Jonas Ohlssons Summerschool bij het Cobra Museum

Jonas Ohlsson’s Summerschool: class of 22

Maandag 18 t/m vrijdag 22 juli 2022

Deel:

Van 10.00 – 17.00 uur
Prijs: € 275,- per persoon (inclusief materiaal, koffie/thee en toegang tot het museum; exclusief schetsboek en schrijfwaar)
TICKETS – let op: instructies voor kaartverkoop vind je onderaan deze pagina.
Beperkt aantal tickets beschikbaar.
Dit evenement is in het Nederlands en Engels.

Deelnemers ontvangen een week voor aanvang het rooster en praktische informatie.

Summerschool Cobra Museum

Zesde editie van Jonas Ohlsson’s Summerschool @ Cobra Museum

Speciale gastdocent: Wafae Ahalouch

Vier en een halve dag lang tekenen en feestelijke presentatie met DJ Ike

Maak samen met kunstenaar Jonas Ohlsson een reis door je eigen creativiteit! Ontdek de intuïtieve kracht van het beeld en ga op zoek naar hun eigen creatieve instinct.

Deze editie staat de rol van de logica centraal: goede kunst heeft behalve intuïtie ook de logica nodig, hoe gaan deze samen? Gastdocent Wafae Ahalouch geeft, naar aanleiding van haar werk Soul Solitude dat ze speciaal maakte voor de tentoonstelling Het andere verhaal, kunst uit het Marokkaanse modernisme een inkijkje in haar eigen manier van werken: hoe vertel je een verhaal in een beeldend werk en breng je inspiratie, denken en doen samen in een collage?

Wafae Ahalouch
Portret van Wafae Ahalouch – Femke Doove

Soft Spirituality

‘Naar aanleiding van mijn werk Soul Solitude dat in de expositie Het Andere Verhaal te zien is, wil ik de deelnemers een inkijkje geven in mijn manier van werken. Hoe kan je een verhaal vertellen in een beeldend werk door je inspiratie, denken en doen samen te laten komen in een collage. Het spelen  met vormen, kleuren en vertellingen en deze samenvoegen is een manier om een creatief proces aan te gaan.

Ik wil gaan kijken of we abstractie en figuratie, symboliek en spiritualiteit een verbintenis kunnen laten aangaan. We zullen deze dag gaan werken met hetgeen wat eenieder eerder in de week gemaakt heeft bij Jonas Ohlsson. Door een extra dimensie te kiezen vanuit een compositie van geometrische basisvormen krijgen elementen van eerder gemaakte tekening een andere betekenislaag. Het abstraheren door evt. vergroten van beeldelementen uit de gemaakte tekeningen kunnen naar verassende nieuwe vertellingen leiden.’

Soul Solitude
Soul Solitude – Wafae Ahalouch

Het programma bestaat uit inhoudelijke colleges kunst en filosofie en heel veel tekenen. De Summerschool wordt afgesloten met een feestelijke presentatie van de werken die door Class of 22 zijn gemaakt. De totale kosten bedragen 275 euro per deelnemer (inclusief materialen en koffie/thee en feestelijke presentatie).

The REMIX of logic and intuition, the hearts and the minds

‘De vorige edities lag er een sterke focus op spelen, intuïtie en flow. Dat zullen we blijven doen, maar deze zomer gaan we door naar de volgende halte in onze reis. We gaan de kant van de logica onderzoeken en het huwelijk tussen intuïtie en logica (hearts & minds) proberen te bewerkstellen.

Dit huwelijk tussen logica en intuïtie lijkt een beetje op het huwelijk van mijn eigen ouders:  mamma was een hippie, dromerig en intuïtief en geloofde in spoken. Pappa was boekhouder, hield van de ambachtelijke kant van kunst, skill was belangrijk voor hem en hij kon zelf ook goed tekenen en hij hield van logica en wiskunde.

Deze zomer gaan we op reis met pappa en gaan we proberen om een huwelijk te regelen tussen logica en intuïtie. En dat is voor het eerst, want de focus tijdens eerdere edities lag altijd op intuïtie. Vaak ook omdat dat veel moelijker is om te ontwikkelen dan de logische kant. Maar je hebt dus beide nodig om ECHT goede kunst te kunnen maken.

De vraag is dan…HOE regel je het huwelijk tussen je eigen logica en intuïtie?

en wat zijn de verschillen tussen die beide krachtbronnen?

En misschien ook hun zwaktes?

Summer school Cobra Museum

We gaan aan de slag met remixen van je eigen tekeningen. We gebruiken onze innerlijke logica, vrije associatie en ons eigen analytische oog om een remix te maken van de tekeningen die wij met flow en intuïtie hebben gemaakt. Knippen en plakken is een natuurlijk proces van je eigen tekeningen remixen en tot nieuwe inzichten te brengen. En het is extra spannend als je je eigen persoonlijke tekeningen knipt en plakt (in plaats van anoniem beeldmateriaal uit kranten en tijdschriften).’

Over Jonas:

Jonas Ohlsson (1967, Örebro, Zweden) is kunstenaar en maker van tekeningen, installaties en objecten. Hij componeert muziek en schrijft en treedt op als Blodfet & DJLonely. Zijn kunst is even veelzijdig als zijn artistieke praktijk en wordt gekenmerkt door provocatie en humor. Ook samenwerking speelt een belangrijke rol: samen met anderen tekenen en muziek maken om tot nieuwe verrassende resultaten te komen. Ohlssons achtergrond in elektronische muziek dringt door in zijn artistieke proces, waar een groot deel is voorbehouden aan intuïtie en vrije associatie. Jonas geeft ook les aan de KABK en Design Academy in Eindhoven. Ook gaf hij workshops in Boston, Rio de Janeiro, Sydney, Los Angeles, Aruba, Xiamen en Genève.

Over Wafae:

Wafae Ahalouch (1978, Tanger)  studeerde in 2001 af aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, gevolgd door residenties bij De Ateliers en de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam. Ze heeft nationale en internationale erkenning ontvangen in de vorm van verschillende beurzen, stipendia en prijzen, waaronder, in 2003, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Ze heeft deelgenomen aan verschillende solo- en groepstentoonstellingen in ondermeer Club Solo, Breda; Billboard Festival, Istanbul en Casablanca; Museum Arnhem; Framer Framed, Amsterdam; Marrakech Biënnale 5; FIAC, Parijs; Musée de Marrakech; Kasteel Marquardt, Potsdam; Young Artists Biennale, Bucharest. Haar werk is opgenomen in verschillende openbare en particuliere collecties in Nederland, België en Frankrijk.

KOOP TICKET

Instructie voor kaartverkoop:

  • Selecteer in de kaartverkoopkalender 18 juli en kies het tijdstip
  • Ga naar de volgende stap en selecteer vervolgens Summerschool. Kies het aantal gewenste tickets
  • Volg de vervolgstappen
  • Er zijn slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar
  • Iedereen ouder dan 18 jaar mag zich inschrijven, er is geen ervaring of voorkennis vereist

Vragen over de kaartverkoop? Van maandag t/m vrijdag kunt u tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met 020 547 50 37.