Else Alfelt, Kopenhagen 1910 - 1974  - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Else Alfelt, Kopenhagen 1910 – 1974 

Else Alfelt werd als Else Kirsten Tove Alfelt geboren op 16 september 1910. Ze was een Deense schilder. Vanaf haar zevende tot en met haar vijftiende woonde Alfelt in een weeshuis. Hier ontwikkelde ze op vroege leeftijd interesse in de schilderkunst; ze maakte portretten van medewerkers en andere weeskinderen. 

Else Alfelt
Else Alfelt, Points reaching for the sky
Else Alfelt, The blasted bridge

Alfelt was autodidact, maar om haar droom als schilder na te jagen besloot ze naar de Technische School in Kopenhagen te gaan. Deze tweejarige opleiding moest dienen als een opstap naar de Kunstacademie te Kopenhagen, maar ze werd niet toegelaten. Om die reden besloot ze zich in 1933 in te schrijven op The International Folk High School in Helsingor. In datzelfde jaar zou ze hier haar toekomstige man Carl-Henning Pedersen leren kennen. In 1934 huwde het stel. 

In de loop der jaren raakte het koppel goed bevriend met andere Deense kunstenaars, zoals: Ejler Bille, Henry Heerup, Asger Jorn en Richard Mortensen. Zij deelden de visie dat kunst expressief, spontaan en experimenteel moest zijn. Deze ideologie was van grote invloed op de werkwijze van Alfelt. In 1942 werd ze samen met haar man Pedersen en de kunstenaar Asger Jorn lid van de vooroorlogse Deense experimentele kunstenaarsvereniging Høst. Met z’n drieën behoorden zij tot de abstracte kunstenaars binnen deze groep. 

In 1948 kwam ze in contact met de leden van de Cobra-beweging. Door de jaren heen is het werk van Alfelt vaak tentoongesteld. Zo vond haar eerste solotentoonstelling plaats in 1941 te Kopenhagen en was haar werk gedurende de jaren 1952-1964 tijdens verschillende tentoonstellingen in het Carnegie Institute of Pittsburgh te bewonderen. In 1976 vond de opening van het Carl-Henning Pedersen en Else Alfelt Museum in Herning, Denemarken, plaats, waar haar werk altijd te zien is.