7e Amstelveen Triënnale 2017 - Cobra Museum voor Moderne Kunst

7e Amstelveen Triënnale 2017

zaterdag 17 jun 2017 t/m zondag 16 jul 2017

Deel:

Vanaf 17 juni 2017 is de alweer 7e editie van de Amstelveen Triënnale te zien. De Amstelveen Triënnale toont professionele kunstenaars die werken in Amstelveen. Deze editie is te zien in het Cobra Museum, Museum Jan van der Togt en de Kunstuitleen Amstelveen. 

 

De Triënnale is de driejaarlijkse tentoonstelling voor professionele beeldend kunstenaars die in Amstelveen woonachtig en/of werkzaam zijn. Sinds 1998 wordt deze manifestatie onder auspiciën van het Cobra Museum georganiseerd, in samenwerking met de Gemeente Amstelveen.

De Triënnale heeft als doelstelling om aan in Amstelveen werkende en/of woonachtige kunstenaars een professioneel podium te bieden en om het publiek een overzicht te geven van de stand van zaken in de lokale beeldende kunst. De tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van de kunstbeoefening in Amstelveen. Er vonden Triënnales plaats in de jaren 1998, 2001, 2004, 2007, 2010 en 2014.

Sinds de vijfde editie streeft het Cobra Museum ernaar deze manifestatie van een nóg groter en breder publiek te voorzien. In 2014 is daarom samenwerking gezocht met collega-kunstinstellingen in Amstelveen. De zevende editie in 2017 is een samenwerking tussen het Cobra Museum, Museum Jan van der Togt en Kunstuitleen Amstelveen.

Robbert Weide, It Is Happening Again

Er zijn 22 kunstenaars voor deze editie geselecteerd door de conservatoren van de drie betrokken instellingen. De Amstelveen Triënnale 2017 omvat naast werk van een aantal oudgedienden ook verrassende nieuwkomers. Samen bestrijken de deelnemers een scala aan technieken: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, installaties en videowerk. Samen snijden ze bovendien een nog veel groter interessegebied aan waar het inhoud betreft. Sommige kunstenaars kiezen ervoor om een raadselachtige of poëtische wereld tevoorschijn te toveren, anderen reflecteren op de spanning tussen armoede en rijkdom, de effecten van globalisering, of laten zich inspireren door de literatuur, door reizen, door ervaringen met ontheemding of door persoonlijke herinneringen. Weer anderen vestigen de aandacht op alledaagse objecten of situaties die we zo makkelijk over het hoofd zien, of reflecteren op grote thema’s als ‘tijd’ en ‘eeuwigheid’.

Het publiek wordt van harte uitgenodigd om een wandeling te maken langs de drie locaties van de samenwerkende instellingen: het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum Jan van der Togt en Kunstuitleen Amstelveen – die op loopafstand van elkaar liggen.

Speciale dank gaat uit naar de Gemeente Amstelveen, die de Triënnale mogelijk heeft gemaakt, en natuurlijk naar alle kunstenaars, zonder wie er geen Triënnale zou bestaan.

Anne-Marie van Meel, Halfway between here and there