Artist Talk: Tatjana Almuli in gesprek met Diana Blok - Museum Cobra

Artist Talk: Tatjana Almuli in gesprek met Diana Blok

Zaterdag 31 augustus

Deel:

Artist Talk I Challenge you to love me: Tatjana Almuli in gesprek met Diana Blok

Na Queer & Pride Amsterdam organiseert Museum Cobra de artist talk I Challenge you to love me. Schrijver en journaliste Tatjana Almuli, bekend van onder meer de online VPRO serie Dikke vette leugens, gaat in gesprek met kunstenaar Diana Blok over belangrijke thema’s in haar werk, zoals seksuele identiteit, vrouwenrechten en genderongelijkheid.

Wanneer: zaterdag 31 augustus
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Waar: Museum Cobra
Voertaal: Nederlands
Prijs: 5 euro inclusief museumentree en een drankje
Aanmelden: via link

Rode draad in Almuli’s werk is het doorbreken van stigma’s en het bespreekbaar maken van thema’s die taboe zijn. Ze bevraagt onderwerpen waar schaamte en ongemak omheen hangt of die veelal eenzijdig worden belicht, zoals meer ruimte innemen als vrouw, heersende schoonheidsidealen en  de obsessie rondom uiterlijk überhaupt, stigma’s en vooroordelen rondom dik zijn, maar ook bijvoorbeeld rondom queer zijn.

Ook voor Blok bestaan geen vastomlijnde esthetische principes, geen oordelen over seksuele voorkeur, gender, geloof of huidskleur.  Blok sneed met haar portretten van vrijgevochten vrouwen, transpersonen en homo’s al decennia geleden onderwerpen aan die ook nu nog heel actueel zijn. De opgelegde esthetiek en de dominantie van het westerse schoonheidsideaal is een thema dat zowel in het werk van Blok als ook in dat van Almuli regelmatig aan bod komt.

Programma:
16.00 – 16.30u Gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken
16.30 – 17.15u Tatjana Almuli in gesprek met Diana Blok
17.15 – 17.30u  Q & A

17.30 – 18.00u Afsluitende borrel

Over Tatjana Almuli
Tatjana Almuli (Amstelveen, 1991) is schrijver, fotograaf en presentator. Ze publiceerde onder meer in de Volkskrant, Het Parool, Vogue, ELLE en schrijft maandelijks een column voor Flow. Haar boeken Knap voor een dik meisje (2019) en Ik zal je nooit meer (2022) werden genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Samen met schrijver Malou Holshuijsen maakt ze de wekelijkse podcast Tussen dertig en doodgaan. Ook is ze presentator van de online VPROserie Dikke vette leugens.

Fotograaf: Charlotte Mendez Correa

Over Diana Blok

Kunstenaar Diana Blok (Uruguay, 1952) groeit op met een Nederlandse vader en een Argentijnse moeder in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. In de jaren zeventig vestigt zij zich in Amsterdam. Daar begint de ontdekkingsreis naar haar identiteit, met de camera als metgezel. Als autodidact portretfotograaf richt ze eerst de blik op zichzelf, visualiseert mythes en dromen en legt vormen van verwantschap tussen mensen vast. Blok herkent haar eigen verhaal in dat van anderen. In landen waar slechts één seksuele norm geldt en elk ander gedrag wordt onderdrukt, maakt ze indringende portretten. In theatrale ensceneringen en ruimtelijke filminstallaties spelen gender en verbeelding een belangrijke rol. Het werk van Blok gaat in essentie over dat ene bijzondere moment waarin iemand zich blootgeeft, gezien wil worden, gewaardeerd en bemind.

Fotograaf: Sonia Herman Dolz

Queer & Pride Amsterdam

Queer Amsterdam staat voor het bevorderen van gelijkwaardigheid, het bestrijden van kansenongelijkheid en het versterken van de sociaal-maatschappelijke en economische positie van álle mensen die zich identificeren als LGBTQIAP+. Queer Amsterdam vindt het belangrijk om gender los te laten, verbinding te vinden bij elkaar en bewustwording te creëren vanuit een intersectioneel perspectief. Anti-discriminatie op alle vlakken is één van onze kernwaardes. Queer Amsterdam (queer-amsterdam.org)

Pride Amsterdam is een jaarlijks terugkerend evenement dat wereldwijd wordt gevierd. Het heeft tot doel om solidariteit, inclusie en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap te bevorderen en staat dit jaar in het teken van verbinding met als thema TOGETHER. Pride Amsterdam viert de boodschap van liefde voor onze dierbaren, maar ook de liefde voor hen die verder van ons afstaan, maar met vergelijkbare uitdagingen te maken krijgen vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en expressie, of diversiteit in geslachtsontwikkeling. TOGETHER in Pride. Voor onszelf én voor de ander. Pride Amsterdam