Pers en beeld - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Pers en beeld

Welkom op de perspagina van Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen. Persmateriaal (persberichten, persbeeldenoverzicht) van de tentoonstellingen kunt u hier vinden. Het persbeeldenoverzicht geeft aan welke beelden beschikbaar zijn en gedurende de tentoonstelling rechtenvrij (tenzij anders aangegeven) te gebruiken mits de juiste bijschriften en copyrights worden vermeld. Deze beelden zijn enkel te gebruiken voor redactionele (en niet-commerciële) doeleinden als recensie of promotie van de tentoonstelling.

In de mappen vindt u beeldmateriaal in hoge resolutie en het bijschriftdocument. Sommige beelden zijn tijdelijk rechtenvrij. Dit staat in het bijschriftdocument. Wel dient u áltijd de juiste en complete bijschriften te gebruiken.

Wij wijzen u op uw eigen verantwoordelijkheid bij het publiceren van beeld. U dient de juiste bijschriften te plaatsen en de juiste rechten te hebben om beeld te mogen plaatsen. Het Cobra Museum is nooit de rechthebbende van het beeldrecht van de kunstwerken zelf, en zelden van de portretten van de kunstenaars. Die liggen bij de kunstenaar dan wel bij de erven van de kunstenaar of bij de fotograaf in kwestie. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij Pictoright. Informatie over de voorwaarden en tarieven: www.pictoright.nl en 020 -589 18 40

Voor het opvragen van meer persinformatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen via pers@cobra-museum.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het tentoonstellingsprogramma, meer weten over activiteiten in het museum. Meld u dan aan voor de nieuwsbrief die circa tien keer per jaar verschijnt.

Pers op afspraak

Het Cobra Museum biedt journalisten en filmploegen graag de mogelijkheid om tentoonstellingen en activiteiten te bezoeken. Daarnaast denken we graag met u mee over het creëren van exclusieve content ten aanzien van ons programma. Op vertoon van een perskaart is toegang tot het Cobra Museum gratis (op dit moment is online reserveren verplicht). Om journalisten, professionele fotografen en cameraploegen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn verzoeken we u om uw bezoek met ons af te stemmen via pers@cobra-museum.nl

Fotograferen en filmen

Raadpleeg voor de voorwaarden voor het maken van foto, film- en/of geluidsopnamen in het museum het film en fotografieprotocol. Download het protocol hier.

Contactpersonen:

Patricia Bosboom
(hoofd marketing & communicatie a.i.)
p.bosboom@cobra-museum.nl
+31 (0) 6 14 74 07 30

Beatrijs Jansen
(Communicatie & pers)
b.jansen@cobra-museum.nl
+31 (0) 20 547 50 39

Algemene informatie

Hier vindt u de meest relevante algemene persberichten en een selectie rechtenvrije foto’s (exterieur en interieur) van het Cobra Museum. Wilt u meer beelden ontvangen, neem contact op via pers@cobra-museum.nl

Indien mogelijk ontvangen wij graag een exemplaar van uw artikel.

Cobra Museum voor Moderne Kunst
afdeling communicatie, marketing en pers
pers@cobra-museum.nl

© Cobra Museum

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen

Het Cobra Museum stelt de kunst en het gedachtegoed van de Cobra-beweging centraal. De Cobra-beweging behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis, maar de ‘geest’ van Cobra is nog springlevend. Het belang van een alternatieve cultuur, gebaseerd op internationale solidariteit en creativiteit, is in onze huidige wereld belangrijker dan ooit. Het Cobra Museum verbindt de collectie en de geschiedenis van Cobra dan ook actief aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen en de actualiteit.

Beeld

Arlene Gottfried (New York, USA, 1960-2017), Angel and Woman on Boardwalk, Brighton Beach, 1976

Clandestien

Vanaf 15 oktober 2021 brengt de tentoonstelling circa 100 zwart-witfoto’s samen van ongeveer 60 kunstenaars. Het gaat om originele afdrukken, hedendaagse prenten (o.a. zilver op gelatine, fotogravure), collages en fotomontages. Alle werken hebben het thema van het menselijk lichaam gemeen en behoren tot de verzameling van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950).

Persbericht
Beeld
Zaaloverzicht

© Peter Tijhuis 2021

Constant 101: The Future Can be Humane

In 2021 is het 101 jaar geleden dat de kunstenaar Constant is geboren. Ter gelegenheid van dit jubileum lanceert Fondation Constant het grootschalige samenwerkingsproject Constant 1 0 1. Een scala aan musea, culturele instellingen en nieuwe makers vieren samen het gedachtegoed en erfenis van Constant. Binnen deze samenwerking organiseert het Cobra Museum voor Moderne Kunst een tentoonstelling, waarin naast kunstwerken van Constant ook nieuw werk van de hedendaagse kunstenaars Antonio Jose Guzman (1971) en Antonis Pittas (1973) wordt gepresenteerd. Te zien van 5 november 2021 t/m 27 maart 2022.

Persbericht
Beeld
Zaaloverzicht

Prijsuitreiking Cobra Kunstprijs 2021, vlnr: Guido v/d Werve en Tjapko Poppens ©Victor Wennekes

Cobra Kunstprijs 2021 voor Guido van der Werve

Guido van der Werve is de winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2021. De jury, bestaande uit Sjarel Ex, Roos Gortzak en Melchior Jaspers, koos unaniem voor de beeldend kunstenaar. Van der Werve ontvangt een geldprijs van €15.000 en is uitgenodigd om een tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te maken. Vanaf 4 december 2021 is zijn werk te zien in het Amstelveense museum. De jury kent de Cobra Kunstprijs toe aan Van der Werve vanwege zijn eigenzinnig ontwikkelde oeuvre.

Persbericht
Beeld

Fidel visita las Reinas de la Radio de Nueva York, 22 abril 1956 ©Korda Estate

Korda: Cuba, Che, Glamour

Vanaf 25 maart 2022 is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een overzichtstentoonstelling te zien van de Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez beter bekend als Korda. Korda is wereldberoemd vanwege zijn iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara. Toch was Korda veel meer dan de fotograaf van de revolutie. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour brengt een selectie van zijn allerbeste werken en switcht moeiteloos van glamour, vrouwelijk schoon en reclamefotografie naar krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie, van Cubaanse kinderen naar natuurbeelden van de zee.

Beeld

Anton Rooskens, Afrika Symbolen, 1958, c/o Pictoright Amsterdam 2022

Cobra en Noord-Afrika

Vanaf 12 maart opent het Cobra Museum voor Moderne Kunst ‘Cobra en Noord-Afrika’ . Deze tentoonstelling toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië.

Beeld

Chaïbia Tallal (El Jadida, 1929 – Casablanca, 2004), De vissers (Les pêcheurs) – 1979, Acryl op canvas, 115×148 cm, Collection ministère de la culture; in depot bij MMVI

Het andere verhaal: Marokkaans Modernisme van 1956 tot nu

Vanaf 15 april 2022 vult gastconservator Abdelkader Benali (1975) het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen met Marokkaanse kunst. Voor het eerst in Nederland worden zo’n 40 Marokkaanse kunstenaars bij elkaar gebracht om een beeld te geven van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. Met o.m.: Hamid el Kanbouhi (1976), Nour-Eddine Jarram (1956), Khalil Nemmaoui (1967) en Wafae Ahalouch el Keriasti (1978).

Beeld