Cobra Museum presenteert: Visies uit Oekraïne

Visies uit Oekraïne

donderdag 29 sep 2022 t/m woensdag 4 jan 2023

Deel:

Locatie: Cobra Café 
Gratis toegankelijk: dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.00 uur 

In samenwerking met Dzherelo, de Oekraïense School in Amstelveen, organiseert het Cobra Museum voor Moderne Kunst een expositie van affiches, gemaakt door Oekraïense illustratoren. De posters zijn afkomstig van het Oekraïense collectief Pictoric, waarin een brede groep kunstenaars, van grafisch ontwerpers tot beroemde kinderboekenillustratoren uit Oekraïne, hun krachten bundelen. Sinds het begin van de oorlog geven zij met hun illustraties commentaar op de situatie in hun land, maar tonen zij ook de trots, kracht en hoop van de Oekraïners. Van 29 september t/m 20 december is een selectie van deze beelden te zien in het Cobra Café.  

Oekraïense School & het Cobra Museum
Het Cobra Museum en de Oekraïense school Dzherelo slaan met deze expositie de handen ineen om de actualiteit in Oekraïne, gezien door de ogen van Oekraïners zelf, in Amstelveen te kunnen tonen. De Oekraïense School Dzherelo (Bron), gevestigd aan de Doctor Schaepmanlaan, is al jarenlang de ontmoetingsplek voor de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen, Amsterdam en de regio. Op zondag leren kinderen over de Oekraïense taal en cultuur, waarbij ook kunst een belangrijk onderdeel vormt. Sinds het begin van de oorlog en de komst van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland, is het belang van Dzherelo alleen maar toegenomen.  

Pictoric
De affiches van het Oekraïense illustratorencollectief Pictoric werden al op verschillende plekken ter wereld te getoond; in New York, Ottawa, Parijs, Florence en Utrecht en in musea, bibliotheken of juist op straat. De illustratoren werken deels vanuit Oekraïne, maar verschillende van hen zijn gevlucht en werken momenteel vanuit andere landen. Vanaf de oprichting in 2014 laten de illustratoren van Pictoric zich inspireren door de hedendaagse Oekraïense cultuur en het dagelijks leven. Het collectief nam al deel aan vele nationale en internationale projecten.  

Posters te koop 
Het is mogelijk om een poster uit deze expositie aan te schaffen voor € 30,- per stuk. Neem voor meer informatie en bestellingen contact op met Marina Starik van Dzherelo: marina.starik@gmail.com. De posters worden thuisgestuurd. De opbrengst zal gelijk verdeeld worden over Pictoric, Dzherelo and Stichting Oekraïners in Nederland.

The biggest damage Ukraine gets from air and missile strikes of russian army. Only with the support of Europe, it is possible to protect the Ukrainian sky and save hundreds of innocent lives.