Ben Cobra - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Ben Cobra

vrijdag 11 sep 2020 t/m zondag 24 okt 2021

Deel:

“In onze programmering staan altijd de waarden van Cobra centraal, die in deze tijd nog steeds niet aan actualiteit hebben ingeboet. Als kunsthistoricus bekijk je een kunstwerk snel vanuit je aangeleerde kennis. Om de collectie nu door hele andere ogen opnieuw te bekijken is een waardevolle verrijking”
Lillian Bóza, directeur Cobra Museum.

Voor de tentoonstelling Ben Cobra nodigt de bekende vormgever, kunstenaar en gastcurator Aziz Bekkaoui een uiteenlopende groep van meer dan 25 bijzondere, kleurrijke, baanbrekende, uitgesproken creatieve of anderszins opvallende individuen uit: van de kinderburgemeester van Amsterdam Ilias Admi tot de choreograaf Uri Eugenio, van de voorzitter raad van toezicht Universiteit van Amsterdam Marise Voskens tot de schrijver Arnon Grunberg. Door deze hedendaagse non-conformisten te koppelen aan de museumcollectie laat hij zien dat Cobra’s zoektocht naar hoop, de drang naar absolute vrijheid, spontane expressie en maatschappelijke en artistieke vernieuwing vandaag de dag nog even belangrijk zijn als destijds.

Danser Uri Eugenio, foto: Raymond van Zessen

In het museum zijn ruim 25 collectiestukken te zien die Aziz Bekkaoui toont samen met unieke foto’s van de hedendaagse non-conformisten. 

Ilias Admi, foto: Raymond van Zessen

In deze foto’s wordt de verwantschap die hij ziet tussen het individu en de ‘Cobra-waarden’ verhalend en visueel tot uitdrukking gebracht. Samen ademen zij de geest van de ooit zo revolutionaire Cobra-beweging, aldus Aziz. Spontaan dringt de vraag zich op: Heeft niet iedereen Cobra in zich? Wat is de Cobra in jou?

De geest van Cobra

Volgens Aziz Bekkaoui ademt deze groeiende groep de geest van de ooit zo revolutionaire Cobra-beweging. In ‘Ben Cobra’ toont hij dat Cobra’s zoektocht naar hoop, de drang naar absolute vrijheid, spontane expressie en maatschappelijke en artistieke vernieuwing vandaag de dag nog even belangrijk is als ruim 70 jaar geleden. 

De Cobra-beweging was een naoorlogse, invloedrijke kunstbeweging waarvan de kunstenaars bekend stonden om hun uitgesproken antiburgerlijke opvattingen en grote drang naar vrijheid en vernieuwing.

Aziz Bekkaoui en Arnon Grunberg presenteerden op de opening een nieuw manifest op een moment dat onze samenleving revolutionaire veranderingen doormaakt. ‘De geest van Cobra is springlevend en reden tot een hernieuwd manifest’, aldus Aziz Bekkaoui. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen werd het manifest door alle aanwezigen ondertekend.

 Lees hier het manifest en onderteken het zelf via deze link.

“mijn werk is geen revolutie, maar een evolutie”

Aziz Bekkaoui (1969, woont en werkt in Amsterdam) is opgeleid aan de Kunstacademie van Arnhem (ArtEZ) en won met zijn afstudeercollectie de Grand Prix op het Festival des Jeunes Stylists in Hyères en opende hiermee de couture show van Paco Rabanne in Parijs. In de loop van zijn carrière heeft Aziz een krachtige signatuur ontwikkeld in zijn mode, in zijn kunst en performances. Kenmerkend is zijn liefde voor vernieuwing, vloeiende vormen en beweging en ontwikkelde hij zich tot een multidisciplinair kunstenaar. Hij werkte samen met Marina Abramovic in het Guggenheim Museum in New York en was te zien in het Van Gogh Museum, Centraal Museum, Kunstmuseum Den Haag, Musée de la Mode et du Textile in Parijs en het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2007 heeft hij de Amsterdamprijs voor de Kunst ontvangen.

Aziz Bekkaoui, foto: Raymond van Zessen