Tentoonstellingen Archive - Museum Cobra

Kishio Suga – Where Both Sides Meet

zaterdag 28 jun 2025 t/m zondag 26 okt 2025

Deel:


Kishio Suga, In the State of Equal Dimension, 1973, C-print. © Kishio Suga en BLUM Los Angeles, Tokyo, New York.

Museum Cobra presenteert met trots de eerste solotentoonstelling in Nederland van de invloedrijke Japanse kunstenaar Kishio Suga (1944). Van 28 juni tot 26 oktober 2025 vullen de baanbrekende werken van Kishio Suga, sleutelfiguur van de minimalistische Mono-ha beweging, de gehele bovenetage van het museum. De tentoonstelling biedt een unieke kans om zijn verkenningen van ruimte, materie en ecologie te ervaren en kennis te maken met deze pionier van de naoorlogse Japanse kunst.

Met tentoonstelling Kishio Suga – Where Both Sides Meet presenteert Museum Cobra het werk van een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Japanse Mono-ha beweging, die zich richt op de relatie tussen materialen en hun omgeving. Suga’s installaties – vaak speciaal gemaakt voor de ruimte waarin ze worden getoond – plaatsen materialen in een nieuwe context en vervagen de grenzen tussen mens, natuur en kunst. Voor deze tentoonstelling opent het museum de volledige bovenverdieping, ingericht voor grootschalige installaties. Een combinatie van iconische installaties, videoregistraties van Suga’s ‘activaties’ en wandassemblages nodigt uit tot een herbezinning op de rol van materialen en de onderlinge verbondenheid van alles wat bestaat.

Meer informatie volgt binnenkort.


Posterbeeld: Kishio Suga, Latent Accumulation, 2011, privé-collectie. © Kishio Suga en BLUM Los Angeles, Tokyo, New York.

Lucebert X it is part of an ensemble

vrijdag 4 apr 2025 t/m zondag 31 aug 2025

Deel:

Tussen uilen, vleermuizen en blinde vlekken

Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924 — 1994) is een Nederlandse dichter en beeldend kunstenaar, bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Vijftigers. Zijn werk kenmerkt zich door een experimentele, vrije stijl en een diepgaande verkenning van taal, beeld en politiek engagement. Naast zijn poëzie en schilderkunst laat hij een omvangrijk en invloedrijk oeuvre na, dat tot op de dag van vandaag wordt bestudeerd en tentoongesteld. In 2018 kwam een controversiële kant van zijn verleden aan het licht, dat leidde tot hernieuwde discussies over zijn werk en nalatenschap.

Lucebert X it is part of an ensemble, foto: Gert Jan van Rooij

Over de tentoonstelling
Museum Cobra heeft kunstenaarscollectief it is part of an ensemble uitgenodigd om te reageren op zijn artistieke ideeën en werk. Het collectief is een een wisselende groep van ongeveer dertig kunstenaars, theatermakers en performers die samen onderzoek doen en tentoonstellingen, voorstellingen en publicaties maken. In de tentoonstelling Tussen uilen, vleermuizen en blinde vlekken verkent het collectief de potentie van voortdurende metamorfose in relatie tot Luceberts artistieke erfenis. Het werk van Lucebert wordt bevolkt door vreemde wezens, monsters en fantasiedieren – van onschuldig en lieflijk tot onheilspellend en kwaadaardig – het collectief plaatst deze karakters in een hedendaags perspectief. In de tentoonstelling brengt het collectief werk van Lucebert samen met eigen werk en ruimtelijke interventies. Het centrum van de presentatie wordt gevormd door een atelier en studieruimte die tijdens de tentoonstelling actief wordt gebruikt en getransformeerd.

Luceberthuis
Tijdens een werkperiode in het Luceberthuis heeft it is part of an ensemble zich verdiept in zijn oeuvre, zijn leefomgeving en zijn inspiratiebronnen, zoals literatuur en muziek. Hieruit is nieuw werk ontstaan, variërend van collectief gemaakte tekeningen en collages tot brooddeeg-maskers, kostuums, free jazz performances en textiele sculpturen. Voor de tentoonstelling wordt werk van Lucebert uit de collectie van Museum Cobra aangevuld met nooit eerder getoonde werken uit de privécollectie van zijn familie, een korte film van Johan van der Keuken en objecten uit het Luceberthuis in Bergen.

