Karel Appel do it at home – wedstrijd – Cobra Museum voor Moderne Kunst

Karel Appel do it at home – wedstrijd

Inzenden voor 25 juni

We hadden mooie plannen om in het museum samen met u de verjaardag van Karel Appel te vieren. Dat is helaas niet mogelijk.

Volg hier de digitale tour door de tentoonstelling met senior conservator Hilde de Bruijn en we roepen u op aan de slag te gaan met het gedachtegoed van Karel Appel. Dus doe mee met de:

Karel Appel do it at home – wedstrijd

Voorbeeldjes gemaakt door Kevin van der Brug en Deborah Pitta geïnspireerd op Karel Appel, 2020.

De opdracht
Maak een eigen sculptuur (dat is een soort beeldje) met gevonden voorwerpen van in- en om het huis, zoals Karel Appel zijn Spijkermannetje maakte. Je kunt hier wat hulp krijgen door een handleiding te downloaden, maar je mag natuurlijk ook helemaal zelf aan de slag gaan als jij het beter weet!

De prijs
De jury van het museum zal drie inzendingen uitkiezen, en die drie winnende sculpturen zullen tentoongesteld worden in het museum tijdens de tentoonstelling Karel Appel 100, te zien t/m 24 oktober 2021. We maken de winnaars bekend via social media en onze website op 25 juni. Daarna neemt het museum contact op met de drie winnaars om een afspraak te maken voor een dag waarop we de kunstwerken een plekje zullen geven in het museum. De kunstwerken zullen dan te zien zijn voor publiek tot het einde van de tentoonstelling, op 24 oktober.

Hoe doe je mee?
1. Maak jouw kunstwerk
2. Maak foto’s van jouw kunstwerk
3. Stuur ons een email naar activiteiten@cobra-museum.nl o.v.v. “Karel Appel wedstrijd” vóór 25 juni
4. Hier moet je op letten:

● Fotografie: Upload foto’s van ten minste de voor- en achterkant, zijkanten, bovenaanzicht
● Afmetingen: vermeld de afmetingen in je email (lxbxh). Let op, er gelden een minimum en een maximum*
● Titel: Bedenk een originele titel
● Omschrijving: Welk verhaal gaat schuilt achter jouw creatie?
● vergeet je naam (of jullie namen, je mag ook samenwerken), leeftijd en telefoonnummer niet te vermelden
* Minimum 25 x 25 x 25cm, maximum 50 x 50 x 70cm | L x B x H

Over ‘Staande Figuur’, of het Spijkermannetje van Karel Appel
Karel Appel (1921-2006) is vooral bekend als schilder maar hij was ook beeldhouwer. Dit kunstwerk heet ‘Staande figuur’ en is gemaakt in 1947. Het beeld lijkt wat op een Afrikaans spijkerbeeld. Ze denken dat zo’n beeld helpt om mensen gezond te houden en zodat ze geen ongeluk krijgen. Soms zijn deze beelden in de vorm van een dier.

Simpele schijven hout zijn gebruikt als romp en hoofd voor het figuurtje, dat een beetje op een mens en op een dier lijkt. Voor de armen, benen, ogen en oren heeft Appel afgezaagde takken gebruikt. De voeten bestaan uit twee houten plankjes. Het is met grote spijkers aan elkaar gezet. Ook voor de wenkbrauwen zijn grote spijkers gebruikt. Hierna is het met zwarte gouacheverf bewerkt. Met de verf heeft Appel het figuur strepen gegeven en de ogen laten opvallen. De boombast zit nog op het hout. Daardoor ziet het beeld er wat simpel en ruw uit. Toch ziet hij er ook lief uit, ook omdat het beeld met opgeheven armpjes staat.

Dit kunstwerk behoort tot de collectie van het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen.