Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie

vrijdag 1 jul 2022 t/m zondag 25 sep 2022

Deel:

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst en Museum JAN zijn de kunstschatten van de Gemeente Amstelveen te zien in de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie. De afgelopen zeventig jaar heeft de gemeente een toonaangevende beeldende kunstcollectie opgebouwd. Deze veelzijdige collectie wordt nu voor het eerst gepresenteerd voor het publiek en is gratis toegankelijk voor alle inwoners van Amstelveen. Deze tentoonstelling was te zien vanaf 1 juli t/m 25 september.

Appel
Karel Appel, Compositie, 1961, Collectie Gemeente Amstelveen

De gemeentelijke kunstcollectie
Rond 1955 begon de gemeente Amstelveen met het verzamelen van beeldende kunst, aanvankelijk zonder gericht aankoopbeleid. De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was sterk afhankelijk van het beschikbare budget en de betrokken bestuurders. De gemeente gaf rechtstreeks opdrachten of kocht bij kunstenaars, galeries en toenmalig expositiecentrum Aemstelle. In de afgelopen zeventig jaar is veel toonaangevende kunst verzameld: dat laten de Amstelveense musea graag zien.

Tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont een selectie van werken uit de depots van de gemeente Amstelveen. Zowel nationaal bekende als regionaal beminde kunstenaars zijn vertegenwoordigd: van Eugène Brands tot Jaap Egmond en van Melanie Bonajo tot Gerard Schäperkötter. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het kunstbeleid van de gemeente: welke kunst is er door de jaren heen op welke manieren in de collectie gekomen, en wat is de visie voor de toekomst?

Het Cobra Museum laat daarnaast een hedendaagse reflectie op de gemeentelijke kunstcollectie zien. Studio Johannes Verwoerd heeft door middel van augmented reality een digitaal depot gecreëerd waarin je de kunstwerken uit de collectie kunt zien die niet in het museum tentoongesteld zijn.

Tentoonstelling in Museum JAN
Museum JAN toont een keuze uit de zogenoemde Topografische Atlas. Vanaf 1958 geeft de gemeente kunstenaars de opdracht het veranderende landschap in en rondom Amstelveen vast te leggen. Het resultaat: een collectie aquarellen, tekeningen, foto’s en enkele schilderijen. De tentoonstelling in Museum JAN laat daarnaast drie nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars zien die op een eigentijdse manier reageren op het Amstelveense landschap.