Over het collectief it is part of an ensemble
it is part of an ensemble is een multidisciplinair collectief dat sinds 2018 opereert op het snijvlak van beeldende kunst en theater. Voor ieder project worden nieuwe samenwerkingen aangegaan en verandert de samenstelling van de groep. Terugkerende vragen daarbij zijn: Hoe leven we samen, hoe werken we samen? Hoe geven we vorm aan ons samenzijn? Daarbij gaat het over de hele ecologie van het samenleven, dus ook met niet-menselijke dieren, planten, de architectuur en de omgeving. Het collectief had eerder presentaties in onder andere Billytown, Den Haag; Club Solo, Breda; De Pont, Tilburg en Museum Dhondt-Dhaenens, Sint Martens Latem (B).

Lucebert X it is part of an ensemble, foto: Gert Jan van Rooij

Deelnemende kunstenaars
Aan deze tentoonstelling werken mee: Matea Bakula, Kim David Bots, Lotte Driessen, Marisa Goedhart, G.C. Heemskerk, Bas van den Hurk, Sjuul Joosen, Marijn van Kreij, Joost Krijnen, Jochem van Laarhoven, Marcia Liu, Bernice Nauta, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Samieh Shahcheraghi, Reinout Scholten van Aschat, Marianne Theunissen, Maxim Ventulé, Mattias van de Vijver, Loran van de Wier, Hussel Zhu en anderen.

Audiotour
Speciaal voor deze tentoonstelling heeft it is part of an ensemble een experimentele audiotour gemaakt, die is opgenomen in het voormalige atelier van Lucebertin Bergen. Deze verzameling audiocollages biedt een bonte mix van stemmen en geluiden die zowel de dynamiek van het collectief representeert als de veelzijdigheid van Luceberts werk en leefwereld verkennen. De tour is informatief maar zet ook een bepaalde sfeer neer, geheel in de geest van Cobra: spontaan en experimenteel!

De audiotour is in het museum te beluisteren via je eigen smartphone en headset. Vergeet dus niet je oortjes mee te nemen! Mocht je geen headset hebben of deze vergeten zijn: ze zijn ook te koop bij de entreebalie.

Wolvecamp 100 x Sam Samiee

zaterdag 22 mrt 2025 t/m zondag 15 jun 2025

Deel:

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Theo Wolvecamp presenteert Museum Cobra een feestelijke tentoonstelling waarin het werk van deze invloedrijke, maar bescheiden Cobra-kunstenaar wordt verbonden met dat van de Iraans-Nederlandse kunstenaar en gastcurator Sam Samiee.


Overzichtsfoto tentoonstelling Wolvecamp 100 x Sam Samiee. Foto: LNDWstudio

Theo Wolvecamp (Hengelo 1925 – Amsterdam 1992) wordt vaak omschreven als een kunstenaar die zich bewust aan de zijlijn hield. Anders dan zijn Cobra-collega’s werkte hij buiten de schijnwerpers en bleef hij trouw aan zijn eigen pad, ver weg van het rumoer van de publiciteit. Toch was hij een drijvende kracht binnen de beweging. Wolvecamp wijdde zijn leven aan één van de kernprincipes van Cobra: de vrije, spontane schilderkunst waarin improvisatie en experiment de hoofdrol speelt. Zijn werk was altijd oprecht, vrij van uiterlijke schijn, en vond zijn kracht in de intuïtie en spontaniteit waarmee het ontstond.

Wat Wolvecamp uniek maakt, is de combinatie van het mythische en het materiële. Hij zag verf niet alleen als een middel, maar als een levend materiaal waarmee hij een eigen wereld tot leven bracht. Hij bewonderde kunstenaars als Asger Jorn, die volgens hem deze balans tussen het inhoudelijke en het fysieke perfect wisten te vangen. Ook Miró en Alechinsky waren grote inspiratiebronnen, maar Wolvecamps werk blijft onmiskenbaar zijn eigen stem dragen: rauw, spontaan en gevoelig.

Sam Samiee, winnaar van de Wolvecamp-prijs in 2018, ziet Wolvecamp als een belangrijke inspiratiebron. Net als zijn voorganger benadert hij schilderkunst als een vrij, experimenteel proces, maar hij brengt ook nieuwe perspectieven in. In zijn werk versmelten Europese schildertradities met Perzische culturele referenties, en verkent hij de grenzen van het medium door schilderkunst uit te breiden naar installaties en ruimtelijke ingrepen.

