Het andere verhaal van een nieuwe generatie | Cobra Museum

Het andere verhaal van een nieuwe generatie – uitverkocht

Vrijdag 16 september 2022

Deel:

DutchCulture en Cobra Museum voor Moderne Kunst presenteren Het andere verhaal van een Nederlandse en Marokkaanse nieuwe generatie.

Dit programma is volgereserveerd

Vanaf 15.30 uur
Locatie: Cobra Museum voor Moderne Kunst
Dit programma is Engelstalig
Toegang gratis (exclusief museumtoegang)*

*Voor mensen onder de 30 jaar die zich voor beide programmaonderdelen aanmelden via DutchCulture (klik hier) vervalt de museumtoeslag van € 3,50. Zij reserveren voor het programma en kopen hun museumticket (ex toeslag) ter plekke aan de balie van het Cobra Museum.

220802_HAV_DutchCulture

Welke veranderingen en uitdagingen in de samenleving inspireren jonge kunstenaars uit Marokko en Nederland om hun kunst te maken? Hoe gaan zij om met tradities en hun vaak internationale identiteit? Een nieuwe generatie Nederlandse en Marokkaanse kunstenaars en culturele professionals laten hun licht schijnen op de thema’s die terugkomen in Het Andere Verhaal, Marokkaans modernisme van 1956 tot nu; een tentoonstelling waarin kunstwerken van 50 Marokkaanse kunstenaars worden samengebracht. De werken zijn geselecteerd door gastcurator Abdelkader Benali.

Deel I: open voor iedereen

  • 15.15 – 15.30 uur: inloop
  • 15.30 – 16.30 uur: Abdelkader Benali in gesprek met een nieuwe generatie kunstenaars
  • 16.30 – 17.15 uur: Bezoek aan de tentoonstelling

Deel II: open voor kunstenaars en professionals uit het culturele veld

  • 17.15 – 18.00 uur: DutchCulture meet-up over de culturele praktijk in Nederland en Marokko en uitwisseling daartussen
  • 18.00 – 19.00 uur: Drankjes

Het programma bestaat uit twee delen, waarvan het eerste deel voor iedereen toegankelijk is. Het tweede deel is specifiek gericht op kunstenaars en culturele professionals.

Deel I
In het eerste deel van het programma maakt het publiek kennis met vier jonge ‘NewGen-’kunstenaars en culturele professionals, afkomstig uit Marokko en Nederland. Abdelkader Benali, schrijver, kunstverzamelaar en curator van Het andere verhaal, deelt enkele van zijn ervaringen bij het samenstellen van de tentoonstelling en introduceert vervolgens de kunstenaars: Mohammed Amine El Bellaoui, Sarah Amrani, Chama Tahiri en Salim Bayri. Samen met hen onderzoekt Benali hoe hun praktijk zich verhoudt tot het werk en de ideeën van hun artistieke voorgangers. Hoe gaan zij om met enerzijds traditie en anderzijds maatschappelijke veranderingen? Wat betekent hun culturele achtergrond voor hen?

Na deel I is er gelegenheid om samen met Abdelkader Benali de tentoonstelling te bezoeken.

Deel II
Tijdens het tweede deel bespreken we professionele en persoonlijke ervaringen met de vier jonge kunstenaars en Abdelkader Benali. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in het werken als jonge kunstenaar in Marokko en Nederland? Wat betekenen de Marokkaanse cultuur en traditie voor kunstenaars en culturele professionals? Wanneer worden herinneringen nostalgie? En wordt je identiteit vooral geografisch of cultureel bepaald?

Over de artiesten
Rebel Spirit (de artiestennaam van Mohammed Amine El Bellaoui) is een straatkunstenaar, stripauteur, illustrator en muzikant uit Casablanca. Hij is gepassioneerd door urban art en underground cultuur en is een van Marokko’s jongste auteurs van stripboeken. Zijn stripboeken over het dagelijkse leven in Casablanca, ”Gids van Casablanca” en ”Uit Casablanca met liefde” tonen humoristische scènes uit het leven van de 8 miljoen inwoners van de stad. De verhalen zijn geschreven in Darija, de Marokkaanse Arabische taal, en maken gebruik van typisch Marokkaanse tekens en symboliek. Rebel Spirit beoefent van jongs af aan ook street art, waarbij hij gebruik maakt van experimentele technieken.

