren van exclusieve content ten aanzien van ons programma. Op vertoon van een perskaart is toegang tot het Cobra Museum gratis (op dit moment is online reserveren verplicht). Om journalisten, professionele fotografen en cameraploegen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn verzoeken we u om uw bezoek met ons af te stemmen via pers@cobra-museum.nl

Fotograferen en filmen

Raadpleeg voor de voorwaarden voor het maken van foto, film- en/of geluidsopnamen in het museum het film en fotografieprotocol. Download het protocol hier.

Contactpersoon:

Sandra van Dongen
(Communicatie & pers)
s.vandongen@cobra-museum.nl

Algemene informatie

Hier vindt u de meest relevante algemene persberichten en een selectie rechtenvrije foto’s (exterieur en interieur) van het Cobra Museum. Wilt u meer beelden ontvangen, neem contact op via pers@cobra-museum.nl

Indien mogelijk ontvangen wij graag een exemplaar van uw artikel.

Cobra Museum voor Moderne Kunst
afdeling communicatie, marketing en pers
pers@cobra-museum.nl

© Cobra Museum

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen

Het Cobra Museum stelt de kunst en het gedachtegoed van de Cobra-beweging centraal. De Cobra-beweging behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis, maar de ‘geest’ van Cobra is nog springlevend. Het belang van een alternatieve cultuur, gebaseerd op internationale solidariteit en creativiteit, is in onze huidige wereld belangrijker dan ooit. Het Cobra Museum verbindt de collectie en de geschiedenis van Cobra dan ook actief aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen en de actualiteit.

Beeld

Ontmoet de Denen

Tot en met 14 mei 2023 presenteert het Cobra Museum een drieluik met Deense moderne kunst:

Henry Heerup, Krig og fred, 1945, Privé collectie, Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum. Foto: Ralf T. Søndergaard, c/o Pictoright 2023

Wij kussen de aarde – Deense moderne kunst 1934-1948

De Deense kunstenaars die in 1948 Cobra begonnen, hadden veel invloed op de veel jongere Nederlandse en Belgische Cobra-leden. Centraal staan ontwikkelingen in de Deense moderne kunst uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, met belangrijke thema’s als seksuele vrijheid, politiek, provocatie, experiment en spontaniteit, die later zo’n grote invloed op Cobra zouden hebben. Voor het eerst buiten Denemarken brengt deze tentoonstelling een groot overzicht van topstukken van zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars.

Persbericht

Beeld

Zaaloverzichten

Sonja Ferlov, Maske (Krigens udbrud) (Masker, Uitbraak van oorlog), 1939, Museum Jorn, Silkeborg, c/o Pictoright 2023

Je est un autre – Ernest Mancoba & Sonja Ferlov

In deze tentoonstelling zijn de werken van de Zuid-Afrikaanse beeldhouwer en schilder Ernest Mancoba (1904-2002) en de Deense beeldhouwer Sonja Ferlov (1911-1984) te zien. Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken, zij het aan de zijlijn. In 2019 presenteerde Centre Pompidou in Parijs twee retrospectieven van hun oeuvre en toonde het Statens Museum voor Kunst in Kopenhagen een overzicht van Sonja Ferlov. Ter gelegenheid van het Cobra 75 jubileumjaar brengt het Cobra Museum hun werk samen in een intiem overzicht van 60 schilderijen en sculpturen.

Persbericht

Beeld

Zaaloverzichten

Ovartaci (Louis Marcussen), Zonder titel (Sommerfuglepige, Vlindermeisje), ongedateerd, privé collectie. Foto: Ole Akhøj

Becoming Ovartaci

De tentoonstelling onthult het verbazingwekkende verhaal van de kunst en het leven van de Deense kunstenaar Ovartaci. Een buitengewoon kunsthistorisch verslag dat zich afspeelt in de periferie van de Cobra-beweging (1948-1951). Met meer dan 70 schilderijen, tekeningen en sculpturen laat het Cobra Museum bezoekers kennis maken met de kunstenaar Ovartaci. Het merendeel van de getoonde werken zijn bruiklenen van particuliere verzamelaars die nog niet eerder aan het publiek werden getoond. Ook de twee kunstwerken die vorig jaar juli werden herontdekt in Collection l’Art Brut zijn te zien in Becoming Ovartaci.

Persbericht

Beeld

Zaaloverzichten

Jean-Michel Basquiat, Untitled, 1982. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Studio Tromp, c/o Pictoright 2023

Grenzeloos en vrij

Het zomerse hoogtepunt van dit jubileumjaar is de ontmoeting van Appel, Constant, Corneille en Jorn met geestverwanten of tijdgenoten zoals Picasso, Beckmann, Basquiat, Munch en hedendaagse kunstenaars als Jonathan Meest en Cecily Brown.

Het toont de nauwe verwantschap en het universele karakter van Cobra met de vrije expressieve werkwijze van kunstenaars door de jaren heen. Met zo’n 150 schilderijen, sculpturen, werken op papier, foto’s en keramiek wordt het publiek uitgenodigd om het werk van een groot aantal Cobra-kunstenaars te vergelijken en verbanden te leggen met verwante kunstenaars die vóór, gelijktijdig of daarna werkten.

Persbericht jubileumprogramma Cobra 75

Beeld

Pablo Picasso, Gezicht met groene neus, 1968 met dank aan Expona c/o Pictoright 2023

De andere Picasso – terug naar de bron

De 50ste sterfdag van een van de beroemdste kunstenaars uit de twintigste eeuw wordt in 2023 herdacht. Picasso was een inpiratiebron voor veel Cobra-kunstenaars. “Elk kind is een kunstenaar” is een van zijn bekendste uitspraken. In het Cobra Museum kunst u genieten van een zorgvuldige selectie tekeningen keramiek en etsen waarin het experiment niet wordt geschuwd en de hand van de meester is te zien.

Beeld