College B&W bezoekt 'Verzameld voor Amstelveen' - Museum Cobra

College B&W bezoekt ‘Verzameld voor Amstelveen’

5 juli 2022

Deel:

Vandaag zijn de burgemeester en vier van de wethouders van Amstelveen langsgekomen bij het Cobra Museum voor Moderne Kunst om de nieuwe tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen, de gemeentelijke kunstcollectie’ te bewonderen. Zij werden welkom geheten door museumdirecteur Stefan van Raay en kregen uitgebreid uitleg over de samenstelling en de achtergronden van de tentoonstelling door Moïsha Kruijer. Daarna vervolgden zij hun bezoek aan de tentoonstelling bij Museum Jan. Deze tentoonstellingen zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente Amstelveen, het Cobra Museum en Museum Jan.

Gelijk werd duidelijk dat er veel enthousiasme was bij het College van B&W over de samengebrachte werken uit het depot van het gemeentehuis, die nu voor het eerst getoond worden aan het publiek in zowel het Cobra Museum als Museum Jan. Vooral de aanwezigheid van werken van Corneille zorgde voor bewondering omdat deze zo goed aansluit bij de tentoonstelling ‘Corneille 100’, die voor het grootste deel afkomstig zijn uit de eigen collectie van het museum.

Tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen

De gekozen werken worden op een heel bijzondere wijze in de Voordrachtzaal van het Cobra Museum tentoongesteld. Deze hangen namelijk aan witte rekken, net alsof ze in het toekomstige depot van de gemeente hangen.

De Amstelveense collectie is vanaf na de Tweede Wereldoorlog door de gemeente verzameld, evenals kunst die te zien is in de openbare ruimte van Amstelveen. Speciaal voor deze tentoonstelling is er een begin gemaakt van een inventarisatie van 900 verzamelde werken gemaakt. Ook zijn er nieuwe aankopen gedaan en zijn er opdrachten gegeven aan nieuwe kunstenaars.

 

De topwerken, die speciaal zijn geselecteerd voor het Cobra Museum uit de brede collectie van de gemeente, zijn onderverdeeld in drie thema’s, te weten: Schenkingen, Aankopen en Cobra Kunst. Schenkingen zijn onder andere gedaan door Inbar Hasson en Schapenkötter.

Bij de nieuwe aankopen zijn bijzondere video-werken te zien. Ook staat er een kleine versie van een prachtig sculptuur van Johannes Verwoerd in de Voordrachtzaal van het Cobra Museum met daarop een QR-code. Indien bezoekers deze activeren met hun mobiele telefoon krijgt men de mogelijkheid een interactieve wandeling te maken door de gemeentecollectie.

 

Werken met het veranderend landschap van Amstelveen worden tentoongesteld in Museum Jan. De tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen, de gemeentelijke kunstcollectie’ is gratis toegankelijk voor alle inwoners van Amstelveen en te zien tot 25 september 2022.

 

Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie

vrijdag 1 jul 2022 t/m zondag 25 sep 2022

https://cobra-museum.nl/tentoonstelling/verzameld-voor-amstelveen-de-gemeentelijke-kunstcollectie/