Basisonderwijs - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Basisonderwijs

De Cobra-kunstenaars lieten zich met name leiden door de creativiteit en het lef die ze zagen bij kinderen, in volkskunst en in niet-westerse kunst. Ze maakten hun kunst op een experimentele, fantasierijke en spontane manier. Daarom voelen kinderen zich al snel thuis in het Cobra Museum. Bij het Cobra Museum weten we dat iedereen kan tekenen en schilderen en stimuleren we het buiten de lijntjes kleuren. Alles draait om ontdekken en experimenteren!

Museumbezoek

Het Cobra Museum organiseert rondleidingen en diverse workshops voor alle groepen van het basisonderwijs. Van groep 1 tot en met groep 8!

Onderwijsprogramma’s
en lesmateriaal voor
basisonderwijs

Voor het basisonderwijs zijn diverse lespakketten beschikbaar voor klassen in de onder- en bovenbouw, maar ook speciale thematische rondleidingen die vakoverstijgend inzetbaar zijn. Leerlingen betrekken bij de collectie en kunst laten beleven staan centraal in onze educatieve programma’s.

Scholen in de regio Amstelland kunnen deze pakketten afnemen tegen een aangepast tarief via Loket Cultuureducatie Amstelland.

Groep 1 en 2
Het Wonderdiertje

Leerlingen gaan samen met het Wonderdiertje op ontdekkingsreis door de Cobra-collectie. Het Wonderdiertje heeft veel vriendjes en vriendinnetjes, die allemaal verstopt zitten in de schilderijen. Helpen jullie mee met het zoeken naar alle Cobra-vriendjes? Na de zoektocht ga je zelf een nieuw vriendje tekenen in Atelier CoBrA.

€ 100 – Duur: 60 min. / groep 1-2  (max. 15 leerlingen, prijs is inc. entree) / begeleiders gratis

Groep 3 en 4
De Magische Verfkwast
(i.s.m. Laat Maar Zien)

Bij deze interactieve rondleiding gaan leerlingen verhalen bedenken bij kunstwerken van Karel Appel. Karel had een magische verfkwast en hield ook van verhalen. De leerlingen mogen meewerken aan het Grote Cobra Verhalenboek: het boek waar alle verhalen over Cobra in staan. Gezamenlijk verwerken de leerlingen hun verhalen in een groot kunstwerk in Atelier CoBrA.

Vakken: beeldende kunst, cultureel erfgoed, taal

€ 100 – Duur: 60 min. / groep 3-4 (max. 15 leerlingen, prijs is inc. entree) / begeleiders gratis

Workshops

In Atelier CoBrA kunnen leerlingen ook verschillende workshops volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan experimenteel schilderen, een ruimtelijk werkje maken of meedoen met een bijzondere workshop waarin leerlingen zich laten inspireren door onze tijdelijke tentoonstellingen. We werken met allerlei materialen en technieken en onze ervaren docenten zorgen ervoor dat iedere leerling wordt uitgedaagd om zijn of haar expressieve talenten te laten zien!

Duur: 60, 90 of 120 minuten / vanaf 6 jaar

Lespakket Groep 6, 7 en 8
Wilde kunst? Cobra Materie!

In het lesprogramma Wilde kunst? Cobra materie! maken de leerlingen kennis met de Cobra-kunstenaars. Het lesprogramma Wilde kunst? Cobra materie! bestaat uit drie lessen:

De eerste les begint klassikaal en gaat het over de vraag: waarom maken ze wat ze maken? Daarna onderzoeken de leerlingen in teams hoe ze dat doen.

De tweede les vindt plaats in het Cobra Museum voor Moderne Kunst waar de leerlingen werk van de kunstenaars gaan bekijken die ze in de eerste les ontdekt hebben.

De derde les gaan de leerlingen aan de hand van twee video’s een werk maken (2- of 3-D) met gebruikmaking van gevonden en/of natuurlijke materialen.

Beeldend – Cultureel Erfgoed

€ 100 – Duur: 60 min. / groep 6-7-8 (max. 15 leerlingen, prijs is inc. entree) / begeleiders gratis

 

Lespakket groep 5 en 6 en 7

Upcycle Art: van afval tot kunst

Dit programma bestaat uit drie lessen: een voorbereidende les, een museumbezoek en een maakopdracht. Tijdens de les op school maken kinderen kennis met het concept upcycling en leren kunstenaars kennen die van afval kunst maken. Tijdens het museumbezoek bekijken de leerlingen kunstwerken van Cobra-kunstenaars. Terug op school kan er begonnen worden aan de maakopdracht en gaan de leerlingen per groepje een dier maken van zelf verzameld afval.

Thema’s: maatschappij, klimaat, duurzaamheid, kunst en filosoferen

€ 100 – Duur: 60 min. / groep (max. 15 leerlingen er groep, prijs is incl. entree) / begeleiders gratis

 

BSO special: Cobra-Teken-Tour!

Deze Cobra-Teken-Tour is speciaal bedoeld voor BSO-groepen (4-12 jaar) gedurende de schoolvakanties en is geschikt voor alle leeftijden.

Eerst gaan de kinderen kijken naar enkele kunstwerken en krijgen ze een korte introductie over Cobra kunst. Vervolgens besteden ze extra aandacht aan de Cobra-wezens die te vinden zijn in het museum. Ze gaan daarna aan de slag door te proberen om Cobra wezens na te tekenen. Iedereen tekent daarbij op eigen niveau.

Tenslotte gaan de kinderen naar Atelier CoBrA om een eigen eindkunstwerk te maken. Daar verzinnen zij een eigen Cobra-wezen. Dit wezen wordt getekend met vetkrijt op zwart papier.

Doelen: Kennismaken met Cobra kunst. Goed kijken en natekenen met potlood. Zelf een krijttekening maken.

€ 100 – Duur: 60 min. / BSO, kinderen 4-12 jaar  (max. 15 leerlingen, prijs is inclusief entree) / begeleiders gratis

Contactgegevens voor informatie en afspraken schoolbezoeken
Neem contact op met de afdeling Educatie
T 020 5475031
activiteiten@cobra-museum.nl