Miró & Cobra - Museum Cobra

Miró & Cobra

zaterdag 10 okt 2015 t/m zondag 31 jan 2016

Deel:

Joan Miró (1893-1983) behoort tot de meest geliefde kunstenaars ter wereld.

Joan Miró (1893-1983) behoort tot de meest geliefde kunstenaars ter wereld. Toch is het alweer bijna zestig jaar geleden dat zijn werk in de vorm van een grootse tentoonstelling in Nederland te zien was. Miró & CoBrA toont de veelzijdigheid van zijn poëtische universum en verkent voor het eerst de relatie van Miró met de kunstenaars van de internationale CoBrA-beweging.

De kunstwerken van Miró worden in verbinding gebracht met de werken van de Cobra kunstenaars

foto Peter Tijhuis

Bij binnenkomst van de tentoonstelling staat een reconstructie van Studio Sert centraal, het atelier van Joan Miró op Mallorca. De tentoonstelling zelf is ingedeeld in vijf zalen met kunstwerken van Miró uit de jaren twintig tot en met begin jaren tachtig; van schilderijen tot werk op papier, sculpturen en assemblages, keramiek en kunstenaarsboeken. Door de zalen heen wordt Miró in verbinding gebracht met werk van CoBrA-kunstenaars.

foto Peter Tijhuis

Miró & CoBrA in de media:

“laat overtuigend zien dat er meer verwantschappen bestaan tussen de Spaanse meester en de veel jongere experimentele schilders dan tot nu toe gedacht werd”
NRC ****

“[D]e belangrijkste verworvenheid van Miró & CoBrA is dat het die internationale sfeer weet op te roepen van vrij in de lucht zwevende creatieve ideeën, waarvan niemand precies weet waar ze vandaan komen.”
Elsevier Weekblad

“Het is bijna zestig jaar geleden dat Nederland een grote expositie wijdde aan Joan Miró. En dat terwijl hij hier veel kunstenaars beïnvloed heeft. Het Cobra Museum maakt het gemis goed”
Noord-Hollands Dagblad

Miró & CoBrA bij AVROTROS Opium (vanaf 15:02)