Masterclass Claude Cahun – Cobra Museum voor Moderne Kunst

Masterclass Claude Cahun

maandag 8 nov 2021 t/m vrijdag 12 nov 2021

Dit is een besloten event

Van 8 t/m 12 november 2021 verwelkomt het Cobra Museum studenten van de modeopleiding van de Rietveld Academie en studenten van de Master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. Zij nemen deel aan een vierdaagse masterclass rondom kunstenaar Claude Cahun, waarvan tot en met 9 mei 2021 werk te zien is in de tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun. De masterclass wordt geleid en gemodereerd door kunstenaars Jessica Gysel en Anouchka Oler.

Let op: dit is een besloten event dus het is niet mogelijk om je hiervoor aan te melden.

Workshop door Jessica Gysel
Jessica is de uitgever en een van de redactieleden van Girls Like Us magazine, een feministisch en queer kunstpublicatie dat in 2005 is opgericht. Ze ontwikkelde het magazine via ‘leren-door-te-doen’ en is in de afgelopen jaren steeds meer geïnteresseerd en betrokken geraakt bij feministische (artistieke) praktijken. Na het ontvangen van een beurs van het Mondriaanfonds en het Stimuleringsfonds heeft ze onderzoek gedaan naar verschillende vormen van samenwerken, copyright en eigenaarschap, en heeft ze zich afgekeerd van het concept van kunst als ‘commodity’.
In de workshop tijdens de masterclass verkent ze, samen met de studenten, queer en feministische publicatiepraktijken op een collaboratieve manier. Door gezamenlijk te lezen verkennen ze potentiële thema’s voor de workshop, stellen ze de context vast en starten ze met het schetsen van enkele eerste ideeën over de content. Om zover te komen, zullen ze in een grote groep of in enkele kleinere groepen werken en gaan ze op verkenning door middel van schetsen, tekenen, lopen en verkleden.

Jessica Gysel

Workshop door Anouchka Oler (Engelstalige biografie)
The videos and performance of Anouchka Oler-Nussbaum are at once magic tricks, stand-up comedy and experimental philosophy. The characters -a variety of beings from humans to sculptures- invest witty heuristic quests exploring subjects such as affects and power dynamics. Together they seek ways of being in the world and telling stories that are cathartic, reparative and emancipatory. Anouchka Oler-Nussbaum has shown and developed her work with Centre national des arts plastiques CNAP (FR), AWARE : Archives of Women Artists, Research and Exhibitions (FR), Triangle France, Entreprise Projects (GR), frac île-de-france – le plateau (FR), Cooper Gallery (UK), MOTINTERNATIONAL (BE), De Appel (NL) and Galerie (INT). Born in Saint Malo, she received an MFA from the Piet Zwart Institute of Rotterdam in 2012 and participated in the post-degree program of the national art school of Lyon in 2015. She lives and works in Brussels where she co-founded and runs feeelings since 2017, an artist-run space working with economic and affective concerns.

Anouchka Oler

Steungevers
De masterclass wordt gesponsord door het Algemeen Nederlands Verbond, de Gerrit Rietveld Academie en Universiteit Utrecht.