Cobra Kunstprijs 2021 voor Guido van der Werve - Museum Cobra

Cobra Kunstprijs 2021 voor Guido van der Werve

Persbericht

Deel:

Guido van der Werve is de winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2021. De jury, bestaande uit Sjarel Ex, Roos Gortzak en Melchior Jaspers, koos unaniem voor de beeldend kunstenaar. Van der Werve ontvangt een geldprijs van €15.000 en is uitgenodigd om een tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te maken. Vanaf 4 december 2021 is zijn werk te zien in het Amstelveense museum. De jury kent de Cobra Kunstprijs toe aan Van der Werve vanwege zijn eigenzinnig ontwikkelde oeuvre.

In de werken van Guido van der Werve staan experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit centraal. Dit zijn kenmerken die hij deelt met de kunstenaars van de Cobra-beweging. Van der Werve zocht in zijn werk altijd al bewust naar uitputting, volharding en uithoudingsvermogen. In 2016 had hij een zwaar ongeluk. Hij moest zichzelf op zijn 39ste opnieuw leren kennen: een uitputtend proces waarbij hij zelf al zijn kracht, volharding en uithoudingsvermogen nodig had om weer op de been te komen. Daarover maakt Van der Werve momenteel nieuw werk.

De jury meent dat Guido van der Werve de Cobra Kunstprijs voor een mid-career kunstenaar meer dan verdient. “Zijn werken zijn uitermate fascinerend, vervreemdend en roepen vaak een unheimisch gevoel op. Veel van zijn films hebben aan de ene kant iets spectaculairs, groots en meeslepends en aan de andere kant iets heel gevoeligs en fijns. Van der Werve combineert en verbindt op een totaal eigenzinnige manier muziek, het menselijk lichaam, geschiedenis, performance, esthetiek, absurditeit en cinematografie met elkaar. Dat Van der Werve al deze facetten bij elkaar weet te brengen maakt hem tot een groot en belangrijk kunstenaar.”

Over de kunstenaar
Guido van der Werve (1977) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie. Opgeleid als klassiek pianist componeert Van der Werve sinds 2007 muziek, die hij eveneens gebruikt voor zijn videowerken. Hij is begonnen als performancekunstenaar, maar stapte al gauw over naar het documenteren van zijn performances. Van der Werve raakte geïnteresseerd in film en cinematografie, omdat hij een vergelijkbare emotionele directheid ervoer als in muziek. Hij ontving diverse prijzen en zijn werk wordt nationaal en internationaal tentoongesteld. Begin 2022 opent in Eye Filmmuseum Amsterdam een grote tentoonstelling over Van der Werve.

Over de jury
Sjarel Ex (1957) is kunsthistoricus en directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Roos Gortzak (1973) is kunsthistoricus, curator, criticus en directeur van de Vleeshal in Middelburg. Melchior Jaspers (1987) is tentoonstellingsmaker en kunstadviseur van de Rijksbouwmeester. De jurering van de Cobra Kunstprijs gebeurde op basis van voordracht door de juryleden.

Over de prijs
De Cobra Kunstprijs Amstelveen, die sinds 2005 bestaat, wordt periodiek uitgereikt aan een mid-career beeldend kunstenaar die werk maakt dat getuigt van engagement in de geest van de Cobra-beweging. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit vormen het hart van deze beweging.
De prijs bestaat uit een geldprijs van €15.000 en een tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen creëert het Cobra Museum samen met de gemeente Amstelveen aandacht voor de waarden van de Cobra-beweging en haar rol in de hedendaagse kunst. Eerdere winnaars waren Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007), Gijs Frieling (2009), Nathaniel Mellors (2011), Metahaven (2013), Jennifer Tee (2015) en Christian Friedrich (2017). De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt ruimhartig ondersteund door de gemeente Amstelveen.