Gesloten op Koningsdag - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Gesloten op Koningsdag

Donderdag 27 april

Deel:

Het Cobra Museum is gesloten op Koningsdag. De dag dat Nederland oranje kleurt. Kleur heeft de kracht om emotie op te roepen. Iets waar de kunstenaars van de Cobra beweging in hun werk goed gebruik van maakten.

Egill Jacobsen, Orange maske (Oranje masker, 1944, Museum Jorn, Silkeborg, c/o Pictoright 2023 Olie på lærred. 140 x 91.5 cm

Ontmoet Cobra-kunstenaar Egill Jacobsen. Schilder, professor en een grote fan van spectrale kleuren (zo ook de kleur oranje). Jacobsen is geboren in Kopenhagen en studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten. Zijn eerste schilderijen werden beïnvloed door Albert Gottschalk’s traditionele Deense landschapsschilderijen, maar na een bezoek aan Parijs in 1934, waar hij het werk van Matisse en Picasso had gezien, begon hij abstracte werken te maken van felgekleurde gemaskerde figuren met snavels, waarin kleur het enige criterium voor expressie was. Vanaf 1940 maakte hij meer gemaskerde afbeeldingen met geometrische vormen die tanden, eieren en dergelijke voorstelden in zuivere spectrale kleuren.

Egill Jacobsen, Rød maske (Rood masker), 1943, Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, c/o Pictoright 2023