Zijn expressieve kleurgebruik, dynamische penseelvoering en gelaagde texturen creëren een ervaring die zowel zintuiglijk als intellectueel prikkelt. Daarbij zoekt hij, net als Wolvecamp, naar een balans tussen spontane creatie en diepere inhoudelijke lagen. In deze tentoonstelling koppelt Samiee niet alleen het erfgoed van Cobra aan hedendaagse kunst, maar ook aan bredere culturele verbanden, zoals de invloed van Iraanse kunstenaars op westerse kunstgeschiedenis en het verhalende karakter van Duizend-en-één-nacht.

Over Theo Wolvecamp
Theo Wolvecamp begon al jong met schilderen. In 1947 verliet hij na twee jaar de kunstacademie in Arnhem, waar hij zich beperkt voelde door academische regels, en vertrok hij naar Amsterdam. Daar gooide hij alles wat hij eerder geleerd had overboord en raakte hij als jongste medeoprichter betrokken bij de Experimentele Groep in Holland en in 1948 bij de Cobra-beweging. Van 1953 tot 1954 woonde Wolvecamp in Parijs en keerde daarna terug naar zijn geboorteplaats Hengelo.

Wolvecamp was een man van de natuur. Hij beperkte zich niet tot figuratie of abstractie; het gevoel was voor hem belangrijker dan wat er werd afgebeeld. Schilderen was voor hem als jagen: een zoektocht naar een verborgen emotie of idee dat zich pas tijdens het schilderproces aandient. Hij omschreef het zelf treffend: ‘Ik sla met een stok en het (wild) komt tevoorschijn. Zoiets speelt zich ook bij het schilderen af. Het komt van binnenuit en toch gaat het buiten je om.’

Overzichtsfoto tentoonstelling Wolvecamp 100 x Sam Samiee. Foto: LNDWstudio

Over Sam Samiee
Sam Samiee (Teheran, 1988) is een Iraans-Nederlandse multidisciplinaire kunstenaar, schilder, essayist en onderzoeker. In zijn werk komen schilderkunst, installatie en curatorschap samen, waarbij hij zich baseert op Europese schildertradities en Perzische cultuur. Hij houdt zich bezig met psychoanalyse en cultuurgeschiedenis en verkent de raakvlakken tussen westerse en niet-westerse kunst. Zijn meeslepende, conceptueel rijke composities nodigen de kijker uit tot actieve deelname.

Samiee studeerde aan de Kunstuniversiteit in Teheran, AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede en de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn werk was onder meer te zien op de 10e Biënnale van Berlijn en bij Kunstmuseum Den Haag en is opgenomen in verschillende collecties, waaronder het Centraal Museum Utrecht en Kadist Art Foundation. Samiee ontving de Koninklijke Nederlandse Schilderprijs en de Wolvecamp-prijs en was hierna voor beide jurylid.

Dora Tuynman — Parijs, New York, Amsterdam

zaterdag 22 mrt 2025 t/m zondag 15 jun 2025

Deel:

Vanaf 22 maart opent in Museum Cobra de eerste overzichtstentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Dora Tuynman (1926-1979). De tentoonstelling is een retrospectief en eerbetoon aan één van de meest onderbelichte Nederlandse kunstenaars uit de 20e eeuw. Museum Cobra toont haar artistieke ontwikkeling vanaf haar vroege figuratieve landschappen tot aan haar latere abstracte werken. Veel schilderijen en tekeningen zijn nog nooit eerder aan het publiek zijn gepresenteerd.

Overzichtsfoto tentoonstelling Dora Tuynman – Parijs, New York, Amsterdam. Foto: LNDWstudio

Over Dora Tuynman
In de jaren vijftig woonde en werkte Tuynman in het beroemde Parijse pakhuis en ateliergebouw aan de Rue Santeuil waar ook kunstenaars als Karel Appel, Corneille, Lotti van der Gaag en Bram Bogart werkten. Tuynman was in Parijs relatief succesvol, maar slaagde er eenmaal terug in Nederland niet in om dit succes te evenaren. Net als zoveel vrouwelijke kunstenaars uit de twintigste eeuw is Tuynman in de vergetelheid geraakt, bewust of onbewust terzijde geschoven door de op mannelijke kunstenaars gefocuste kunstgeschiedenis.

