De Cimbalisten in het Cobra Museum - Cobra Museum voor Moderne Kunst

De Cimbalisten in het Cobra Museum

Zaterdag 5 maart, 11:30 - 16 uur

Deel:

De cimbalisten is een muzikaal programma met nieuw gecomponeerde muziek door pianist en cimbaalspeler Dani Luca en zijn vader, Vasile Luca. De muziek wordt gespeeld op de cimbaal van Constant. Een hommage aan Constants passie voor muziek, de rol die muziek speelde in zijn leven en de manier waarop het zijn werk inspireerde. In De Cimbalisten komen muziek en het visuele samen. De muzikale reis leidt ons door Schubert’s Winterreise, Bach, Piazzola, RoemeensevFolk muziek en Debussy. Een reis van levenslust, liefde, verdriet en verlies.

Constant and Jenö Horvath playing the cymbalon, c.a. 1963-1974 .

Constant Nieuwenhuys staat bekend als kunstenaar medeoprichter van de Cobra-beweging en maker van Nieuw Babylon. Muziek is altijd een groot onderdeel van zijn leven geweest. Op driejarige leeftijd leerde Constant de mandoline bespelen, later in zijn jeugd leerde hij gitaar spelen en zong hij in het koor van de Jezuïeten. Door een ongeluk tijdens het maken van zijn werk kerfde hij in zijn hand, waardoor hij de fijne motoriek die zo belangrijk is bij het spelen van de viool verloor. Rond deze tijd begon hij met het bespelen van de iymbaal, iets dat hij leerde van Jenö Horvath.

Muziek maakte een belangrijk deel uit van Constants dagelijkse routine, het domineerde zijn sociale leven en had invloed op zijn werk. Gedurende zijn leven verzamelde hij meer dan 36 instrumenten, waaronder twee harpen, drie cimbalen, zes gitaren, drie violen en een aantal mandolines, luien en een sitar. In sommige situaties ruilde hij zelfs werk voor muziekinstrumenten. In 2020 kocht Dani Luca een van Constants drie cymbalen. Toen hij Constants huis bezocht en de kunst van Constant zag ontstond het idee om muziek te componeren, geïnspireerd door het werk van Constant. Dani Luca en zijn vader componeerde muziek voor twee cimbalen, begeesterd door Constants kunst en zijn favoriete componisten, uitgevoerd op zijn eigen instrument.

De Cimbalisten treden op tussen:

11:30-12:00 uur
13:30-14:00 uur
15:30-16:00 uur

Tussen de optredens is het mogelijk om een rondleiding te volgen door de tentoonstelling. Aanmelding kan ter plekke.