Datum: Zaterdag 23 september
Tijd: 15.00 – 17.00
Voertaal: Engels
Entree: Gratis + 1 consumptie. Aanmelden via evenementen@cobra-museum.nl
Machismo: blik op Picasso
Een gesprek over de man, de mythe en ‘zijn’ modellen.
In 2023 is het 50 jaar geleden dat één van de beroemdste kunstenaars van de 20e eeuw overleed: Pablo Picasso (1881-1973). Deze zomer is bij het Cobra Museum de tentoonstelling De andere Picasso, terug naar de bron te zien. Naast talloze tentoonstellingen in musea en culturele instellingen over de hele wereld die de kunstenaar en zijn werk vieren, klinken er ook meer en meer kritische geluiden over zijn omgang met vrouwen en de stereotype manier waarop Picasso vrouwen portretteert in zijn werk. De kunstenaar behandelde ze naar eigen zeggen als ‘godinnen of deurmatten’.
In deze context organiseert het Cobra Museum Machismo: blik op Picasso. Een gesprek over de man, de mythe en ‘zijn’ modellen. Tijdens het gesprek gaan we dieper in op Picasso’s (soms gecreëerde) imago als de archetypische machismo– kunstenaar en hoe dat aspect tot uiting komt in zijn werk. We staan stil bij de vrouwen die hij verbeeldde. Wie waren zij eigenlijk en wat was de relatie kunstenaar-model? En kunnen we met de kennis van nu Picasso’s werk vandaag de dag nog op dezelfde manier bekijken en waarderen als voorheen? Kunnen we zijn werk los zien van zijn persoonlijke leven en daden die in veel gevallen desastreuze gevolgen hadden voor de vrouwen in zijn leven? En valt er eigenlijk ook iets positiefs te zeggen over machismo? Vanuit verschillende invalshoeken belichten we Picasso’s werk en leven.
Tafelgasten
Het gesprek wordt gemodereerd door Linda Duits.
Linda Duits is sociaalwetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur. Dit betekent dat zij geïnteresseerd is in het samenspel tussen media, betekenis en identiteit.
Naja Rasmussen deed onderzoek naar het machismo van Picasso en hoe hij zich verhield tot (zijn) vrouwen en ‘muzes’. Rasmussen is hoofdconservator bij Kunstmuseum Brandts in Odense, Denemarken.
Maaike Rikhof is Conservator Moderne Kunst bij het Frans Hals Museum in Haarlem. Ze is gespecialiseerd in kunst van rond 1900, vooral bekeken vanuit een sociaal (gender- en queer-gerelateerd) perspectief. Als gastconservator stelde ze in Singer Laren de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw samen.
Jens van Tricht studeerde Politicologie en Vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de veranderende rol van mannen en mannelijkheid in de samenleving. Van Tricht is oprichter en directeur-bestuurder van Emancipator, de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie.
Performance door Leendert Vooijce
Leendert Vooijce is performance kunstenaar en onderdeel van theater collectief Female Economy. Leendert positioneert zich naast jou, tegenover jou of met jou in de beperkingen van taal, begrippen en begrijpen. Om op die manier spelenderwijs de realiteit te laten kantelen zodat er ruimte ontstaat voor het alternatief. Ruimte voor Ruimte.