Benin Vibrations in het Cobra Museum

Dansvoorstelling Bénin Vibrations

vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober 2022

Deel:

Van 19.30 t/m 21.45 uur
19.30 – 20.30 uur: gelegenheid bezoek tentoonstelling Kosmogonie
20.30 uur: aanvang voorstelling
Toegang: € 15,- (incl. museumtoegang)

Koop hier je kaartje

Benin Vibrations

Op 14 en 15 oktober zal het Cobra Museum ter ere van de tentoonstelling Kosmogonie en Black Achievement Month worden bezocht door Compagnie Walo. Dit Beninse dansgezelschap wordt geleid door Rachelle Agbossou, een danspionier in Benin die dans inzet voor empowerment van meisjes en vrouwen en bewustwording over mensenrechten in brede zin.

In drie choreografieën, die samen de titel Bénin Vibrations dragen, worden de moderniteit, diversiteit en authenticiteit van het gezelschap getoond. De performance is opgezet in samenwerking met het Nederlandse Le Grand Cru, dat bekend staat om de trainingen en voorstellingen die zij maakt met collectieven uit niet-westerse culturen.

Programma:

ALGORITHME
In het tijdperk van het internet is het blootleggen van seksualiteit op sociale netwerken, cyberpesten, en nepnieuws verontrustend. Iedereen wil er goed uitzien, succesvol zijn, het maakt niet uit of we iemand anders worden. Wat trekt ons aan en houdt ons vast in deze virtuele, valse wereld? Algorithme is een reflectie op de grenzen van intimiteit in het digitale tijdperk.

Choreografie: Lucrèce Atchade
Dansers: Lucrèce Atchade, Doegam Atrokpo, Irené Viceho, Bonaventure Sossou

Le Bien et le Mal
Er wordt gezegd dat tweelingen al in de baarmoeder met elkaar in oorlog zijn. Menselijke relaties bestaan voortdurend uit de wens om te domineren, uit onenigheid, onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Een kritisch, fysieke aanklacht tegenmachtsmisbruik, discriminatie en hegemonie van de ene natie over de andere.

Choreografie: Bonaventure Sossou
Dansers: Bonaventure Sossou, Doegam Atrokpo

Gendarme Couché
In het stedelijkeleven van Beninbotsen oude traditiesmet moderne opvattingen. In Gendarme Couché (verkeersdrempel) worden beide kanten zichtbaar. Voortjagend en afremmend wordt deze dynamiek getoond in een spannende fysieke dialoog waarin de complexe percussieritmes uit de Beninse cultuur samenvallen met en botsen op de pulserende pianomuziek van John Adams.

Choreografie: Feri de Geus, Noortje Bijvoets ism Rachelle Agbossou
Dansers: Rachelle Agbossou, Lucrèce Atchade, Doegam Atrokpo, Denise Ishola, Bonaventure SossouIrené Viceho

Gendarme Couché~ Feri de Geus & Noortje Bijvoets
Le Grand Cru
Compagnie Walô

Bénin Vibrations wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Benin en Cobra Museum voor Moderne Kunst.