Lezing Mineke Schipper bij Het Einde van de Mensheid als... - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Lezing Mineke Schipper bij Het Einde van de Mensheid als…

Zondag 22 mei, 14.30-15.30 uur

Deel:

Het Einde van de Mensheid als Nieuw Begin in verhalen en beelden

Zondag 22 mei – 14.30-15.30 uur
Toegang gratis (exclusief museumtoegang)
Reserveren is gewenst en kan HIER
– instructies voor reservering vind je onderaan deze pagina.
Dit evenement is in het Nederlands

Al duizenden jaren vertellen mensen elkaar verhalen, niet alleen over hoe de wereld is ontstaan, maar ook over hoe deze vernietigd werd en de mensheid toch weer uit as of moeras herrees. Naar aanleiding van de expositie Het Einde van de Mensheid als Nieuw Begin vertelt Mineke Schipper over haar onderzoek naar mythen en over haar bijzondere samenwerking met de Japans-Amerikaanse kunstenaar Yuriko Yamaguchi.

Mineke Schipper en Yuriko Yamaguchi leerden elkaar kennen in Bellagio (Italië), tijdens hun verblijf in het Rockefeller Center voor schrijvers en kunstenaars. In dit project besloten zij een samenwerking aan te gaan. Uitgangspunt was een collectie oude verhalen die Schipper verzameld had. Deze mythen laten zien hoe mensen op verschillende plekken en door de eeuwen heen, zich het Einde hebben voorgesteld. De verhalen inspireerden Yamaguchi tot het maken van een serie aquarellen. De Amstelveense uitgeverij Leporello bracht hun werk vervolgens samen in het boek Humanity’s End as a New Beginning. De aquarellen zijn nu te zien in het Cobra Museum.

Mythen over het Einde krijgen in deze tijd van klimaatverandering, coronapandemie en oorlog een nieuwe lading. De mensheid heeft altijd de behoefte gehad om te reflecteren op de wereld, zowel in verhalen als in kunst. Aan de hand van verschillende mythen die in de tentoonstelling terugkomen, laat Mineke Schipper zien hoe deze oeroude verhalen ook voor de hedendaagse mens nog heel herkenbaar zijn, bijvoorbeeld wat betreft onze zorgen over de wereld van vandaag en morgen (en de onsterfelijke hoop dat het toch weer goed komt). Mythen zijn altijd een belangrijke bron voor kunstenaars geweest. De Cobra-beweging legde al nadruk op eigen ‘mythisch scheppen’; vandaag in het Cobra Museum zijn Yuriko Yamaguchi’s schilderijen geïnspireerd door oude mythen en nieuwe hoop.

Dr. Mineke Schipper is emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap (Universiteit Leiden). Naast wetenschappelijk werk heeft ze ook literaire essays en romans gepubliceerd. Een paar veel vertaalde titels zijn Trouw nooit een vrouw met grote voeten, Bloot of bedekt en Heuvels van het paradijs.

RESERVEER TICKET

Instructie voor reservering:

  • Selecteer in de kaartverkoopkalender op 22 mei het gewenste tijdstip van toegang tot het museum, het aantal kaarten en type.
  • Ga naar de volgende stap en selecteer vervolgens Lezing Mineke Schipper om 14.30 uur. Kies het aantal gewenste aantal tickets.
  • Volg de vervolgstappen.

Vragen over de kaartverkoop? Van maandag t/m vrijdag kunt u tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met 020 547 50 37.