Gedurfd en volstrekt eigen
Het werk van Tuynman is stoer, gedurfd, volstrekt eigen en maakt een mooie ontwikkeling door. In het begin van haar carrière is haar werk figuratief met veel landschappen, maar in Parijs worden deze natuurafbeeldingen steeds abstracter, uitmondend in schilderijen waarbij elke verwijzing naar de zichtbare natuur ontbreekt. Later wanneer ze terug is in Nederland wordt haar werk opnieuw figuratief. Naast landschappen schildert Tuynman dan ook portretstudies, die ze haar “poppen” noemt.

De tentoonstelling
Dora Tuynman Parijs, New York, Amsterdam is de eerste overzichtstentoonstelling die de volledige ontwikkeling in het oeuvre van Tuynman laat zien. De tentoonstelling biedt niet alleen een overzicht van haar carrière, maar toont ook persoonlijke en artistieke worstelingen die Tuynman doormaakte. Zo ontstaat er een compleet beeld van deze kunstenaar, dat zowel inzicht geeft in haar werk als in haar leven. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Pim Arts.

Met Dora Tuynman Parijs, New York, Amsterdam kunnen bezoekers van Museum Cobra eindelijk kennismaken met deze grote en belangrijke kunstenaar uit de 20e eeuw.

Overzichtsfoto tentoonstelling Dora Tuynman – Parijs, New York, Amsterdam. Foto: LNDWstudio

Meer weten?
Bezoek de unieke tentoonstelling vanaf 22 maart in Amstelveen. Meer weten over het leven van Dora Tuynman? Kijk op www.doratuynman.com.

 

Cobra Kunstprijs Amstelveen

donderdag 14 nov 2024 t/m zondag 23 mrt 2025

Deel:

Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis winnen Cobra Kunstprijs Amstelveen 2024

Met trots maakt Museum Cobra bekend dat de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2024 is toegekend aan het gerenommeerde kunstenaarsduo Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis! De Cobra Kunstprijs Amstelveen eert kunstenaars die, net als de Cobra-beweging, creatief experiment en maatschappelijke betrokkenheid centraal stellen. Naast de toekenning van een geldbedrag van 15.000 euro is ook een solotentoonstelling van actueel werk in Museum Cobra onderdeel van de prijs.

Cobra Kunstprijs Amstelveen 2024. Foto: Matthijs Immink

Over het kunstenaarsduo
De kunst van Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis laat zien hoe creativiteit kan inspireren, verbinden en nieuwe perspectieven kan bieden. De jury, bestaande uit Roos Gortzak (directeur Vleeshal, Middelburg), Melchior Jaspers (kunstadviseur van de Rijksbouwmeester en tentoonstellingsmaker), en Sjarel Ex (kunsthistoricus), koos Zijlmans & Jongenelis als winnaar vanwege hun speelse, experimentele en collectieve kunstpraktijk – drie eigenschappen die direct aansluiten bij de erfenis van Cobra. Het duo staat bekend om hun sociaal bewogen kunst, waarin zij vaak dystopische thema’s verkent, maar toch altijd een vleug van optimisme en saamhorigheid bevat. Hun werk is een unieke mengeling van performance, sculptuur en interactieve installaties, waarbij de rol van de mens centraal staat. Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis creëren niet alleen kunstwerken, maar brengen mensen samen om deel te nemen aan hun visionaire werelden.

Over de prijs
De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt sinds 2005 uitgereikt en is bedoeld voor beeldend kunstenaars die zich in het midden van hun carrière bevinden en waarvan het oeuvre in verband staat met het gedachtegoed en de geëngageerde kunstpraktijk van de Cobra-beweging. De kern van deze beweging wordt gevormd door experimentele, speelse en een radicale benadering van kunst. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een solotentoonstelling in Museum Cobra. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen creëert Museum Cobra samen met de gemeente Amstelveen aandacht voor hoe de waarden van de Cobra-beweging vandaag de dag een rol spelen in de hedendaagse kunst. Eerdere winnaars waren Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007), Gijs Frieling (2009), Nathaniel Mellors (2011), Metahaven (2013), Jennifer Tee (2015), Christian Friedrich (2017) en Guido van der Werve (2021). De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen. 

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling Voices From a Simmering City is te zien van 14 november 2024 t/m 23 maart 2025 in Museum Cobra en toont verschillende installaties.