Salim Bayri is een Marokkaanse kunstenaar die in Nederland woont. Dit jaar heeft hij de Charlotte Köhler Prijs voor jong talent ontvangen. Het Prins Bernard Cultuurfonds, de organisatie achter de prijs, schreef: “Salim Bayri ziet zichzelf als ‘ambigu tussen’ de culturen van Marokko en Nederland. Hij heeft een zeer gevoelige radar voor politieke en sociale situaties, die hij op een speelse, originele en veelzijdige manier aan de orde stelt in verschillende media, van tekeningen, sculpturen, films, muziek, performances en tekst. Er zit humor in zijn werk, maar hij laat ook de donkere kanten van ons bestaan zien.”

Salim & mohammed
Salim Bayri & Rebel Spirit

Chama Tahiri Ivorra is geboren en getogen in Casablanca, waar ze van 2012 tot 2019 het eerste agentschap voor cultuurtechniek mede heeft opgericht en geleid. Chama is nu een freelance creatief directeur en journalist. Ze produceert ook muziek gerelateerde evenementen zoals de eerste show van de Vlaams-Egyptische artiest Tamino in Marokko, promoot artiesten en creëert content om een ander verhaal te vertellen van de opkomende Arabische en Afrikaanse scene, namelijk via bejubelde publicaties zoals Diptyk Magazine. In 2021 opende ze het eerste culturele veganistische café in Casablanca, waar ze muziek-, literatuur-, kunst- en film gerelateerde evenementen en workshops organiseert en een gemeenschap van kunstenaars en liefhebbers samenbrengt in haar veilige en inclusieve alternatieve ruimte.

Sarah Amrani is een beeldend kunstenaar die gebruik maakt van fotografie, film en ‘found footage’. Drie van haar fotografische werken maken deel uit van de tentoonstelling Het andere verhaal. In deze foto’s onderzoekt ze de relatie met haar vrouwelijke culturele identiteit en gemengde culturele achtergrond. Dit werk maakt deel uit van een serie die is ontstaan ​​uit een fascinatie voor het traditionele Marokkaanse huwelijk. “Hoewel ik bekend ben met de Marokkaanse/islamitische cultuur en tradities, voel ik me meestal een toeschouwer. Dit gevoel ’tussen’ twee culturen, twee identiteiten te zijn, is een terugkerend thema in een doorlopende reeks werk.”

Chama Tahiri Ivorra(2)
Chama Tahiri Ivorra & Sarah Amrani

Over NewGen
Met NewGen bereikt DutchCulture een nieuwe generatie jonge kunstenaars, creatievelingen en andere professionals onder de 30 jaar met de vaardigheden en ambities om barrières te slechten en hun verhalen internationaal te delen. De meetups die DutchCulture organiseert zijn een gelegenheid voor wederzijdse inspiratie en kennisdeling. Naast de  meet-ups publiceert de organisatie ook online artikelen over opvallende ontwikkelingen bij jonge opkomende kunstenaars in binnen- en buitenland.

Over Het andere verhaal, Marokkaans modernisme van 1956 – nu
Voor het eerst in Nederland zijn kunstwerken van 50 Marokkaanse kunstenaars samengebracht in één tentoonstelling, getiteld Het andere verhaal. Samen geven de werken een overzicht van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst, vanaf de onafhankelijkheid van het land in 1956 tot heden. Vanaf 1956 ontstond er een hernieuwd zelfbewustzijn onder Marokkaanse kunstenaars. Inmiddels heeft een nieuwe, jonge en opwindende generatie haar plaats op het internationale toneel ingenomen.