23 oktober: Oekraïne in Beeld bij het Cobra Museum

Oekraïne in beeld

Zondag 23 oktober 2022

Deel:

Programma met achtergronden & muziek bij café-expositie

Zondag 23 oktober
15.00-16.00 uur
Locatie: Cobra Café
Vrije inloop en toegang (voor toegang tot de rest van het museum gelden de normale toegangsprijzen)
Dit programma is in het Engels

Samen met Dzherelo, de Oekraïense School in Amstelveen, organiseert het Cobra Museum op 23 oktober een zondagmiddagprogramma bij de expositie Visies uit Oekraïne, die in het café van het museum te zien is. De expositie toont affiches van het Oekraïense collectief Pictoric, een groep kunstenaars waaronder ook beroemde Oekraïense kinderboekenillustratoren. Met hun illustraties geven zij commentaar op de oorlog in hun land, maar tonen zij ook de trots, kracht en hoop van de Oekraïners. Op 23 oktober kom je als publiek meer te weten over de affiches en de makers ervan, maar maak je ook kennis met de mensen van de Amstelveense Oekraïense school. Er vindt een muzikaal optreden  plaats en er is gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan.

Oekraïense School & het Cobra Museum
Het Cobra Museum en de Oekraïense school Dzherelo slaan met de expositie Visies uit Oekraïne de handen ineen om de actualiteit in Oekraïne, gezien door de ogen van Oekraïners zelf, in Amstelveen te kunnen tonen. De Oekraïense School Dzherelo (Bron), sinds kort gevestigd in een groter pand aan de Doctor Schaepmanlaan, is al jarenlang de ontmoetingsplek voor de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen, Amsterdam en de regio. Op zondag leren kinderen over de Oekraïense taal en cultuur, waarbij ook kunst een belangrijk onderdeel vormt. De lesboeken die zij gebruiken, zijn soms geïllustreerd door dezelfde kunstenaars van wie er nu affiches in het museumcafé te zien zijn. Sinds het begin van de oorlog en de komst van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland, is het belang van Dzherelo alleen maar toegenomen.

Pictoric
De affiches van het Oekraïense illustratorencollectief Pictoric werden al op verschillende plekken ter wereld te getoond; in New York, Ottawa, Parijs, Florence en Utrecht en in musea, bibliotheken of juist op straat. De illustratoren werken deels vanuit Oekraïne, maar verschillende van hen zijn gevlucht en werken momenteel vanuit andere landen. Vanaf de oprichting in 2014 laten de illustratoren van Pictoric zich inspireren door de hedendaagse Oekraïense cultuur en het dagelijks leven. Het collectief nam al deel aan vele nationale en internationale projecten.

The biggest damage Ukraine gets from air and missile strikes of russian army. Only with the support of Europe, it is possible to protect the Ukrainian sky and save hundreds of innocent lives.