Kosmogonie - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Kosmogonie

zondag 9 okt 2022 t/m vrijdag 6 jan 2023

Deel:

Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie

Dit jaar is er in het Cobra Museum een bijzondere focus op kunst uit verschillende delen van Afrika. Daarbij volgen we het voorbeeld van een aantal Cobra-kunstenaars in hun fascinatie voor Afrikaanse kunst. In het najaar presenteren wij de tentoonstelling Kosmogonie, Zinzou een Afrikaansekunstcollectie met een selectie van 110 kunstwerken, afkomstig van 37 Afrikaanse kunstenaars, uit verschillende landen en van verschillende generaties. Het Cobra Museum vult deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling aan met een origineel activiteitenprogramma.

Ter gelegenheid van een Afrikaans-Franse conferentie in 2021 in Montpellier, gewijd aan cultuur, creativiteit en innovatie, organiseerde MO.CO. Montpellier Contemporain de tentoonstelling Cosmogonies: Zinsou, une collection africaine, waar voor de eerste keer in Europa een groot deel van de Zinsou kunstcollectie vertoond werd. De selectie kunstwerken, bestaande uit sculpturen, fotografie, schilderijen en installaties, werd gepresenteerd rondom het thema ‘Kosmogonie’, een concept waarmee kunstenaars zich toeleggen op de schepping van de kosmos. Het tentoonstellen van deze collectie in deze context is gebeurd vanuit de wens om mensen buiten Afrika bewuster te maken van de bruisende hedendaagse kunstscene die overal op het Afrikaanse continent aanwezig is. Naast internationaal erkende namen als Frédéric Bruly Bouabré, Cyprien Tokoudagba, Mallick Sidibé, Chéri Samba en Zanele Muholi, kwam men ook in aanraking met jong talent, waardoor zij een beter beeld kregen van de moderne invloeden die naast culturele tradities vormend zijn voor de hedendaagse ervaring in Afrika.

Voortbordurend op de intentie van MO.CO Montpellier wil het Cobra Museum ook het Nederlandse publiek kennis laten maken met deze Afrikaanse kunstcollectie, waarvan niet alleen de werken allen afkomstig zijn uit Afrika, maar de verzameling zelf in Benin tot stand is gekomen. De Zinsou stichting krijgt met de tentoonstelling een platform om een deel van hun bijzondere collectie op internationale schaal te presenteren, en het Nederlandse publiek krijgt de uitzonderlijke kans om de hedendaagse Afrikaanse kunstwereld in de breedte te leren kennen. Het Cobra Museum verwelkomt deze schatkist aan hedendaagse Afrikaanse kunst en hoopt daarmee een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan het verbreden en diversifiëren van het kunstaanbod in de Nederlandse musea.