Jaarverslag 2021 - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Jaarverslag 2021

Deel:

Hierbij presenteren wij je het Jaarverslag van het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen voor 2021. Het was in vele opzichten een uitzonderlijk jaar. Het museum was vijf maanden gesloten vanwege de covid-19 lockdowns, maar in de overige zeven maanden mochten wij 83.382 bezoekers verwelkomen. Met name de tentoonstelling: “Frida Kahlo & Diego Rivera. A Love Revolution” trok alleen al 77.311 bezoekers.

Onze ambitie om van het museum een cultureel centrum te maken met veelzijdige activiteiten, gerelateerd aan de hoogwaardige tentoonstellingen met een maatschappelijke relevantie, kon na de lockdown op 5 juni eindelijk worden ingevuld. Livestreams, symposia, lezingen, concerten, feestweekenden, workshops voor families en kinderen, recepties en rondleidingen, zowel binnen als buiten op het Sandbergplein, maakten het museum een bruisend middelpunt van het Stadshart. In dit programma werkten wij nauw samen met Cinema Amstelveen, de Stadsschouwburg, de Bibliotheek Amstelland, Poppodium P60, Jongerenwerk Amstelveen en andere partners. Deze ambitie wordt ook dit jaar in nog grotere mate voortgezet.

Met de gemeente Amstelveen ontwikkelden wij een ”Wayfinding” project, in samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam, Amsterdam & Partners en Connexxion, als onderdeel van een bewuste marketingstrategie om binnen de toen geldende covid-19 beperkingen vooral lokaal en regionaal publiek te trekken.

Gebaseerd op ons uitgebreide publieksonderzoek en de statistieken van NBTC-NIPO 2018 en CBS-NBTC 2018, genereerde de programmering een betrouwbare schatting van €4,5 miljoen aan inkomsten in de lokale economie van de gemeente Amstelveen.

Het museum genereerde 60% aan eigen inkomsten. De overige 40% bestond uit de reguliere subsidie van de gemeente Amstelveen (€ 814k) en huursubsidie (€ 383k), plus de covid-19 steunmaatregelen (huurkwijtschelding gemeente Amstelveen, Provinciaal Noodfonds, NOW).

Uiteindelijk hadden we een positief resultaat van € 429.712,-. De continuïteitsreserve (2020: € -365.195) staat nu op +€321.621 en het bestemmingsfonds (VriendenLoterij) +€627.510,-.

Het is hartverwarmend dat het publiek tijdens de covid-19 pandemie steun heeft betuigd aan het eensgezinde, keihard werkende team van het museum en aan de kunst en cultuur in het algemeen. Het is overduidelijk dat de grote behoefte hieraan door de overheid tijdens de covid-19 crisis enorm is onderschat. Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur bijdragen aan het welzijn van de mens.

Dit jaar 2022, bouwen wij voort op de positieve ontwikkelingen op het gebied van programmering, bruggenbouwen, educatie en de groei van het aantal vrijwillige publieksmedewerkers uit Amstelveen en omgeving.

2021- Cobra Museum Jaarverslag