Recall of Infinity

vrijdag 20 sep 2024 t/m zondag 3 nov 2024

Deel:

Recall of Infinity

Recall of Infinity is het vervolg op de tentoonstelling Endless Imagination en toont het werk van eenenveertig kunstenaars die genomineerd zijn voor de Special Award 2023-2024, een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. Van iedere kunstenaar is een drietal werken te zien.

Durf en experiment
De jury, bestaande uit kunstenaars Lisa Couwenbergh, Jacobien de Rooij, Roland Berning en Paul Klemann, is getroffen door de durf en het experiment waarmee deze kunstenaars uiting geven aan hun persoonlijke kijk op de wereld, ieder op een geheel eigen manier.

Opvallend is de enorme diversiteit, de kwaliteit en eigenheid van de werken. Qua onderwerpkeuze, materiaalgebruik en techniek zijn er onderling grote verschillen, maar dat geldt ook voor de leeftijd, interesse en ervaring van deze kunstenaars. Eén aspect is in ieder werk terug te zien en dat is de enorme passie waarmee deze kunst is gemaakt – niet om er rijk of beroemd mee te worden, maar geheel vanuit een innerlijke drang.

De tentoonstelling is opgedeeld in vier thema’s: Binnenwerelden, Interacties, Observaties en Fantasiewerelden. Van surrealistische taferelen en persoonlijke fascinaties tot dromerige biotopen en maatschappelijk engagement: samen bieden ze een unieke inkijk in de wereld van kunstenaars met een beperking.

Special Award
De Special Award is een initiatief van Special Arts, een landelijke stichting die de kunst- en cultuurparticipatie voor kunstenaars met een beperking bevordert. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts deze kunstenaars en anderen enthousiasmeren en stimuleren om met kunst aan de slag te gaan. Uit de geselecteerde kunstenaars in de tentoonstelling kiest de jury de winnaar van de Special Award 2024. Daarnaast kan ook het publiek haar stem uitbrengen voor de publieksprijs.


Jessica Magnin, Onzichtbare amfibie

The New Mother Sculptures

zondag 20 okt 2024 t/m zondag 2 mrt 2025

Deel:

The New Mother Sculptures
Een onderdompeling in beeldhouwkunst

The New Mother Sculptures is een tentoonstelling samengesteld door de bekende Nederlandse kunstenaar en curator Ad de Jong. Ruim vijftig sculpturen van in Nederland woonachtige kunstenaars worden in een unieke setting getoond. Een speciaal aangelegde lemen vloer en een soundscape bieden de bezoeker een nieuwe manier om kunst te ervaren: niet alleen visueel maar met inzet van alle zintuigen.   

Diepgaande beleving
The New Mother Sculptures transformeert de bovenzaal van het museum tot een groot, open landschap waar hedendaagse kunstwerken op een verleidelijke manier kunnen worden ervaren. Iedere sculptuur vormt haar eigen specifieke fysieke en geestelijke wereld, soms vloekend en schreeuwend, soms liefdevol. Een wereld die niet rationeel begrepen wil worden maar wenst dat we kijken, voelen en ‘zijn’. De beelden komen uit de studio’s van jonge talentvolle én bekende kunstenaars. Er zijn wandtapijten, bezwerende constructies van ijzer, een Canta met lachgaspatronen, gekleurde glazen bakstenen, plastic vrachtwagenzeilen, structuren van wortelweefsels, een oneindige boekenkast en meer. Bezoekers worden aangemoedigd hun schoenen uit te trekken en met blote voeten, zonder gebruik van telefoon de tentoonstelling te verkennen. Het fysieke contact met de kunstwerken, de mysterieuze soundscape en de geur van leem met ingelegde zaden nodigen uit tot volledige onderdompeling.

Over Ad de Jong
Ad de Jong is een vooraanstaand beeldend kunstenaar en curator en mede-oprichter van legendarisch kunstenaarsinitiatief W139. Eerdere tentoonstellingen die hij met anderen organiseerde zoals BeeldHalWerk, Present Forever en All Is Giving, werden met lof ontvangen. In The New Mother Sculptures experimenteert De Jong met de grenzen van de museale kunstervaring en creëert een ruimte met verschillende visies op een mogelijke toekomst, een ruimte waar kunst en toeschouwer elkaar op een nieuwe manier ontmoeten.  

