Viering 75 jaar Cobra - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Viering 75 jaar Cobra

2023 - jubileumjaar

Deel:

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert 75 jaar Cobra (1948-1951) met een omvangrijk programma in 2023 met vele internationale bruiklenen. Het museum programmeert vanuit het gedachtegoed van de Cobra-beweging en stelt het experiment, het vrije denken en meerstemmigheid centraal.

Dit najaar tonen we Kosmogonie als opmaat naar het jubileumjaar.

Kosmogonie Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie
Tentoonstelling
7 oktober 2022 – 8 januari 2023

Voor het eerst is de Collectie Zinsou in Nederland te zien. Met een selectie van ruim 130 kunstwerken (sculpturen, foto’s, schilderijen en installaties) is de eerste etage van het museum gevuld met zinnenprikkelende kunst van 37 kunstenaars van verschillende generaties uit het Afrikaanse continent en Frankrijk. Het museum volgt het voorbeeld van een aantal Cobra-kunstenaars in hun fascinatie voor Afrikaanse kunst.

Deze tentoonstelling is de opmaat naar het 75-jarig bestaan van de Cobra-kunstbeweging (1948 – 1951). Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen programmeert vanuit het gedachtegoed van de Cobrabeweging en stelt het experiment, het vrije denken en meerstemmigheid centraal.

Emo de Medeiros, Surtenture #4 (… and the Dreams of Thunder Permeate the String of Inflections)[Overspanning #4 (… en de dromen van donder doordringen de keten van verbuigingen)], 2015, Zinsou Collection, courtesy of the artist c/o Pictoright 2022
Wij kussen de aarde
Deense moderne kunst 1934-1948
Tentoonstelling
27 januari – 14 mei 2023

Het jubileumjaar van Cobra 75 gaat van start met een drieluik van Deense moderne kunst. De Deense kunstenaars die in 1948 Cobra begonnen, hadden veel invloed op de veel jongere Nederlandse en Belgische Cobra-leden. Centraal staan ontwikkelingen in de Deense moderne kunst uit de jaren 30 en 40 met belangrijke thema’s als seksuele vrijheid, politiek, provocatie, experiment en spontaniteit, die later zo’n grote invloed op Cobra zouden hebben. Voor het eerst buiten Denemarken brengt deze tentoonstelling een groot overzicht van topstukken van zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars. 

Egill Jacobsen, Rød maske, 1943, olieverf op doek, 85 x 65 cm, collectie Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, c/o Pictoright 2022

Je est un Autre
Ernest Mancoba & Sonja Ferlov

Tentoonstelling
27 januari – 14 mei 2023

Aansluitend volgt een presentatie over het kunstenaarskoppel Sonja Ferlov (Denemarken) en Ernest Mancoba (Zuid-Afrika). Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobrabeweging in Denemarken. Hun interraciale relatie was uniek in die tijd. Zij hadden ieder hun eigen internationale kunstenaarspraktijk. In 2019 presenteerde Centre Pompidou twee grote retrospectieven van hun oeuvre, in Amstelveen is een selectie te zien.  

Becoming Ovartaci
Tentoonstelling
27 januari – 14 mei 2023

Het intrigerende werk van Ovartaci vormt het laatste deel van het Deense drieluik. Ovartaci – geboren als Louis Marcussen – bracht het grootste gedeelte van haar leven door in een psychiatrisch ziekenhuis. Transformatie is het centrale thema in haar leven en werk. De tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en sculpturen is een ode aan de verbeelding en inspiratie van deze Deense kunstenaar die in 1985 op 91-jarige leeftijd overleed. 

Ovartaci, Den kinesiske formel

Grenzeloos en vrij
Van Appel tot Basquiat

Tentoonstelling
2 juni – 8 oktober 2023

In 2023 vormt de 75e verjaardag van de internationale Cobra-beweging (1948 – 1951) de aanleiding voor het Cobra Museum om in Amstelveen werk van Appel, Constant, Corneille en Jorn bij elkaar te brengen met Picasso, Beckmann, Basquiat, Munch samen met hedendaagse kunstenaars als Jonathan Meese en Cecily Brown. 

Het toont de nauwe verwantschap en het universele karakter van Cobra met de vrije expressieve werkwijze van kunstenaars door de jaren heen. Met zo’n 150 schilderijen, sculpturen, werken op papier, foto’s en keramiek wordt het publiek uitgenodigd om het werk van een groot aantal Cobra-kunstenaars te vergelijken en verbanden te leggen met verwante kunstenaars die vóór, gelijktijdig of daarna werkten.

Karel Appel, Le Regard, 1950, bruikleen Collectie ABN AMRO ©Pictoright 2022

De andere Picasso, Terug naar de bron
Tentoonstelling
2 juni – 17 september 2023 

Het jaar 2023 markeert ook de 50ste sterfdag van een van de beroemdste kunstenaars uit de 20ste eeuw en daar wordt in Frankrijk en Spanje groots bij stil gestaan. Ook het Cobra Museum besteedt er met deze tentoonstelling aandacht aan. In zijn carrière gaat Picasso telkens terug naar zijn kindertijd en zijn culturele achtergrond, waarin dans en theater een grote rol spelen. Daarnaast was hij een inspiratiebron voor veel Cobra-kunstenaars. “Elk kind is een kunstenaar” is een van zijn bekendste uitspraken. Deze zorgvuldige selectie toont de hand van de meester waarin het experiment niet wordt geschuwd in tekeningen, keramiek en etsen. 

Pablo Picasso, Gezicht met groene neus, 1968 met dank aan Expona

Met dank aan
Het jubileumprogramma is mede mogelijk gemaakt door onze partners en genereuze steungevers. We bedanken in het bijzonder de gemeente Amstelveen, VriendenLoterij, Trebbe, BPD, Rabobank en de Cobra Business Club.