Lezing: identiteit als protest - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Lezing: identiteit als protest

Zondag 3 oktober 16:00 - 17:00 uur

Deel:

Frida Kahlo lijkt haar hele leven te hebben geleefd in strijd met de normale gang van zaken. Haar ideeën, kunst en acties kunnen worden gezien als protest dat haar identiteit heeft gevormd. In deze lezing wil curator Musoke Nawolga ingaan op de manier waarop jongeren in Amstelveen, Amsterdam en de rest van Nederland op hun eigen manier ook tegen de stroming in bewegen. Grensverleggend onderzoekt deze jongere generatie wat gender is, in welke systemen we leven, wat vrijheid voor hen betekent en niet onbelangrijk: wat het betekent om ergens voor te staan.

 

In het afgelopen jaar zijn er veel protesten geweest, zowel in Nederland als in de rest van Nederland. Black Life Matters protesten, protesten tegen Covid-19 maatregelen, solidariteitsprotesten voor Afghanistan en Palestina. Protesten voor het recht om mens te zijn; solidair met het individu of voor ‘de ander’. In deze lezing wordt het protestgeluid van buiten in een museale setting geplaatst. Musoke Nawalga gaat in gesprek met activist Mala Badi om het proces van identiteitsvorming door middel van protest te onderzoeken en te definiëren.  

Vanuit het eeuwenoude Oedipus epos bestaat het idee dat ‘de zoon’ – of in een meer feministisch perspectief de hij/zij/hen- diens vader moet doden om vrij te kunnen zijn. Het oude maakt plaats voor een nieuw, geïdealiseerd territorium waar de ‘nieuwe ik’ kan zijn. Deze bravoure zien we ook terug in de periode van de Mexicaanse Revolutie (1910 –1929), alsook in de opkomende sociaal-linkse politieke ruimte waarin de activistische jonge generatie zich mee verbindt.  

In de lezing wordt gebruik gemaakt van gevonden beeldmateriaal dat is geschreven en opgenomen tijdens de Mexicaanse Revolutie en wordt onderzocht wat deze periode betekent in relatie tot de vorming van Kahlo’s identiteit. Maar ook de relatie tussen de protesten die vandaag de dag worden gevoerd en de protesten tijdens de revolutie komt aan bod. Wat betekent het om revolutionair te zijn? Is er een eindstadium waarin de ‘ideale zelf’ in een volmaakte samenleving een eindpunt bereikt? Of verdwijnen we allemaal in de vergetelheid, tot te onze revolutionaire zelf opgeven als de wereld niet meebeweegt op ons ritme? 

Musoke Nawolga
Musoke Nalwoga (1994) is geboren en getogen in Oeganda. Ze is momenteel werkzaam in Nederland als curator en onderzoeker met een focus op hedendaagse kunst. Momenteel is zij werkzaam binnen Motormond; een non-profit galerie voor hedendaagse kunst in Amstelveen. 

Musoke Nawalga

Mala Badi
Mala is een gender non-conforme performer en conceptueel kunstenaar, schrijver, politiek activist en mede-oprichter SEHAQ ( Queer vluchteling in NL ). Geboren in Casablanca Marokko werkt en woont hen nu in Amsterdam. In diens schrijven en kunst focust Mala op thema’s als Trans-bevrijding, ballingschap en dekolonisatie. Hen gebruikt kunst om systemen van onderdrukking te ontmantelen en ontwrichten en diens standpunt kenbaar maken over geschiedenis en sociale verandering. 

Mala Badi

Taal: Engels
Tickets: € 5,00 euro (exclusief museumentree).