HOME Art Project - Museum Cobra

HOME Art Project

vrijdag 10 mrt 2023 t/m zondag 7 mei 2023

Deel:

HOME Art Project is een doorgaand kunstproject voor alle inwoners van Amstelveen en hun 139 verschillende nationaliteiten. Stephanie Rhode fotografeert mensen uit Amstelveen met een wit huis van wol. Deze foto’s zijn in deze pre-expositie te zien. Hierbij stelt zij de vragen: “Wat betekent HOME voor jou? Zijn dit je vrienden en familie, persoonlijke bezittingen of is het misschien een plek in de natuur of een bepaalde omgeving die je thuis laat voelen? Kortom wat associeer jij met HOME?”

Stephanie Rhode studeerde in de tachtiger jaren aan de AKI Academy of Art & Design ArtEZ in Enschede. In 1989 studeerde zij af in monumentale vormgeving. Zij volgde diverse Artist in Residence, onder andere in Japan, Peru en China. Haar werk is geëxposeerd in het binnen- en buitenland en is bekend door haar vergankelijke kunstprojecten en het universele thema ‘thuis’. De nieuwsgierigheid naar andere culturen en landen heeft haar werk als beelden kunstenaar sterk gevoed. Zo houdt ze zich bezig met maatschappelijke vraagstukken, beeldend weergegeven in de openbare ruimte, musea of in de natuur. Haar werk neemt verschillende vormen aan, zoals installaties, video, performances, fotografie en tekeningen.

Toen Stephanie Rhode hoorde dat Amstelveen alleen al meer dan 139 verschillende nationaliteiten kent, realiseerde zij zich dat dit kunstproject ook ’thuis’ in Amstelveen uitgevoerd zou kunnen worden. Ongeveer 75% van de niet Nederlandse nationaliteiten die in ons land wonen of verblijven kun je namelijk in Amstelveen vinden.

Het kunstproject bestaat niet alleen uit een foto maar ook uit het gevoel en de gedachten van de deelnemers. De museumbezoekers zien de gefotografeerde alleen van de achterkant en kijken dus als het ware met de persoon mee. Dit perspectief is deels geïnspireerd door schilderijen van de Duitse schilder Caspar David Friedrich. Voor Stephanie Rhode zijn het ‘zielsschilderijen’, omdat de toeschouwer iets ervaart over de emotionele wereld van de persoon die is afgebeeld. Haarserie van ‘zielsfoto’s’ vertelt iets over het (t)huis van de gefotografeerde, zonder het letterlijk uit te hoeven spreken.

Foto: Stephanie Rhode

In haar zoektocht naar interactie en uitwisseling is zij haar blik als kunstenaar steeds meer gaan verruimen. Waar zij eerst de interactie met wie zich aanbood vanzelfsprekend vond, is zij met de tijd meer op zoek gegaan naar de mensen die niet standaard met kunst in aanraking komen. Zij merkt bij haarzelf een steeds grotere nieuwsgierigheid naar hoe mensen buiten haar leefomgeving, vanuit andere achtergronden, culturen of landen, aankijken tegen haar thema’s en levensvragen. Door de uitwisseling met verschillende mensen op verschillende plekken op de wereld, ontstaan iedere keer weer andere kunstprojecten, andere ervaringen en interacties. Deze brengen zowel de overeenkomsten als de diversiteit van mensen naar voren in haar werk.

Het project is na afloop van de expositie in het Cobra Museum voor Moderne Kunst ook in de Schouwburg in Amstelveen te zien. De uiteindelijke tentoonstelling vindt in het najaar van 2023 plaats als zij alle 139 nationaliteiten heeft kunnen vinden en fotograferen. Met dank aan Gemeente Amstelveen en Stichting Stokroos.