Lezing | Ovartaci: The Signature of Madness - Cobra Museum voor Moderne Kunst

Lezing | Ovartaci: The Signature of Madness

Zondag 30 april

Deel:

Exclusieve lezing door Brian Benjamin Hansen, schrijver van het boek Ovartaci: The Signature of Madness 

Deze lezing is in het Engels 

Tijd: 15.00 – 15.45 uur, met aansluitend ruimte voor vragen.
Prijs: gratis (exclusief museumtoegang)
Reserveren: reserveer hier je ticket voor de lezing op zondag 30 april. Let op! Je hebt nog wel een museumentree nodig voor het bezoeken van de lezing. Koop deze aan de kassa of online door een tijdslot te selecteren.

Op zondag 30 april organiseert het Cobra Museum een speciale lezing door Brian Benjamin Hansen. Hansen is filosoof en auteur van het boek Ovartaci: The Signature of Madness en zal in deze lezing inzoomen op het thema waarnaar de titel van deze tentoonstelling Becoming Ovartaci verwijst: het proces van Ovartaci worden.  


Becoming Ovartaci
 

Ovartaci veranderde zichzelf gedurende zijn leven van Louis Marcussen, een verlegen jongen van het Deense platteland, tot de grote kunstenaar Ovartaci, de schepper van spectaculaire visioenen uit een leven in andere tijden en plaatsen. Van een verlegen jongen transformeerde Ovartaci in een sjamaan die in contact stond met geesten, dierlijke geesten en de geesten van lang verloren familie en deze geesten op magische wijze tot leven bracht met geïmproviseerde materialen.  

Brian Benjamin Hansen betoogt dat om het werk van Ovartaci te kunnen begrijpen het niet alleen nodig is om naar het leven met al zijn biografische details te kijken, maar ook naar de aanhoudende zelfexperimentele productiviteit van deze kunstenaar: “Ovartaci kan niet accepteren geboren te zijn als Louis Marcussen, en kan niet accepteren in welk lichaam hij is gestopt. Ovartaci worden is vechten tegen Louis, en het is ook vechten tegen sterke krachten in hemzelf, niet in de laatste plaats de kracht van de seksualiteit. In deze lezing wil ik schetsen hoe Ovartaci in gevecht is met zichzelf en hoe hij via nieuwe religieuze en esthetische wegen zichzelf weet te herstructureren. Ovartaci’s kunst is, zo betoog ik, geen rauwe “art brut”, maar het eerder het tegendeel, namelijk een zeer geraffineerde poging om de wereld opnieuw op te bouwen.”

The Signature of Madness 

In zijn boek Ovartaci: The Signature of Madness zet Hansen twee esthetische strategieën uiteen die in het werk van Ovartaci een rol spelen, namelijk de strategie van snijden en die van toevoegen. De strategie van het snijden heeft te maken met een soms zeer gewelddadige strijd tegen de schadelijke krachten die Ovartaci aanvallen; een strijd wordt ook gevoerd op het terrein van het eigen lichaam. Ovartaci wil de kwade krachten in zichzelf elimineren, of uitsnijden. De strategie van het snijden is een destructieve strategie: ook al maakt het een kleurrijke, zij het wat spookachtige en dubbelzinnige eerste indruk, het is niet zonder trauma. 

De strategie van het toevoegen heeft te maken met de manier waarop iets dat niet functioneert wordt vervangen door iets nieuws. Het mannelijk lichaam wordt bijvoorbeeld vervangen door een vrouwelijk lichaam. Maar deze strategie van het toevoegen werkt niet alleen op het lichamelijke niveau, maar ook op het niveau van sociale inscriptie. Vandaar dat de naam “Ovartaci”,die de naam Louis Marcussen vervangt, zelf een enorm gewicht in de schaal legt. Hij kan worden gebruikt als een ontsnapping naar een ander leven of als een magisch instrument, maar hij heeft ook een eigen mythologie en genealogie, met zijn vele vreemde lichamen, figuren, dieren en landschappen en met zijn achtergrondanekdotes over het leven in andere reïncarnaties, vaak verteld door Ovartaci. De waan is geen waanzin, zoals Freud al wist, maar “in werkelijkheid een poging tot herstel, een proces van reconstructie.” 

Het boek is op dag van lezing verkrijgbaar in de museumshop van het Cobra Museum.  


Brian Benjamin Hansen
 

Brian Benjamin Hansen is filosoof. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Aarhus en universitair hoofddocent aan het VIA University College. Hij is auteur van Ovartaci: The Signature of Madness (Aarhus University Press, 2022) en co-auteur van Analysing the Cultural Unconscious (Bloomsbury, 2020).  

 

* Vragen over de kaartverkoop? Van maandag t/m vrijdag kun je tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met 020 547 50 37.