Deelnemende kunstenaars
Maria Roosen, Hilke Walraven, Corine Zomer, HW Werther, Annegret Kellner, Yair Callender, Kristine Hymøller, Hester Oerlemans, Henk Visch, Sachi Miyachi, Théophile Blandet, Lisa Sebestikova, Saar Scheerlings, Maya Berkhof, Maaike Kramer, WONNE, Job Koelewijn, Elena Giolo, Diana Scherer, Jonas Ohlsson, Izaak Zwartjes, Arjanne van der Spek, Esther de Graaf, Femmy Otten, Hans van den Ban, Gijs van Poecke, Klaartje van Essen, Laura Canha Malpique, Mickey Yang, Simon Wald-Lasowski, Rens Spanjaard, Ad de Jong, Jordan Herregraven, Loma Doom, Maartje Korstanje, Afra Eisma, Ellen Yiu en Suzanne Plomp.

Tentoonstelling The New Mother Sculptures. Foto: Peter Tijhuis

Endless Imagination

zaterdag 13 jul 2024 t/m zondag 15 sep 2024

Deel:

Endless Imagination
De tentoonstelling Endless Imagination toont inzendingen voor de Special Award 2023-2024, een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. Museum Cobra nodigde voor deze tentoonstelling de (klein) kinderen van Cobra-kunstenaars Eugène Brands en Shinkichi Tajiri uit om een selectie te maken uit de ingezonden werken. Daarnaast hebben verschillende professionals en diverse musea uit de inzendingen hun favorieten gekozen. Van iedere selectie koos Museum Cobra vervolgens werken die aansluiten bij het gedachtegoed van de Cobra-beweging.

Kunst door mensen met een beperking was voor de Cobra-kunstenaars een belangrijke bron van inspiratie. Zich afzettend tegen de academische regels vonden ze puurheid en onbevangenheid in Art Brut. Zowel Karel Appel als Corneille bezochten tentoonstellingen in Hôpital Sainte-Anne, de psychiatrische inrichting van Parijs. Appel kocht er de catalogus die uitsluitend bestond uit tekst en gebruikte deze als schetsboek. Corneille voorzag zijn exemplaar van tekeningen in de kantlijn. Eugène Brands las boeken over het onderwerp, die hij altijd heeft bewaard. De Deense schilder Carl-Henning Pedersen zei zelfs: ‘ik zou wel willen dat ik net zo goed kon schilderen’.

Brands en Tajiri
Op de eerste museale Cobra-tentoonstelling in 1949 in het Stedelijk Museum in Amsterdam is het werk van Brands en Tajiri in dezelfde ruimte te zien, waarna een lange vriendschap tussen beide kunstenaars volgt.

Brands’ dochter Eugénie en Tajiri’s kleinkinderen Tanéa en Shakuru hebben de inzendingen voor de Special Award beoordeeld op grond van hun expressie en eigenheid, met het werk van respectievelijk hun vader en grootvader in gedachten. De drie erfgenamen zijn alle werkzaam in de creatieve sector. Hun selectie kenmerkt zich door kleur, humor en originaliteit en is aangevuld met kunstwerken uit de Cobra-collectie.


De eekhoorn, Eva Visser

Recall of Infinity – Special Award 2023-2024
De Special Award is een initiatief van Special Arts, een landelijke stichting die de kunst- en cultuurparticipatie voor kunstenaars met een beperking bevordert. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts deze kunstenaars èn anderen enthousiasmeren en stimuleren om met kunst aan de slag te gaan. De Special Award 2023-2024 is een stimuleringsprogramma en beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. De kunstwerken zijn te zien in Museum Cobra. Uit de kunstenaars die daar te zien zullen zijn kiest een jury de Special Award winnaar 2024.

KunstKijker
Met de Cobra KunstKijker schrijf je een kaart aan de kunstenaar van jouw favoriete kunstwerk! Hoe werkt het? Bezoek de tentoonstelling, kies jouw favoriete werk, vraag een kaartje bij de receptie, schrijf een verhaaltje op de kaart en stop de kaart in de speciale brievenbus bij de receptie. Een postzegel is niet nodig! Wij zorgen ervoor dat de kaartjes bij de kunstenaar terechtkomen.

Fantastische Dierbaarheden

maandag 16 sep 2024 t/m zondag 3 nov 2024

Deel:

Het Cobra Kindermuseum is een unieke tentoonstelling dat laat zien hoe kinderen hun ideeën rondom een eigen gekozen thema verbeelden. Een viering van de grenzeloze verbeelding! 

