Symposium Identity and Activism - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Symposium Identity and Activism

Vrijdag 17 september

Deel:

Identity and Activism: feminism, (queer) identities, and gender in contemporary art

Vrijdag 17 september, 13.00 – 16.00 uur
Voertaal: 
Nederlands en Engels.
Kosten: 
€15, excl. entree en toeslag. Kies in onze ticketshop de datum, gewenste tijdslot en het gewenste entreeticket en kies ticket symposium.

Een bijeenkomst in het museum waar hedendaagse kunstenaars, denkers en activisten spreken over hun kunst en maatschappelijk engagement in een paneldiscussie/talk. De rol van de vrouw in de hedendaagse kunstpraktijk komt aan bod, alsook de vraag of kunst nog wel kunst kan zijn of gaat het alleen nog maar om het maatschappelijk engagement? Met moderator Cathelijne Blok en panelleden Aynouk Tan, Naomie Pieter, AiRich en Frida Kahlo, mede-oprichter van de Guerilla Girls, die online aanwezig zal zijn.

Programma:
12.45-13.00 uur: Inloop
13.00-14.45 uur: Paneltalk, gesprek Cathelijne Blok met Aynouk Tan, Naomie Pieter, AiRich en Frida Kahlo van Guerilla Girls
15.00-16.00 uur: Rondleidingen op zaal door Cobra museumdocenten
Vanaf 16.00 uur: borrel in Cobra Café en terras (consumpties niet bij ticket inbegrepen)

Sprekers:
Cathelijne Blok is journalist, podcaster, kunsthistoricus en oprichter van het feministische kunstcollectief The TittyMag. Zij en haar team gaan online en offline op een creatieve manier de dialoog aan over inclusiviteit, empowerment en feminisme in de kunst. Ze maakte voor Kunstmuseum Den Haag een audiotour en podcast over de vrouwen in hun vaste collectie, produceerde in samenwerking met het Van Gogh Museum de allereerste online editie van Vincent op Vrijdag X The TittyMag en maakte een feministische kunst installatie in Youseum.
Cathelijne werkte onder meer als (eind)redacteur en regisseur voor BNN/VARA. Ze geeft kunstlezingen, schrijft columns voor o.a. Cosmopolitan, Workjuice, NSMBL en Vice, en maakt de podcast Ik Zag Iets Moois (voor Het Parool). Momenteel werkt ze aan haar debuut en samen met journalist Milou Deelen aan een televisieserie voor NPO3 en HUMAN over feminisme.

Naomie Pieter heeft een breed repertoire wat betreft haar activisme. Ze is een van de woordvoerders van Kick Out Zwarte Piet, en organiseert onder de naam Pon di Pride evenementen voor biculturele lhbt’ers. Ook in haar werk als choreograaf staat ze (letterlijk) op de barricades. Als uitgesproken zwarte queer vrouw strijdt Naomie zowel voor anti-racisme als de rechten van lhbt’ers, maar ze heeft het sterke gevoel dat lhbt’ers van kleur worden genegeerd. Twee jaar geleden richtte ze daarom Black Queer & Trans Resistance NL mede op, waarmee ze witte lhbt’ers en de zwarte gemeenschap wil wakker schudden (bron: npo3)
Aynouk Tan is (mode) journalist, curator, spreker en activist, gespecialiseerd in de relatie tussen appearance en identity politics. Door appearance te bestuderen vanuit antopologisch perspectief, proberen zij koloniale neoliberale en heteronotrmatieve narratieven te deconstrueren. Aynouk heeft onder andere projecten gedaan in samenwerking met het Tropenmuseum, Mama Cash Foundation, Stedelijk Museum, Gemeente Amsterdam en het Cobra Museum. Aynouk is ook adviseur voor het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) en is politiek actief voor BIJ1.

AiRich is een beeldend kunstenaar en stylist uit Amsterdam. Haar werk is een rijke combinatie van de verschillende zwarte / Afrikaanse culturen. Binnen dit gebied reist haar kunst heen en weer in de tijd. Popcultuur, mode, muziek, iconen, legendes / mythen over scheppingsverhalen of spirituele aspecten versieren hun esthetiek binnen de kunst van AiRich.

Guerrilla Girls is een groep anonieme, feministische, vrouwelijke activistische kunstenaars die zich ten doel hebben gesteld seksisme en racisme in de kunstwereld te bestrijden. De groep is in 1985 in New York opgericht. met als missie het aan het licht brengen van de ongelijkheid der geslachten en rassen binnen de kunst. In het eerste jaar richtten de Guerrilla Girls zich vooral op het aankaarten van de man-vrouw verhoudingen binnen de kunstwereld. In 1986 echter begonnen ze al zaken van raciale aard in hun werk te incorporeren. Later zien we dat zich dit ook uitbreidt naar ‘queer’-gerelateerde issues. Namens de Guerilla Girls zal Frida Kahlo virtueel aanwezig zijn als panellid tijdens het symposium.