Presentatie Cobra Kunstprijs 2021 - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Presentatie Cobra Kunstprijs 2021

zaterdag 4 dec 2021 t/m zondag 6 mrt 2022

Deel:

Deze winter toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst een presentatie van het werk van Guido van der Werve, winnaar van de Cobra Kunstprijs 2021. De jury van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2021, bestaande uit Sjarel Ex, Roos Gortzak en Melchior Jaspers, koos unaniem voor de beeldend kunstenaar. Van der Werve ontvangt een geldprijs van € 15.000 en is uitgenodigd om een selectie van bestaand werk te presenteren in het Cobra Museum. Deze presentatie is van 4 december 2021 t/m 6 maart 2022 te bezichtigen in het Cobra Museum.   

Guido van der Werve, Nummer zes, Steinway grand piano, wake me up to go to sleep and all the color of the rainbow.
17’09”, 35mm, Amsterdam NL, 2006

In de werken van Guido van der Werve staan experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit centraal. Dit zijn kernwaarden die hij deelt met de kunstenaars van de Cobra-beweging. Van der Werve zocht in zijn werk altijd al bewust naar uitputting, volharding en uithoudingsvermogen. In 2016 raakte hij ernstig gewond bij een verkeersongeluk. Hij moest zichzelf op zijn 39ste opnieuw leren kennen: een uitputtend proces waarbij hij zelf al zijn kracht, volharding en uithoudingsvermogen nodig had om weer op de been te komen. Daarover maakt Van der Werve momenteel nieuw werk. De jury meent dat Guido van der Werve de Cobra Kunstprijs 2021 voor een mid-career kunstenaar meer dan verdient. 

Jury Cobra Kunstprijs 2021: “Zijn werken zijn uitermate fascinerend, vervreemdend en roepen vaak een unheimisch gevoel op. Veel van zijn films zijn zowel spectaculair, groots en meeslepend als heel gevoelig en teder. Van der Werve combineert en verbindt op een totaal eigenzinnige manier muziek, het menselijk lichaam, geschiedenis, performance, esthetiek, absurditeit en cinematografie. Dat Van der Werve al deze facetten bij elkaar weet te brengen maakt hem een groot en belangrijk kunstenaar. 

Over de kunstenaar
Guido van der Werve (1977) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie. Opgeleid als klassiek pianist componeert Van der Werve sinds 2007 muziek, die hij eveneens gebruikt voor zijn videowerken. Hij is begonnen als performancekunstenaar, maar stapte al gauw over naar het documenteren van zijn performances. Van der Werve raakte geïnteresseerd in film en cinematografie, omdat hij een vergelijkbare emotionele directheid ervoer als in muziek. Hij ontving diverse prijzen en zijn werk wordt nationaal en internationaal tentoongesteld. Begin 2022 opent in Eye Filmmuseum Amsterdam een grote tentoonstelling over Van der Werve.

Over de jury
Sjarel Ex (1957) is kunsthistoricus en directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Roos Gortzak (1973) is kunsthistoricus, curator, criticus en directeur van de Vleeshal in Middelburg. Melchior Jaspers (1987) is tentoonstellingsmaker en kunstadviseur van de Rijksbouwmeester. De jurering van de Cobra Kunstprijs gebeurde op basis van voordracht door de juryleden.

Guido van de Werve, Nummer drie, take step fall,10’38”, 35mm, Amsterdam NL, 2004

Over de prijs
De Cobra Kunstprijs Amstelveen, die sinds 2005 bestaat, wordt periodiek uitgereikt aan een mid-career beeldend kunstenaar die werk maakt dat getuigt van engagement in de geest van de Cobra-beweging. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit vormen het hart van deze beweging.
De prijs bestaat uit een geldprijs van €15.000 en een tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen creëert het Cobra Museum samen met de gemeente Amstelveen aandacht voor de waarden van de Cobra-beweging en haar rol in de hedendaagse kunst. Eerdere winnaars waren Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007), Gijs Frieling (2009), Nathaniel Mellors (2011), Metahaven (2013), Jennifer Tee (2015) en Christian Friedrich (2017). De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt ruimhartig ondersteund door de gemeente Amstelveen.