Jonas Ohlssons Summerschool: Class of ‘24 - Museum Cobra

Jonas Ohlssons Summerschool: Class of ‘24

Maandag 22 t/m vrijdag 26 juli

Deel:

“The One That I am Not”
Drawing yourself, And OTHERS, without Othering the other or yourself

Datum: 22 juli-26 juli 2024
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Voertaal: Engels en Nederlands
Locatie: Museum Cobra Amstelveen
Tickets: via de link

Dit jaar vindt alweer de achtste editie van de Jonas Ohlssons Summerschool plaats in Museum Cobra. Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli krijgen deelnemers de kans om samen met kunstenaar Jonas Ohlsson hun creativiteit te ontdekken. Het programma bestaat uit inhoudelijke colleges kunst en filosofie en heel veel tekenen. De Summerschool wordt afgesloten met een feestelijke presentatie van de werken die door Class of ‘24 zijn gemaakt.

Summerschool
Ohlsson is kunstenaar en maker van tekeningen, installaties en objecten. Zijn kunst is al net zo veelzijdig als zijn artistieke praktijk met veel provocatie en humor. Speciale gastdocent van deze editie is Kenneth Aidoo, een kunstenaar die zich verdiept in de maatschappelijke positie van mensen uit de Afrikaanse diaspora door middel van film, schilderijen, tekeningen en video-installaties. Ook zal er naar model worden getekend en is net als vorig jaar Taneesha Sijmons te gast.

De Summerschool is van 22 t/m 26 juli van 10.00-17.00 uur. Kosten zijn € 325,- per deelnemer inclusief materiaal, koffie/thee en toegang tot het museum. Voor deelnemers tot en met 30 jaar geldt er een kortingstarief van € 275,-.

Praktische informatie en het dagschema vind je hier.

Tentoonstelling Pierre Verger – The One That I Am Not
Thema: The One That I am Not.
Drawing yourself, And OTHERS, without Othering the other or yourself

Naast vertrouwde onderwerpen als flow is het thema van deze editie afgeleid van een tentoonstelling die momenteel in Museum Cobra te zien is. The One That I am Not toont het belangrijke fotografische oeuvre van Pierre Verger, een Franse fotograaf, etnoloog en schrijver die tijdens zijn reizen de ontmoetingen met mensen en culturen vastlegt. De foto’s zijn een visueel verslag van de ontmoeting tussen Verger en degene die hij niet was, maar wiens leven en wijsheid hij wilde begrijpen en delen.

Jonas:
‘Of course we will do what we ALWAYS do, trying to get in touch with our intuition, finding joy and play, opening up the gate to the imagination. Finding FLOW. ‘The special theme during this edition is that we will work with drawing portraits, and again drawing from model, Taneesha. We will debate about what it means to draw yourself, can we do something ELSE than classical drawing from a mirror or photographical image of ourself. Drawings about yourself, SO a MUCH broader idea of what a portrait could be, AND talk about what it means to have a position, yes, identity. HOW do you draw about the other? How are you honest to your self-image?’

Pierre Verger onderzocht het verband tussen Afro-culturen aan beide zijden van de oceaan, waarvan het ontstaan in Amerika een direct gevolg was van de trans-Atlantische slavenhandel. Hij bestudeerde de levens van deze mensen en wilde niets liever wilde dan een van hen worden. Van zijn eigen afkomst nam hij zoveel mogelijk afstand. Tegelijkertijd kun je anno 2024 niet om zijn witte, bevoorrechte positie heen, wat raakt aan de thematiek rondom identity politics:

Jonas:
‘I have experienced the same with my travels in faraway countries. Who can travel, who can visit who, who does the framing, is there an economic imbalance? And who will do the final editing of a photography and film? Who has the power over the narrative? I experienced it myself, when I came to Bijlmer and started making a SKOR project on Hip Hop in the Bijlmer. Oh I had such good intentions, but oh how that project was full of misses and well-meaning opinions and ideas, not full-blown racism, or was it? It was certainly a case of ignorance.’

Over Kenneth
Kenneth Aidoo is een beeldend kunstenaar die zich verdiept in de maatschappelijke positie van mensen uit de Afrikaanse diaspora door middel van film, schilderijen, tekeningen en video-installaties. Hij studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie met een reeks portretten, waarin hij de dagelijkse ervaringen die hij in Nederland opdeed, onderzocht. Andere onderwerpen in zijn werk zijn de driehoek verbinding tussen Ghana, Nederland en Suriname, en hoe het is om een tri-culturele identiteit te hebben. Aidoo heeft zowel in Nederland geëxposeerd en een internationale show in Antwerpen, België. Hij is genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Moderne Schilderkunst in 2021 en is een van de drie winnaars in 2022. Zijn werk bevindt zich in privé- en openbare collecties.


Kenneth Aidoo, fotograaf: Dylan

Over Taneesha
Taneesha Sijmons is coach op het gebied van sensualiteit, relatie en intimiteit en is erotisch danseres. Met haar werk empowered en ondersteunt zij mensen om de relatie met zichzelf, hun partner(s), hun lichaam te ontdekken en hun sensuele welzijn te omarmen en te verdiepen. Als erotische danseres belichaamt zij de viering van de vrouw en toont daarmee de kracht van empowerment. Door haar performance art benadrukt zij dat naaktheid en sensualiteit niet als taboe gezien hoeven te worden en gebruikt ze haar kunstvormen om de schoonheid, het magnetisme en de vrijheid binnen sensualiteit tentoon te stellen.


Taneesha Sijmons, fotograaf: Juliane Falk

Over Jonas
Jonas Ohlsson (1967, Örebro, Zweden) is kunstenaar en maker van tekeningen, installaties en objecten. Ook componeert hij muziek en treedt hij op als Blodfet & DJLonely. Zijn kunst is al net zo veelzijdig als zijn artistieke praktijk met veel provocatie en humor. Ook samenwerking speelt in zijn werk een belangrijke rol: samen met anderen, zoals met oma Fanny, tekenen en muziek maken om tot nieuwe verrassende resultaten te komen. Ohlssons achtergrond in elektronische muziek dringt door in zijn artistieke proces, met veel aandacht en ruimte voor intuïtie en vrije associatie. Ohlsson geeft ook les aan de KABK en Design Academy in Eindhoven. Ook gaf hij workshops in Boston, Rio de Janeiro, Sydney, Los Angeles, Aruba, Xiamen en Genève.


Jonas Ohlsson

Kaartverkoop
Instructie voor kaartverkoop:
1. Klik op de link
2. Selecteer 22 juli
3. Kies summerschool en 10.00 uur
4. Volg de vervolgstappen
5. Reken af

Er zijn selechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.
Iedereen ouder dan 18 jaar mag zich inschrijven, er is geen ervaring of voorkennis vereist, wel is een voorliefde voor tekenen gewenst.
Vragen over de kaartverkoop? Van maandag t/m vrijdag kunt u tussen 09.00 en 17.00 uur bellen naar 020 547 50 37.