Na een aantal voorbereidende lessen op school, op basisscholen Het Palet en de Bloeiwijzer in Amstelveen, is er door kinderen zelf een thema gekozen voor deze tweede editie van het Kindermuseum. Aan de hand van dit thema zijn ruim 35 kinderen, samen met begeleidende kunstenaars, Annet Breure en Julia dos Santos Baptista, creatief aan de slag gegaan met het verbeelden van hun ideeën rondom dit thema. Ze kregen telkens een nieuwe beeldende techniek aangereikt en ze leerden woorden te geven aan wat ze maakten en hun ideeën daarover. De begeleidende kunstenaars luisterden naar hun verhalen en maakten daarmee een prachtige audiotour bij deze tentoonstelling.

 

Cobra Kindermuseum
Het Cobra Kindermuseum is een plek waar kinderen inspraak krijgen in wat er in een museum te zien en te beleven is. Hun eigen plek om dat te realiseren. De kinderen maken kennis met Museum Cobra, het Cobra gedachtengoed, het ontwerpproces van hun eigen museum en uiteindelijk de creatieve uitvoering ervan in de vorm van een heuse expositie in het museum. Het Cobra Kindermuseum wordt opgebouwd, feestelijk geopend en de kinderen verzorgen zelf een rondleiding door hun eigen museum.  

Dit is de tweede editie van het Cobra Kindermuseum. Start van deze tweede editie waren voorbereidende lessen op school, waarin vragen als ‘Wat is een museum?’ en ‘Waar zou een museum over moeten gaan?’ centraal stonden. Via een intensieve, 4-daagse workshop, werden de kinderen meegenomen in een creatief maakproces dat uitmondde in deze tentoonstelling met een eigen audiotour. 

Ook deze tweede editie van het Cobra Kindermuseum is ontwikkeld en begeleid door kunstenares en beeldend docent Júlia dos Santos Baptista en Annet Breure, verhalenverzamelaar en -verteller. Zie voor meer informatie www.plantenverhalen.nl/florafantastica

Partners:
ELJA Foundation, VSBfonds, Plantenverhalen, MAM (Mini Art Masterclasses by Júlia dos Santos Baptista), Basisschool De Bloeiwijzer, Basisscool Het Palet, Buurtkamer Keizer Karelpark Amstelveen

Amstelveen En Plein Air

zaterdag 18 mei 2024 t/m maandag 20 mei 2024

Deel:

Amstelveen En Plein Air

AmstellandKunst organiseert in samenwerking met het Cobra Museum en Museum JAN een feestelijk evenement in de buitenlucht!

Er gaat iets unieks gebeuren in Amstelveen: Rond het Stadshart Amstelveen, het Oude Dorp en in het Broersepark gaat een groot aantal kunstenaars in de buitenlucht een nieuw kunstwerk maken! Variërend van tekeningen tot schilderijen en van collages tot 3-dimensionaal werk. Tijdens dit creatieve proces kunnen inwoners van Amstelveen (en daarbuiten) artistieke vorderingen real time volgen! Bovendien wordt de twee dagen erna (het Pinkster-weekend) het gemaakte werk geëxposeerd in het Cobra Museum. Zowel tijdens de creatie op zaterdag als tijdens de expositie op zondag en maandag is er gelegenheid om een in dit weekend gemaakt nieuw kunstwerk te kopen. Amstelveen En Plein Air vindt plaats op zaterdag 18 mei (de creatie dag), zondag 19 en maandag 20 mei (Pinksterweekend) tussen 10.00 en 17.00 uur.  

 Zaterdag 18 mei
Op deze dag kiezen de kunstenaars een plek in de buitenlucht binnen een aangegeven gebied en gaan zij aan de slag om binnen één dag hun unieke kunstwerk te creëren. Mocht het weer tegenzitten, dan zijn er voorzieningen getroffen om overdekt te kunnen werken (bij Platform C en in Stadshart Amstelveen).  

 Zondag 19 en maandag 20 mei (pinksterweekend)
Op deze dagen worden de gemaakte werken geëxposeerd in de voordracht- zaal van het Cobra Museum. Deze verkoop-expositie is GRATIS te bezoeken en er is gelegenheid om werk van de kunstenaars te kopen. Het Cobra Museum is geopend van 10 tot 17 uur op het Sandbergplein 1, Amstelveen. 

Amsteleevn En Plein Air Plattegrond