Winnaars Karel Appel Wedstrijd - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Winnaars Karel Appel Wedstrijd

Te zien t/m 24 nov 2021

Deel:

De drie winnaars van Do it at Home wedstrijd zijn bekend! Na lang jury beraad heeft de jury unaniem gekozen voor de werken van Heleen de Rijke, Peter Nieuwendijk en Gabriel Lokker. Deze zijn te zien in het entreegebied van het museum.

Heleen de Rijke – ‘Alle eendjes zwemmen in het water’

Heleen de Rijke – ‘Alle eendjes zwemmen in het water’
“De overgeschoten keukenspullen worden bewaard in een bak in de kelder. Wat zou daar in zitten, sterker, wat is bruikbaar en wat kan weg?
In ieder geval inspiratie gevonden voor een beeld! De rest mocht terug in de bak.”

Peter Nieuwendijk – ‘Een tweede jeugd’

Peter Nieuwendijk – ‘Een tweede jeugd’

“Ik ben 75 jaar en sinds kort heb ik een metalen wandelstok.
De oude houten stokken heb ik verzaagd en gebruikt voor deze beeldengroep. Samen met wat kinderspeelgoed dat ik jaren bewaarde voor eventuele kleinkinderen maakte ik deze beeldengroep. Gemaakt van houten kralen, een bijtring, houten estafetteblokjes (afkomstig van een failliete gymzaal), resthout van een kastje, damstenen én een paar kaasprikkertjes. Zo ontstond dit duo beeldje.
Hier en daar heb ik het wat opgevrolijkt met acrylverf.
De titel duidt er op dat ik me nog jeugdig voel ondanks mijn leeftijd!”

Gabriel Lokker- ‘Paysage Fromage’

Gabriel Lokker- ‘Paysage Fromage’

Het beeld is een idee en uitwerking van Gabriel (9) met technische hulp van zijn opa (76)

Gabriel: “Bij mijn Opa & Oma’ s huis in Frankrijk was ik me aan het vervelen en toen ging ik in het schuurtje kijken of er nog rommel lag waarmee ik kon knutselen.
Ze hadden daar ook boeken van Karel Appel en toen wilde ik een Karel Appel maken.
Mijn Opa heeft mij een beetje geholpen met het maken van dit beeld. De boomstronk leek op de hoorns van een koe uit het weiland naast ons huis. Ik vond ook nog een deurbel en die kon ik goed gebruiken als koeiebel. Een stuk triplex kon ik wel gebruiken om de kop te schilderen en met een stukje hout om het op te zetten was het beeld klaar.
De naam heb ik gekozen omdat Karel vaak paysage gebruikte in zijn titels, fromage omdat van koeienmelk kaas gemaakt wordt.

Het oordeel van de jury:

Deze drie winnaars hebben oog voor ruimtelijkheid en hebben durf laten zien in hun werk en materiaalgebruik. Het werk van Heleen spreekt evenzeer tot de verbeelding als die van Gabriel, met zijn stoere koe. Peter heeft een zeer kleurrijk werk gemaakt. Alle drie de werken passen goed thuis binnen de erfenis van Cobra.